09.03.2015
Firmasisesed

VIDEOD! PILDID! Täna on Jõhvis oodata põnevusmängu

Eesti korvpallimeistrivõistluste kahes tugevamas, meistri- ja esiliigas Ida-Virumaa meeskonnad sel hooajal kaasa ei löö, küll on neile põhjust pöialt hoida teises liigas, kus on jõutud play-offini. Täna õhtul algusega kell 20 peab Jõhvi spordihallis oma kodumängu KK HITO/Jõhvi, kelle vastaseks on Postimees/Soov.ee, kellest pühapäeval seeria avakohtumises lõpuminutitel paremaks osututi.

Kahe võiduni mängitavas seerias on üheks osapooleks põhiturniiril Tallinn/Harjumaa gupis üheksa meeskonna seas 14 võidu ja 2 kaotusega teise koha saanud Postimees/Soov.ee, kes ainsana suutis teiste seas alistada ka grupi 15 võiduga võitnud tiitlikaitsja Tallinna SK RIM/Scanweldi. 10. jaanuaril alistas Postimees/Soov.ee vastase koduses T. Soku KK võimlas a Siim Semiskari 42 punkti toel 82:81 (kaotajate ühe edukamana tõi Kiviõli juurtega Silver Kallas 16 punkti).

KK HITO/Jõhvi mängis Virumaa grupis, kus saadi kuue meeskonna seas 10 võidu ja 5 kaotusega kolmas koht, ettepoole jäid Noto Outlet/Toila (pääses otse veerandfinaali) ja BC Tarvas/Rakvere, keda mõlemat HITO/Jõhvi kodus korra võitis, kuid võõrsil jäädi neile kahes mängus alla. Lisaks kaotati korra ka grupis eelviimase, viienda koha saanud Sillamäe/Molycorpile (lisaks olid grupis veel neljanda koha saanud Virumaa PK ja kuuendana lõpetanud Narva).

Võistlussüsteemist niipalju, et esimesel etapil olid 21 meeskonda jagatud nelja alagruppi. Iga alagrupi võitja pääses otse veerandfinaali, iga alagrupi 2. ja 3. alustasid play-offi veerandfinaaliga. Alagruppide 4. ja 5. meeskonnad selgitavad kohad 13.-20.

Avamäng oli põnev

Kuna Postimees/Soov.ee oli oma grupis teine ja KK HITO/Jõhvi kolmas, siis said pealinlased seeriaks ka koduväljakueelise ehk esimene (ja vajadusel kolmas) mäng oli nende ja teine KK HITO/Jõhvi koduväljakul.

Naistepäeva õhtul T. Soku KK spordihalli põikiväljakul peetud kohtumist alustasid paremini hitolased, kes võitsid avaveerandi 29:18. Teise veerandi alustuseks kostitasid väljakuperemehed külalisi kolme tabava kauguviskega ning mäng võrdsustus ja poolaja lõpuks sai Postimees/Soov.ee esmakorsdelt juhtimagi – 38:36 (siin ja edaspidi seisud kodumeeskonna poolt vaadatuna) väljakuperemehed esimese poolaja võitsidki.

Kolmas veerand kulges kodumeeskonna dikteerimisel, kes suurendasid vahe kümnele punktile ja aina närvilisemaks läinud õhkkonnas ei suutnud külalised enam oma mängu leida. Kolmas veerand lõppes kodumeeskonna 56:48 eduseisul. Hitolased olid suutnud avaveerandi 29 punktile lisada järgneva 20 minutiga vaid 19 silma.

Tagaajamist alustas Tali kolmene

Neljanda veerandi alguses tabas Margo Tali kohe omamoodi kaugviske. Ta läks segadusse vastaste pingilt tulnud rünnakuaja lõppemist tähistavate sekundite lugemisega “3-2-1” ja ka kaaslaselt tulnud rahustav signaal (rünnakuaega oli järel kümmekond sekundit) ei jõudnud temani. Nii saatsiki ta ühe jala pealt visates teele raske kaugviske, tehes lisaks seda veel üle vastaste käte. Pall aga läbis puhtalt korvirõnga ja kui vastane omakorda vastas korvikonstruktsiooni eiranud viske ehk „ässaga“, siis hakkas vaikselt, aga kindlat kaalukauss vajuma hitolaste kasuks, samas kui väljakuperemeeste rünnakud hakkasid üha vähem lõppema loogilise lõpplahendusega. (Teise poolaja videos nöeb seda momenti kell 19.30)

Küll oli hitolaste jaoks ohumärgiks keskmängija Edvard Trummi (sealjuures teine lauavõitluse tugitala Georg Tambre oli hitolastel viie veaga väljas juba kolmanda veerandi lõpust) väljalangemine kuus ja pool minutit enne mängu lõppu, kuid Postimees/soov.ee edu oli selleks hetkeks kahanenud kahele punktile 59:57 ja „lohutuseks“ viskas vastane ka mõlemad vabavisked mööda. Lisaks läks paar minutit hiljem pingile ka Jaagup „Joosepi vend“ Toome, kes 11 lauapalliga oli mängu parim lauavõitleja. Selleks ajaks oli Postimees/soov.ee jäänud juba taha 59:61.

Kolm minutit enne lõppu tabas Postimees/Soov.ee kaugviske, minnes ette 62:61, kuid kohe vastas Jarko Kool korvi alt kerge korviga – seis 62:63 HITOle.

Taas said pealinlased ette 64:63, kuid kohe järgnev rünnak oli resultatiivne ka HITOl. Rünnaku teisel katsel (esimese, hitolaste mööda läinud viske järel pudistas kaitselaua saanud vastane palli auti) said hitolased ilusa kombinatsioni tulemusena (vastasele otsa komistanud ja maha kukkunud Jarko Kool andis söödu välja Ülar Salale, kes omakorda leidis korvi alt Roel Burovi) taas ette – 64:65. Mängu normaalaja lõpuni jäi 1.55.

Järgneva pooleteise minutiga suutsid hitolased teha kaks (mõistagi mittelugenud) korviga lõppenud jooksu, neist esimene küll kahtlasemoodi ja võtta kaks kaitselauda. Mõlemale poole lisaks veel ka üks tabav keskpositsiooni vise, mis vahetasid seise tablool nii, et aluses oli see 66:65 postimeestele ja siis 66:67 hitolastele. Pärast mida said hitolased taas kätte kaitselaua.

Järelejäänud 17,2 sekundit jooksul hakkas Postimees/Soov.ee tegema vigu, aga kuna neid oli sel veerandajal enne neid tehtud vaid kaks, siis aeg jooksis hitolaste kasuks. Vabaviskele saadeti Roel Burov, kui mängida jäi 15,6 sekundit. Ta viskas esimese mööda, teise aga sisse – seis 66:68. Vastaste time-out.

Eelpoolmainitud Siim Semiskar läks kiirelt vasakult poolt viskele, pall aga ei tabanud rõngastki. Kohe tegid vastased vea lauapalli saanud Margo Talile, kes eelnevalt oli mängus tabanud mõlemad vabavisked (muidu oli mõlemalt poolt (vaba)viskeid tabatud kehvalt). Mängida jäi 9 sekundit. Tali esimene vise läks kindlalt sisse, kuid teine tabas vaid korvirõngast ja sisse ei läinud. Lauapalli said väljakuperemehed, kes aga ei suutnud allesjäänud ajaga teha midagi mõistlikku, sest nelajandal veerandajal kaitse pidama saanud hitolased olid neid lõpuni edukalt segamas. Postimees/Soov.ee mängija sai küll lõpusekundil raskele kaugviskele, mis läks pihta küll korvilauale, kuid selle eest korvpallis punkte ei anta. 69:66 võit seeria avamängus HITOle.

Nii oli Postimees/Soov.ee saanud sel hooajal Eesti meistrivõistlustel esimese koduväljaku kaotuse. Viimati kaotati olümpiavõitja nimelises saalis eelmisel hooajal, kui 18. märtsil 2014 jäädi Orissaare Rockile 1/8finaali kolmandas, otsustavas mängus alla 78:81. Seda hoolimata viimase veerandi 29:15 võidust. Orissaare Rock oli teatavasti see meeskond, kes pärast edu Postimehe (siis neil Soov.ee liidet ei olnud) üle lülitas järgmises ringis välja ka KK HITO II (siis mängis KK HITO esindusmeeskond meistriliigas) meeskonna võitudega nii kodus kui ka võõrsil.

Statistika peegeldas mängu

Statistikasse vaadates selgus, et mõlemad meeskonnad olid hädas visketabavusega, seda eriti 2- ja 1-punkti visetel. 2punktiviskeid tabasid Postimehe mängijad 4716 (34%; Semiskar 21/7) ja hitolased 48/22 (45,8%; Kool 21/9). Kaugvisete numbrid olid vastavalt 32/8 (25%; Marin Ressar 13/3) ja 19/6 (31,6%) ning vabavisked 19/10 (52,6%) ja 17/7 (41,2%). Lauavõitluses jäi 45:42 peale KK HITO/Jõhvi, samas tegid külalised 15 pallikaotust, väljakuperemeeste 9 vastu.

Skottmatðadolikust (BC Kalev/Cramo leegionär Scott Machado on Eesti meistriliigas tabanud kaheseid 47/15) visketabavusest hoolimata olid mängu edukamad hitolastel 21 punkti visanud, 9 lauapalli võtnud ja 5 pallikaotust teinud Jarko Kool ja Postimees/Soov.ee kasuks 18 punkti visanud, 6 lauapalli võtnud ja 6 resultatiivset söötu andud Siim Semiskar.

Hitolaste ülejäänud punktid jagunesid järgnevalt: Edvard Trumm 15 (8 lauapalli), Roel Burov 12, Ülar Sala 8 (7 lauapalli) Margo Tali 8 (9 lauapalli, 7 resultatiivset söötu), Georg Tambre 3 ja Kaspar Seli 2. Punktiskoori ei avanud Erik Raud, kellele see oli aga juba sel päeval teiseks mänguks, sest mõni tund varem oli ta Ida-Virumaa meistrivõistlustel võiduni aidanud Kiviõli SK Askele meeskonna.

Videod
Esimene poolaeg: https://www.youtube.com/watch?v=1CtaUWOOW-U
Teine poolaeg: https://www.youtube.com/watch?v=nZqeQLtcrCo
Pildid: http://pildid.sportiv.ee/thumbnails.php?album=3055
Statistika: http://www.basket.ee/et/meeste-teine-illiga/3/ajakava-ja-tulemused/?gid=2015003215

Mäng Jõhvi spordihallis algab täna õhtul kell 20. Kui võidab KK HITO/Jõhvi on nad päsenud edasi kaheksa parema hulka, kui võidavad külalised peetaks sel nädalal seeria kolmas, otsustav mäng Tallinnas.

Nagu seeria esimeses nii ka teises mängus ei saa Postimees/Soov.ee meeskonda aidata Janek Veedla, kes tegi oma jalale liiga Tallinna Kossuliiga mängus. KK HITO kasvandik Veedla mängib teatavasti Eesti meistrivõistlustel Postimees/Soov.ee, Kossuliigas pealinnas elavatest-õppivatest-töötavatest idavirulastest koosneva Bauschmidt/BC Kiviõli ja Ida-Virumaa meistrivõistlustel KK HITO eest.

Mis saab edasi?

Postimees/Soov.ee – KK HITO/Jõhvi seeria võitja mängib veerandfinaalis C-alagrupis esikoha saanud SK Torma Sport meeskonnaga, kes ainsana teise liiga meeskondadest pole sel hooajal veel kaotusekibedust tundma pidanud. Oma grupis võideti kindlalt kõik 15 mängu, vastased alistati keskmiselt 34 punktise vahega. Suurim võit oli neil 61 punktine (lisaks veel nt 59, 57, 51 punktise vahega) ja napim võit 9 punktine. Tuntuim mängumees on Torma rivistuses kindlasti Eesti ekskoondislane Vallo Allingu.

Samas ehk alumises tabelipooles on ka D-alagrupi võitnud Paide Viking Window, kes ootab vastast paarist BC Tarvas/Rakvere SK – Tallinna Ei, Emotsioon (selles paaris on esimene mäng kavas alles neljapäeval, 12. märtsil Rakveres, seeria teise mängu aeg on veel lahtine).

Ülemises tabelipooles ootab Virumaa ehk B-alagrupi võitjana Noto Outlet/Toila vastast paarist Rapla Stipend – EMÜ SK (Raplas pühapäeval peetud avamängu võitis EMÜ SK 73:69. Teine mäng peetakse kolmapäeval Tartus ja igaks juhuks on kokku lepitud juba ka kolmandagi mängu aeg, mis toimub vajadusel 14. märtsil Raplas.

Ülemisse tabelipoolde A-alagrupi võitjana sattunud SK RIM/Scanweld saab veerandfinaalivastaseks Rocki, sest nende konkurent selgub paarist TÜ/Rock III – Orissaare Rock (tartlasi aitasid reedel avamängus koduseinad võita 99:84, teine mäng peetakse samuti täna õhtul, seekord Orissaaares).

Kui 1/8 ja 1/4finaalis on vaja vastane alistada kahes mängus, siis nelja parema meeskonna osavõtul toimuval finaalturniiril selgub paaris parem ühe mängu tulemusena. Finaalturniir on plaanis pidada 10. ja 11. aprillil.

Teise liiga kaks paremat meeskonda pääsevad esiliiga üleminekumängudele.

Eelmine:
Järgmine: