23.03.2008
Raha

Valitsus kiitis heaks ringiraha põhimõtted

Valitsus otsustas oma neljapäevasel istungil saata Riigikokku kultuuriministeeriumis valminud seaduseelnõu, mille jõustumisel kehtestatakse Eestis kõigi kooliealiste laste huvitegevuse toetamiseks iga-aastane riiklik ringiraha.

Kultuuriminister Laine Jänese sõnul laiendab ringiraha laste võimalusi huvitegevusest osa saada. „Kui praegu on 212 000st Eestis elavast 6-19-aastasest lapsest huvitegevusega hõivatud pooled, siis ringiraha kehtestamisega tahame viia selle vähemalt 75%-ni,“ selgitas  kultuuriminister ringiraha sisseseadmise peamisi eesmärke. „Harrastustega tegelemine on sageli kulukas ja uuringu järgi hoiab ligi veerand peredest oluliselt kokku muude väljaminekute arvelt, et lapsed saaksid osa omale meelepärastest huvitegevustest,“ ütles kultuuriminister, viidates uuringukeskuse Faktum poolt läbiviidud analüüsile.

Kultuuriminister avaldas lootust, et ringiraha kehtestamine annab tõuke uute huvitegevuste tekkeks neisse paikadesse, kus need võimalused täna puuduvad. „Seda eriti väiksemates omavalitsustes, kus rahakott õhem ja seega ka võimalused väiksemad. Kuid mida rohkem on noortel võimalusi oma vaba aja sisustamiseks, seda rohkem jõuame ennetada ka nende riskikäitumist,“ lisas minister.

Ringiraha on sihtotstarbeline toetus, mis liigub kohaliku omavalitsuse kaudu lapsevanema avalduse alusel. Kui laps käib mitmes ringis, saab pere otsustada, millises ringis osalemist ringirahaga toetada, sest raha suunatakse ringile lapsevanema taotluse alusel. Kui sobivat huvialaringi elukohajärgses omavalitsuses ei ole, saab vanem kasutada oma õigust ringirahale just selles naaberlinnas või vallas, kus soovitud ring olemas.

Kui huviring on tasuta, võib omavalitsus kasutada raha huvihariduse edendamiseks, näiteks ringidele õppevahendite soetamiseks või ringijuhtide, treenerite ja õpetajate töö tasustamiseks.

Ringiraha sisseviimine korrastab huvitegevuse valdkonda, sest eelnõuga kaasneb põhimõte, et ringiraha saab eraldada vaid nende ringide osalustasude kompenseerimiseks, mis on nõuetekohaselt registreeritud. See annab täna puuduva täpse ülevaate huvitegevuse seisust Eestis. Huviringide registreerimisega saame edaspidi iga-aastaselt teada, kui palju lapsi on huvitegevusega hõivatud, milliseid erialaseid ringe Eestis tegutseb ning millised huviringid on laste seas kõige hinnatumad.

Valitsus leppis eelnõu arutades kokku, et ringirahaks ettenähtud summa selgub iga-aastaste riigieelarve läbirääkimiste käigus vastavalt konkreetse aasta eelarve võimalustele.

Kel.ee
 

Eelmine:
Järgmine: