11.04.2009
Jalgrattasport

Treeninglaagri lõpetas kontrollvõistlus

Alates 29. märtsist oli Team Sundstrand kaks nädalat koos Jõgeva-Voorema Centrumi jalgrattaklubiga Lõuna-Prantsusmaal Avignoni lähistel Gigondase külas ettevalmistuslaagris. Treeninglaager õnnestus täielikult, ilmad olid head – ainult kahel päeval pidid jalgratturid treenima vihmas ja tuules. Ülejäänud päevad kahest nädalast olid päikeseliseed ning sooja oli 15-20 kraadi ringis.

Vaucluse regiooni teed sobisid ideaalselt Jõhvi jalgratturitele treenimiseks, jagus nii jõeäärseid lausikuid kui ka pikki tõuse, mis ulatusid kuni 5-6 kilomeetrini. Pikimaks tõusuks ja enesületamiseks noortele jalgratturitele oli tõus Mont Ventouxi mäetippu, mis ulatus merepinnast 1912 m kõrgusele. Jalgratturitel tuli seda tõusu vallutada järjest 56 km mäkke sõites, mille keskmine tõusuprotsent oli 7-8%. Mäkketõusu tegi eriti raskeks külm kliima, mäeotsas oli õhtutemperatuur 0 kraadi ümber, samas kui mäe all oli +20 kraadi, lumepaksuseks oli mäe otsas silma järgi hinnates 3-4 meetrit. Jõhvi jalgratturitest suutis mäe vallutada esimesena Tauri Selder ning tund aega hiljem Madis Kolli ja Paul Nestor. Ainar Elbergil ning Kristel Koortil mäkketõus ebaõnnestus, kuna mäe põhjakülje teed olid veel paksu lume all ja jalgrattaga mäkke sõita ei olnud võimalik.

Üldiselt treeninglaager läks korda, parimatel jalgratturitel õnnestus sõita üle 1500km, mis teeb päeva keskmiseks üle 100km. Samal ajal Eestis valitsesid miinuskraadid ja sadas lörtsi. Prantsusmaa teedel teeb sõitmise nauditavaks hea teekate, uskumatult hea teede rohkus ja profiili valik ning muidugi autojuhtide viisakus jalgratturite vastu, mida Eestis eriti ei ole kohta.

Laagri eelviimasel päeval korraldasid Jõhvi ja Jõgeva jalgratturid kontrollvõistluse, milleks oli 7 km pikkune eraldistardiga sõit, millest viimased 2 km oli puhast tõusu Mont de Cairenne mäe otsa. Võistluse eesmärgiks oli selgitada välja hetke vorm, mis saaavutati treenimisega kahe nädala jooksul, kõige paremini õnnestus mäkkesõit ettearvatult Tauri Selderil, kes läbis distantsi ajaga 12,55, mis teeb keskmiseks kiiruseks 33,5 km/h. Temale osutas tõsist vastupanu konkurent Vooremaa Centrumist Andres Joost, kes kaotas talle vaid 2 sekundiga.

Noorsportlaste tulises duellis Jõhvi-Jõgeva vahel läks esikoht jagamisele. Sundstrandist Madis Kolli ning Jõgevalt Hanno Lainevee saavutasid võrdse aja (13,43). Teised Jõhvi ratturid olid vastavalt 5. Ainar Elberg (14,15) ja 7. Paul Nestor (14,38). Noormeeste suhteliselt võrdne lõpuaeg näitab head treenitust ja laagri kordaminekut.

Naiste ja neidude ühises arvestuses võttis võidu ettearvatult Maris Nurm ajaga 15,14, talle osutas südikat vastupanu veel N18 klassi kuuluv Kristel Koort, kes kaotas Marisele ainult 42 sekundit ning edestas naiste klassi kuuluvat Ivika Laineveed Jõgevalt 13 sekundiga.

Üldse osales võistlusel 16 Jõgeva ja Jõhvi jalgratturit. Kontrollvõistlusega sai iga sportlane ülevaate oma hetke treenitusest.

Nädala pärast osalevad arvatavalt kõik jalgratturid Eesti meistrivõistluste I etapil Kuressaares, millega algab 8 kuuline jalgratturite võistlushooaeg.

JRK/Sundstrand

 

Eelmine:
Järgmine: