20.09.2007
Jäähoki

Viru Sputnik sai kauaoodatud punkti

Kohtla-Järve Viru Sputnik kaotas küll kolmapäeva õhtul Narvas sealsele PSK meeskonnale 4:5, aga kuna normaalaeg lõppes viigiga, siis sai Kohtla-Järve meeskond selle eest tabelisse punkti, saavutus, mida nad kolmel eelneval hooajal ei suutnud korda saata. SK Viru Sputnik osaleb Eesti meistrivõistlustel viiendat hooaega, viimati saadi kolmapäevani ainsaks olnud punkt tabelisse hooaja 2003/2004 viimases mängus, 28. veebruaril 2004 Tallinna Pantrite vastu. Korra on ka vastasi võidetud, kuid see võit tühistati.

Esimese kolmandiku 0:1 kaotanud kohtlajärvelased olid teise kolmandiku järel kaotuseisus 1:2, kuid viimasel kolmandikul õnnestus neil 4:3 juhtima minna, kuid narvalased viigistasid 3.50 enne normaalaja lõppu ja lisaajala kolmanda minuti keskel lõid narvalased 5:4 võiduvärava.

Viru Sputniku kaotuste seeria Eesti meistrivõistlustel

2007/2008
Kaotati enne kolmapäevast normaalaja viiki 2 mängu

2006/2007
Kaotati 24 mängu

2005/2006
Kaotati 16 mängu

2004/2005
Kaotati 16 mängu

2003/2004
Pärast 15 kaotust (väravate vahe 26:112) saadi 3:3 viik hooaja viimases mängus 28. veebruaril Tallinna Pantrid/Hansa sport meeskonna vastu. Tollal kehtinud reeglite kohaselt lisaaega ei mängitud.

2005/2006 hooajal saadi küll 12. märtsil võit, kuid seda määrusi rikkudes, tuletame Põhjaranniku vahendusel need lood meelde


Põhjarannik, 15.03.2006: Ajalooline võit muutus kaotuseks

Eesti jäähokiliit (EJHL) protestis Viru Sputniku-Pantri mängu tulemuse ja määras Kohtla-Järve meeskonnale 0:5 tehnilise kaotuse.

Viru Sputnikul ei lastud kolme aasta jooksul esimest ametlikku võitu saada. EJHLi distsiplinaarkomisjoni otsusega anti 5:0 võit Tallinna klubile Panter. Otsuse põhjuseks oli Viru Sputniku koosseisus üles antud mängija Aleksei Petrovitð, kes pidanuks mängu vahele jätma.

“Panter ei esitanud mingit protesti. Arvutasin play-off´i eel meeskondade saadud trahviminutid kokku ja avastasin, et Petrovitð oli varem, jaanuaris saanud 10minutilise karistuse ning Starsiga mängides oli saanud veel ühe karistuse, mis tõi endaga automaatselt kaasa järgmise mängu vahelejätmise,” ütles EJHLi peasekretär Vladimir Makrov. “Reglemendis on seda rikkumist täpselt kirjeldatud, seepärast järgnesid juba distsiplinaarkomisjoni karistused, kus Viru Sputnikule anti tehniline kaotus. Näen selles faktis meeskonna mänedþeri, treeneri või mängija enda süüd, kes peavad karistuste üle arvet pidama.”

Klubi juhatuse liige Sergei Konõðev keeldus juhtunu kohta mingeid kommentaare andmast, märkides vaid, et on toimunu pärast väga pettunud. Meeskonna treener Aleksandr Romantsov oli veidi jutukam: “Jah, tuleb välja, et nüüd peavad meeskonna esindajad ise oma karistuste üle arvet pidama, kuigi tegelikult peaksid kohtunike komisjonid teate saatma. Petrovitði juhtumi kohta võin öelda, et meil jäi kahe silma vahele see, et ta oli varem suure karistuse saanud ning selles lasub osa süüd ka meil. Kuid kõik see koos tõestab, et klubile Panter oli seda võitu vaja. Meile on aga peamine, et suutsime väljakul vastase alistada, et poisid uskusid kõigele vaatamata oma jõusse.”

ALEKSEI FJODOROV

Põhjarannik, 14.03.2006: Viru Sputnik: esimene võit üle kolme aasta

ALEKSEI FJODOROV aleks@pohjarannik.ee

Hooaja viimases mängus võitis Viru Sputnik Tallinna Pantrit 3:2. Ülejäänud kohtumistes selgusid play-off´i mängude vastased.

Eesti jäähokimeistrivõistluste põhiturniir on jõudnud lõpule. Neljapäeval peaks veel toimuma Tallinna Pantri ja Starsi mäng, kuid sellest sõltub ainult meeskondade asetus ja õigus play-off´i mängud koduväljakul pidada.

Play-off´is jätkab neli meeskonda. Poolfinaalis on vastamisi Tartu Välk 494 ja Narva PSK ning Tallinna Stars ja Panter. Viru Sputnikule on hooaeg lõppenud, kuid viimases mängus suutsid kohtlajärvelased teha suure üllatuse ja alistada Pantri 3:2. See oli meeskonna esimene võit riigi meistrivõistlustel osaletud kolme aasta jooksul. Tähelepanuväärseks muudab võidu seegi, et see saavutati liidrite Igor Savvovi ja Sergei Petðko puudumisel.

“Kavatsesime seda juba ammu teha, kuid mitte kuidagi ei õnnestunud. Oleme väga rahul, et valmistasime publikule rõõmu ja suutsime võita,” ei varjanud meeskonna treener Aleksandr Romantsov heameelt. “Kohtumiseks häälestumisel rääkisime sellest, et tuleb võita. Kõige tähtsam on see, et isegi kui oleme kaotusseisus, ei tohi lasta vastastel vahet suureks ajada. Poisid mängisid väga ennastsalgavalt ja püüdsid liikuda, väravavaht aga mängis kindlalt.”

Tallinlased avasid üsna kiiresti skoori – Olle Sildre saatis litri Jevgeni Jakubovitði väravasse. Rohkem väravaid esimesel kolmandikajal ei löödud. Teisel kolmandikul Vladimir Lissin algul viigistas seisu ning seejärel viis Stanislav Tarabarov Viru Sputniku juhtima, kuid Kristjan Valk viigistas taas seisu. Kolmandal kolmandikajal alustas Viru Sputnik tribüünide kõrvulukustava kaasaelamise saatel teed oma esimese võidu poole meeste meistrivõistlustel. Vladimir Lissini värav tõigi võidu.

“See on loomulikult edu, kusjuures see on just psühholoogiliselt väga tähtis – poisid hakkasid oma jõusse uskuma. Kuid loomulikult valmistasime rõõmu ka publikule – meid käidi pärast veel tükk aega riietusruumis õnnitlemas,” ütles Romantsov.

“Väga kahju, et see võit ei tulnud hooaja algul. Siis oleksid paljud mängud ehk teisiti läinud,” lisas klubi Viru Sputnik treener Sergei Konõðev. “See tulemus on väga tähtis, sest lisab poistele usku oma jõusse. Arvan, et järgmisel aastal saame meeskonna tugevdamiseks mehi juurde, et suudaksime võidelda õiguse eest pääseda play-off´i.”

Konõðev märkis, et paljuski on selle võidu taganud treener Romantsovi töö: “Mul pole talle pretensioone ning kui ta on nõus, siis jätkab ta järgmisel aastal meeskonnaga tööd.”

Täpselt kolm (tegelikult kaks – sportiv.ee) aastat tagasi, samuti hooaja viimases mängus, suutis Viru Sputnik klubiga Panter teha 3:3 viigi. Kolme (tegelikult kahe – sportiv.ee) aasta jooksul oli see pühapäevani ainus mäng, mida kohtlajärvelased polnud kaotanud. Nüüd kuulub meeskonna aktivasse ka võit.

ALEKSEI FJODOROV

Tuletame meelde ka eelmise viigipunkti andnud loo

Põhjarannik, 2.03.2004: Viru Sputniku tähtis viik

Viru Sputnik sai Eesti jäähokimeistrivõistlustel oma esimese punkti. Selleks, et publikut kauaoodatud tulemusega rõõmustada, kulus meeskonnal terve aasta.

Viru Sputnik – Panter 3:3 (1:2, 2:0, 0:1)

Pantri häälestus mänguks oli võitluslik. Ei saa öelda, et pealinna klubi jaoks polnud sellel mängul mingit tähtsust. Kui Narva PSK oleks Tartu Välku võitnud või nendega viiki mänginud, Panter aga Viru Sputnikule kaotanud, oleks pealinna klubi neljandaks langenud, seda ei saanud aga kuidagi lubada.

Tallinna mängijad tormasid kohe mängu esimestel minutitel rünnakule. Füüsiliselt tugevamad pealinlased mängisid endast märksa nooremad kohalikud üle. Taas vedas alt Viru Sputniku kaitseliin, mis lasi läbi Pantri kaks resultatiivset rünnakut. Algul jõudis Kristjan Lorents esimesena Aleksandr Ðustovi tõrjutud litri juurde (Paul Sorokini läbiminek ja pealelöök), seejärel lõi aga Igor Vinogradov Pantri kapteni Olle Sildre söödust teise värava.

Pärast sisselastud väravaid Viru Sputnik ärkas ja mängis nii, nagu pöidlahoidjad ootasid. Kohtla-Järve noored ei kartnud füüsilist kontakti tallinlastega: “Hokis on tähtis võita mees-mehe-võitlused. Kui me selles mängus mees-mehe-võitlust just ei võitnud, siis igal juhul ei kaotanud ka,” ütles Viru Sputniku treener Gennadi Jeremejev.

Võitluse tulemuseks oli ka värav, mille Deniss Konõðev Maksim Semjonovi söödust lõi. Vaheajale mindi Pantri eduseisul 2:1.

Teine kolmandikaeg oli kingituseks vaatajaile, kellel oli võimalus Viru Sputniku mängu nautida. Algul murdis Deniss Konõðev läbi ja lõi värava, seejärel viis Sergei Novikov Viru Sputniku 3:2 ette. Sealjuures oli kohtlajärvelastel veelgi väravavõimalusi, kuid vedasid alt visketäpsus ja litri kasutamise oskus soodsas olukorras.

Kolmas kolmandikaeg oli kohtunikuvigade kõrghetk. Kogu mängu ausalt öeldes nõrgalt vilistanud Pavlovski lasi plahvatada kirgedel, mis viisid kolmandikaja teisel poolel kakluseni.

Mängulises mõttes jäi see meelde Viru Sputniku kaitse ja väravavahi veaga, mis tõid kaasa kolmanda värava. Ülejäänud aja meenutas mäng kiike, kus võidu kindlustas vastase tehtud viga. Mõlema meeskonna väravavahid ei teinud rohkem saatuslikke vigu ning see andis Viru Sputniku meeskonnale hooaja esimese punkti. Kuid sellel viigil oli veidi kibe maik, sest Viru Sputnik oli võidule lähedal.

“Lõpuks ometi mängisid poisid meeste moodi ja näitasid oma võitlejaomadusi,” kommenteeris tollel päeval vanemtreener Sergei Konõðevi asendanud Gennadi Jeremejev.

Klubi põhikoosseisu jaoks on hooaeg läbi, kuid kokkuleppe kohaselt tugevdavad Vassili Titarenko, Maksim Semjonov ja Deniss Konõðev play-off”is oma laupäevase vastase Pantri ridu.

PSK – Välk 494 3:4 (0:1, 2:2, 1:1)

“Jah, Kohtla-Järve tegi meile kingituse,” ütles Narva PSK treener Vladimir Tsiprovski. “See andis meile võimaluse kolmas koht saada, kui me oleks Tartut võitnud, kuid tahtmine oli liiga suur.”

PSK ja Välgu kohtumine algas tund aega pärast mängu algust Kohtla-Järvel. Tulemust teades võisid narvalased loota võidule, mis viinuks neid play-off”is kokku Tallinna Starsiga. Kuid soov võita oli liiga suur, pealegi ei toetanud seda mäng.

“Olime mängus isegi tartlastest veidi paremad, kuid nad kasutasid kõik oma võimalused ära, meie aga mitte,” ütles Tsiprovski. “Rünnakute lõpetamisel ei jätkunud külmaverelisust ja visketäpsust.”

Selles mängus visatud seitsmest väravast oli viis narvalaste arvel. Kaks väravat lõi Tartu klubis edukalt mängiv Dmitri Raskidajev. Otsustav oli neljas värav, mille tartlased vasturünnakust lõid. Pärast seda sai selgeks, et narvalased ei saa võidule loota.

Oodates play-off”i poolfinaalis kohtumist Tartu klubiga, loodab Vladimir Tsiprovski, et Narva klubi suudab praeguste Eesti meistritega rinda pista. Seda enam, et meeskonda võivad tugevdada “leegionärid”, narvalased Ivan Kuzmin ja Ilja Uruðev.

ALEKSEI FJODOROV

Siinkohal on sobilik meelde tuletada meeskonna Eesti meistrivõistlustega liitumise lugu.

Põhjarannik 29.08.2003: Jäähoki jääb Kohtla-Järvele alles

Kohtla-Järve jäähokimeeskond osaleb siiski Eesti meistrivõistlustel. Meeskonda otsustas toetada linnavalitsus.

Kohtla-Järve meeskonna osalemine sai võimalikuks pärast linnavalitsuse otsust eraldada raha osalustasu maksmiseks. Eesti jäähokiliidu juhatuse esimehele saadetud garantiikirjas lubavad linnavõimud tasuda meeskonna meistrivõistlustel osalemise eest 25 000 krooni. Kuid edaspidi peab meeskond rahastamisküsimused ise lahendama.

“Linnavõimud otsivad koos meeskonna juhtkonnaga sponsoreid, kes oleksid valmis jäähokimängijaid aitama,” ütles Kohtla-Järve linnavalitsuse peaspetsialist spordi alal Ahto Paavo.

Üks põhjus, miks võimud otsustasid meeskonna osalemist Eesti meistrivõistlustel toetada, on arvamus, et 1970.-1980. aastatel mitu korda Eesti meistriks tulnud meeskond peab lihtsalt eksisteerima. Seda enam, et linnas on jäähall, kus saab suurema osa aastast trenni teha.

“1997. aastal ehitatud jäähall pidi tolle aja kava järgi tagama jäähoki arengu linnas, kuid nüüd tuleb välja, et hokimeeskonda meil lihtsalt ei ole,” ütles Paavo.

“Tulime selle spordiala pöidlahoidjatele vastu ja esinesime algatusega hokimeeskonda toetada,” ütles Kohtla-Järve aselinnapea Jevgeni Solovjov.

Meeskond luuakse klubi Viru Sputnik baasil

“Olin väga rõõmus, kui sain teada, et Kohtla-Järve jäähokimängijad osalevad meistrivõistlustel,” ütles Eesti jäähokiliidu peasekretär Vladimir Makrov. “Meeldiv oli teada saada, et see spordiala ei sure Kohtla-Järvel välja. Omalt poolt kindlustame kogu toetuse, et linna hokimeeskond sellel hooajal mängudes osaleks.”

Selleks muutis Eesti jäähokiliit meistrivõistluste juba valmis olnud ajagraafikut ja tabelit. Ning pigistas silma kinni, et meeskondade registreerimine lõppes 20. augustil.

Ettepanek meeskond luua ja seda juhtida tehti Sergei Konõðevile, spordiklubi Viru Sputnik juhatuse liikmele. Kohtla-Järve meeskond registreeritakse riigi meistrivõistlustele just selle nime all.

“Otsustasime treeneri koha Konõðevile anda, sest tal on suur treeneritöö kogemus, pealegi on Viru Sputnik praegu linna viiest klubist suurim,” põhjendas valikut linnavalitsuse spetsialist Ahto Paavo.

Meeskonna tulevikust rääkides ütles Konõðev, et erilist võimalust mängijaid valida tal pole: “Meil oli väga hea 1983. aastal sündinud noormeeste meeskond, kes võitis Eestis kõik, mis võimalik. Praeguseks pole neist ühtki mängijat Kohtla-Järvele jäänud: kes mängib Soomes, kes Tallinnas või Peterburis. Seal on paremad tingimused.”

Konõðevi kava järgi võiksid meeskonna tuumikuks olla 1985.-1987. aastal sündinud noormehed. Veel on plaanis pidada läbirääkimisi hokiveteranidega, nendega, kes veel mullu mängisid CHC eest. Võimalik oleks kaasata neidki, kes juba ammu pole ametlikes mängudes osalenud.

“Meie lähiaastate ülesanne on säilitada koht Eesti meistrivõistlustel. Mis sest, et algul jääme vastastele alla, kuid me anname võimaluse hokit mängida 13-19aastastele poistele, kelle hulgas on juba näha perspektiivikaid mängijaid,” sõnas Konõðev.

Ida-Viru meeskondadel on rohkem võimalusi

Viru Sputniku meeskonna peamiseks probleemiks on rahastamine: “Mul on vaja eelarve koostada ja vaadata, kui palju raha on vaja klubi esinemiseks sellel hooajal,” ütles Konõðev.

Eesti jäähokiliidu peasekretäri Vladimir Makrovi arvates on tingimused klubide eksisteerimiseks Ida-Virumaal soodsad: “Pealinna klubid, kelle eelarve on 400 000 krooni ringis, maksavad enamiku sellest jää üürimiseks. Ida-Virumaal on jää odav.”

Kohtla-Järve linnavõimud on selleski osas meeskonnale vastu tulnud. Jevgeni Solovjov ütles: “Klubile üürime jääd minimaalse tasu eest – viis krooni tund.”

ALEKSEI FJODOROV

Sportiv.ee

Eelmine:
Järgmine: