07.05.2008
Jalgrattasport

Viljandist kolm poodiumikohta

Nädalavahetusel oli jalgarattasõidu pealinnaks Viljandi, kus peeti Eesti meistrivõistluste järjekordne etapp tänavasõidus ning järgmine päev avati 2008 aasta Elion cup Mulgi maratoniga.

Laupäevane kriteerium peeti üliheas, lausa lõunamaises ilmas, mis pole Eestimaa kevadele tavaliselt omane. Kolmandal mail, aga paistis päike, sooja oli üle 20 plusskraadi ja tuul pea olematu. Lisaks ilusale ilmale ja Viljandi Jalgrattaklubi ladusale korraldusele muutis võistluse atraktiivseks huvitav  2,9 km pikkune võistlusring kus oli munakivi lõik, järskude kurvidega tänava lõigud, kiire laskumine ja muidugi Eesti kuulsaim Kõrgemäe tänava tõus, mis on 300 m pikk ning kallakut on kohati üle 21%.

Laura Kuusemets taas parim

Päeva alustasid kõige nooremad M/N 12 vanuseklassi sõitjad. Jõhvi Sundstrandi teamist asus stardijoonele oma kolme ringi sõitma Laura Kuusemets. Raskel rajal Laura  poistele küll vastu ei saanud, aga oma peakonkurendi Kelly Kalmu CFC-st alistas Laura 58 sekundiga ning keskmiseks kiiruseks mõõdeti 27,4 km/h. Kolmanda koha sai Kärolin Varblane JK Viljandist.
Kolmest tänavasõidust on Laura võitnud nüüd kaks.

Janely Sojone kolmas!!
Teises stardis asusid joonele N14 ja N16 tüdrukud. Neljaringi sõidus asusid kohe tempot tegema N16 tüdrukud. N14 vanust tüdrukute seas tegi soolosõidu Sirje Lepik (TÜASK), kes juhtis võistlust stardist alates. Finiðis oli Lepiku võiskonna kaaslase Margot Oinuse ees 52 sekundit.

Meie ainus sõitja Janely Sojone alustas võistlust tagasihoidlikult ja paar ringi sõitis ta võistlejate rivi lõpus. Raske rada, aga Janelyle sobis ning viimasel ringil möödus ta oma konkurentidest ja saavutas oma elu esimese pjedestaali koha tänavasõidus. Teisest kohast jäi Janelyt lahutama 19 sekundit ja Finiðispurdis oli ta parem Evelin Idarannast.

Kokkuvõttes on Janely viie võistleja hulgas ühe vähemsõidtud etapiga viies. Hea sõidu korral viimasel etapil Elvas on, aga esikolmikusse tõusmine võimalik.

Maris Nurm Pariisis finiðis

Naiste sõidus Sundstrandi sõitjaid polnud sest meie ainus eliitrattur Maris Nurm võistles samal ajal Prantsuse karikavõistlustel Pariisis Trophee des Grimpeursil. Tugeva koosseisulisel võistluse lõpetas Maris kolmandas grupis. Starti tuleb Maris kahe nädala pärast Elvas.

Ainar Elberg kuues
Kiiret arengut näitab sellel kevadel Ainar Elberg M14 vanuseklassis. Kuressaares oli ta 14-s, Pärnus üllatuslikult seitsmes ja nüüd Viljandis juba kuues. Kokkuvõttes on Ainar kaheksas.
Viljandis võimutsesid M14 vanuseklassis taas CFC tandem Aksel Nõmmela ja Oskar Nisu. Seekord sõitis teistelt eest ära Aksel Nõmmele kes saigi kindla võidu. Järgnevaid edestas Nõmmela 19 sekundiga. Teise koha sai Kristen Kivistik Vändra Vikost, kellel oli lõpujoonel teravam Oskar Nisust.
Ainar Elberg sprintis neljamehelises grupifiniðis kohtadele 6 – 9 mille ta ka võitis.
Kaspar Tamm sai 21 lõpetaja seas 18. koha.

M16 vanuseklass paremikku ei pürgi

M16 vanuseklassis sai Madis Kolli 31 lõpetaja seas 26. koha. Etapi võitis Sten Sarv CFC-st ning kindlustas sellega endale Eesti meistritiitli. Õhtu naelaks kujunes meeste eliidi ja U 23 võistlus. Mehed sõitsid 12 ringi kus tuli punkte koguda kolmes vahefiniðis.

Tauri Selder taas kolmas
Starti tulid taas mitmed profid: Tombak, Maimre, Austa, Allar Karu. Kokku rivistus stardijoonele 28 eliitratturit. Huvitavaks tegi stardi meie jaoks see, et peale kahte etappi oli Tauri Selder  U 23 arvestuses teine ja Viljandis oli tal taas hea võimalus punktiarvet suurendada sest mägine ring on Taurile rohkem kontiumööda kui sile maa.
Raskel rajal hakkas suur grupp pudenema juba teisest ringist alates ning kui mängiti välja esimesne vahefinið, mille võitis Tombak Indrek Rannama, Jaan Kirsipuu ja Allan Orase eeslagunes peagrupp juba oluliselt.
Peagi sõitsid teistelt eest ära Tombak ja Raivo Maimre. See tandem korjas kõik vahefiniðid ja ka lõpupunktid läksid neile. Janek Tombak sai profile omaselt ülivõimsa võidu 25 punktiga. Maimre kontole kogunes 12 punkti.
Ülejäänud peagrupp sõitis esialgu koos. Ring-ringilt jäi see ainult väiksemaks. Viimasele ringile mindi vaid ühekskesi, kusjuures U 23 mehi oli gruppi jäänud vaid kolm:Allar Karu, Martin Puussepp ja meie Tauri Selder. Vahefiniðites Tauri seekord veel punkte ei saanud ning lõpufinið läks tal kukkumise nahka. Tauri esiratas sattus eelviimases kurvis vihmavee renni ning tagajärjeks oli kukkumine ja joostes lõpetamine. U 23 vanuseklassis sai Tauri taas kolmanda koha ja kokkuvõttes kuulub talle teine positsioon.
U 23 võidu võttis Allar Karu Kalev Spordist Martin Puussepa ees. Allar Karu kindlustas Viljandis omale ka Eesti meistritiitli.
Meeste arvestuses sai kolmanda koha Andrus Aug, kes juhib meistrisarja ka kokkuvõttes.

Harrastajad esikolmikusse ei jõudnud

Õhtu viimases stardis astusid üles harrastajad, kellel tuli läbida 5 ringi. Sundstrandi sõitjatel Peep Kivilil ja Reijo Peenemal ebaõnnestus start ja seega ka kogu võistlus.  Kivil sai lõpuks neljanda koha ja Peenema 16. koha. Lõpuni sõitis 20 jalgratturit.         Harrastajate kiirem oli Aivar Ree Pärnust.

Järgmine etapp toimub kahe nädala pärast Elvas.

PEEP KIVIL
Jõhvi JRK Sundstrand

Eelmine:
Järgmine: