20.05.2011
Firmasisesed

Tulevased kossutähed mängivad Jõhvis

Tuleval nädalal toimub Jõhvi spordihallis Euroopa noorte korvpalliliiga U17 vanuseklassi superfinaal, kus Ida-Virumaad esindab eelmise aasta sama vanuseklassi liiga neljas meeskond KK Hito.

Liigas osalevast 12 riigi klubist pääsesid U17 (s 1994. a ja hiljem) vanuseklassi superfinaali, kaheksa parema hulka viie riigi – Venemaa, Eesti, Leedu, Läti ja Valgevene klubid. 16-liikmelise eliitgrupi põhiturniiri tabeliseisu järgi tulevad favoriidina Jõhvi Venemaa meistriliiga medaliheitlusse kandideerivate klubide järelkasvumeeskonnad, põhiturniiri võitja, 15 mängust vaid ühe kaotanud, tiitlikaitsja Moskva regiooni BC Himki ja põhiturniiri neljas, ainsana Himki üle mängida suutnud, eelmise aasta finalist Krasnodari BC Lokomotiiv/Kuban ning Leedu korvpallikuulsuse Sarunas Marciulionise korvpalliakadeemia meeskond, kes lõpetas põhiturniiri teisena. Favoriitide sekka võib tabeliseisu vaadates liigitada ka võõrustaja, KK Hito rivistuse, kes sai põhiturniiril kolmanda koha. 3 kaotuse kõrvale saadi 12 võitu, kusjuures alistati ka Krasnodari meeskond. Lisaks on Jõhvi tulemas BS Klaipeda (põhiturniiri 5.), BS Zemgale (6.), BS Vilnius (7.) ja BC Minsk-2006, kes sai superfinaali pääsme tänu teise divisjoni võidule.

KK Hito meeskonna peatreener Priit Sternhof aga enda meeskonda favoriitide hulka ei sea. “Oleksin rahul, kui saaksime ühe võidu. Maksimaalselt näen võimalust jõuda pronksimängu, sest Marciulionise kooli võistkonnas, kellega tõenäoliselt poolfinaalis kokku läheme, on viis-kuus Leedu noortekoondise liiget, samas kui koondis on Euroopa omaealiste hõbe,” nentis Sternhof, kelle sõnul on KK Hito ja Marciulionise taseme vahe suurem kui Jõhvis nähtud A-klassi finaalis, kus KK Hito meeskond suutis alistada favoriidi koorma all kokku vajunud Eesti meistriklubi BC Kalev/Cramo järelkasvumeeskonna.

Marciulionise kooli pidaski Sternhof peamiseks esikohakandidaadiks, kellega koos nimetas ta tugevamasse gruppi Venemaa klubid ja Klaipeda. “Ülejäänud klubide suurim võimalus ongi tõenäoliselt jõuda pronksikohtumisele,” arvas Sternhof, kelle sõnul eriettevalmistust turniiriks ei tehta. “Nädalavahetusel on mõned ühistreeningud, lisaks mängivad paljud kaasa Kohtla-Järve meistrivõistlustel,” ütles ta.

Kolm tihedat mängupäeva

Liiga mängud algavad neljapäeval, kui kavas on neli veerandfinaalkohtumist, kust võitnud meeskonnad pääsevad poolfinaali, kuid võistlussüsteem on selline, et ka veerandfinaalis kaotanud meeskonnad võivad läbi lohutusringi veel pronksmedali võita. Kõige tihedam tööpäev ongi reede, sest siis on lisaks poolfinaalidele kavas ka pluss- ja miinusringi mängud ehk kokku näeb reedel kuut kohtumist. Laupäevaks jäävad kohamängud, neist viimasena algab kell 15 finaal. Päevapilet on 1 euro. Kes aga mingil põhjusel halli minna ei saa, siis juhul kui tehnika alt ei vea, on mänge võimalik statistikapõhiselt jälgida Eesti korvpalliliidu kodulehelt www.basket.ee. Nii nimetatud korvpalliportaalis kui ka Jõhvi spordihalli lehel www.johvisport.ee on kogu vajalik info turniiri jälgimiseks.

Jõhvi on oodata ka EYBLi nime kandva liiga presidenti Guntis Senhofsi, kes eelmisel nädalal sai rõõmustava teate rahvusvahelisest alaliidust FIBA, kes nüüdsest tunnustab EYBLi oma ametliku noorteturniirina. “Liiga on iga aastaga kasvanud ja algsest Põhja-Euroopa liigast on saanud tosinat riiki hõlmav sari,” sõnas Senhofs, kelle sõnul ei tasu pealtvaatajatel imestada, kui enda keskel nähakse märkmikusse märkmeid tegevaid inimesi. Nimelt toovad sellised turniirid kohale eri riikide korvpalliagente, kelle ülesandeks on avastada talente, kes hiljem korvpalliplatsidel publikut hullutavad. Hoolimata sellest, et Jõhvi tulevad noored, kuni 17aastased mängumehed, on korraldajate sõnul pealtvaatajatel kindlasti võimalik näha paeluvat ja kiiret korvpalli ning noortele korvpalluritele on selline turniir väga hea võimalus õppida endast tugevamatelt.

KK Hito presidendi Raul Rõõmuse sõnul annab liiga mängijatele hindamatu kogemuse, kuid kahjuks ei saa kõik toetajad sellest aru. “Viimane tagasilöök tuli Toila vallalt, kes leidis, et pole vaja klubi toetada, kuigi Euroopa liigas mängib meeskonnas koguni neli nende valla mängijat. Selge on see, et poisid pole omavalitsusjuhtide käitumises süüdi, kuid mõistmatu on see, et pean investeerima meeskonda oma raha, samas kui abikäe võiks ulatada ka omavalitsus, kus sportlane elab,” sõnas Rõõmus. KK Hito U17 meeskond ongi teatavasti omalaadne kooslus Ida-Virumaa eri omavalitsuste mängijatest, kusjuures oma arengutee jaoks on klubiga karjääri sidunud ka üks Järvamaa pikakasvuline mängija.

Korraldamine maksab tuhandeid eurosid

Etapi läbiviimine maksab klubile tuhandeid eurosid, sest lisaks mängusaalile tuleb kindlustada kõikidele meeskondadele elamine ja söömine. Kolmel korral on KK Hito EYBLi turniiri juba korraldanud ning eeskujulik korraldus ja meeskonna hea tase andsid võimaluse viia läbi superfinaali, mis Eestis on varem olnud vaid korra, 2008. aasta kevadel Tartus.

U17 klassi mängijatel on seljataga edukas hooaeg, sest lisaks EYBLi heale põhihooajale (kahelt etapilt toodi koju kolmanda koha karikas ja korra oldi teised) võideti Eesti korvpallimeistrivõistluste A-klassi esiliiga ja panustati tublilt sellesse, et koos klubi vanemate poistega võideti A-klassi meistriliiga. Vanuseklassi liidrid andsid oma osa ka Eesti meeste korvpallimeistrivõistlustel, kus KK Hito sai teatavasti esiliiga pronksi ja teises liigas hõbeda.

RENE KUNDLA

Eelmine:
Järgmine: