04.03.2009
Jalgpall

Trans ei luba hooajaeelsel edul end pimestada

Hooajaeelse ettevalmistusperioodi üliedukalt läbinud Narva Trans loodab peatreener Sergei Ratnikovi abil palju ka algavalt hooajalt, kuid peab esmalt meeste mõttemaailma korda saama, kirjutab soccernet.ee.

“Kes ei oleks rahul, kui meeskond mängib 11 mängu, lüües neis 39 väravat ja lastes endale lüüa vaid 6?” küsis varasemalt tegevuse lõpetanud FC TVMK-d tüürinud Ratnikov.

Samas nentis ta, et väga kindlat pilti selliste tulemuste tõttu ei saanud: “Tahaks ikka testmängudega kontrollida meeskonda, aga see seis pole nii-öelda normaalne. Ainult Flora ja Levadia olid meile mingil moel vastu.”

Ratnikov tõdes, et paraku ei saa panna kuhugi sellist netipäringut, mis näitaks, kes keda võita võivad. Ta usub, et kui mängijad arvavad, et kõik on 100% korras, siis võib ametliku hooaja alates raskusi tekkida isegi Paide võistkonnaga: “Metsa Viktor on ju super treener!”

Järgmiseks aastaks soojendusega väljak

Üldiselt on aga Transi ettevalmistused hästi läinud. Tööd on tehtud 15. detsembrist saadik ning sealt saadud rasva pealt on vaja terve hooaeg hästi mängida. Kui miski treenimist üldse segas, siis oli see vaid kohatine kehv ilm ning fakt, et kõik testkohtumised pidas Trans Narvast väljas.

“Narvas ei olnud tõesti mängimiseks head tingimused. Kogu aeg pidime välja sõitma, aga ma olen nüüd kindel, et linn ehitab meile korraliku soojendusega väljaku, mis peaks olema teine seesugune Eestis. Loodetavasti juhtub see juba sel aastal.”

Oma panuse peaks andma ka klubi ise, kes on selleks hooajaks suutnud kokku ajada 5 miljoni krooni suuruse eelarve ning selle toel meeskonda kõvasti täiendanud. Ratnikov tunnistas, et kartis alguses, et Transis võivad korduda samasugused finantsprobleemid, nagu olid TVMK-s, kuid seniajani on kõik korras olnud.

Lootused kehvas vormis ründajatel

Tänu lisandunud mängijatele võib Transi algkoosseis võrreldes eelmise hooajaga kõvasti muutuda, sest juba vähemalt esimese pilgu järgi võib sinna paigutada 6 uut mängijat. Samas – eks ole sealt ka lahkunud palju olulisi tegijaid.

Suurimat panust ootab Ratnikov ründajatelt – kui Maksim Gruznov on vormis ning Nikolai Lõsanov, kellega ka taas leping sõlmiti, mängib hästi, siis ei tohiks tema hinnangul probleeme tulla.

Samas on kummagi mehe tippvorm praegu mägede taga: “Praegu lihtsalt ei ole meest, kes lööks sisse. Gruznov pole konditsoonis ja sama käib ka Lõsanovi kohta ning rohkem polegi kedagi, kes ees mängiks.”

“Ütleme nii, et Levadias, Kaljus, Floras ja eriti Sillamäel on palju mängijaid, kes on tõesti kesktormajad. Levadias on näiteks Gussev, Zelinski, Andrejev – aga meil puuduvad praegu need mehed. Loodame, et keegi tõstab pead.”

Peakonkurendid nõrgemaks pole läinud

Sestap usubki Ratnikov, et tegelikult on kõigile tulemas raske hooaeg: “Kriis on kriis, kuid vaatamata nendele probleemidele, mis praegu on, suutsid kõik meeskonnad ennast väga palju tugevdada.”

“Levadia on Levadia, Flora on Flora, nemad niikuinii kuidagi nõrgemaks ei lähe. Sillamäe Kalev, Kalju ning Tulevik on kindlasti head – ma usun väga Lelovisse (Tuleviku peatreener Marko Lelov – toim.).”

“Vaþinski ei taha kindlasti mängida kehvasti, samuti ka Mets Viki ja Aavo Sarap. Kalevi Soomes mängitud kohtumised näitasid, et nende meeste mõttemaailm pole absoluutselt selline, et mängime rahulikult ja oleme autsaiderid.”

Kõige selle taustal – mis kohta uuel hooajal oodata võib? “Ootame ainult seda, et meie Eesti ilm meid aitaks ja laseks muru peale trenni tegema. Loodame, et meeskond näitab ilusat jalgpalli ning mängime kõik mängud nii hästi, kui saame.”

Meeskonna staar – Maksim Gruznov

Kui ühel meeskonnal on olemas mängija, kes on Meistriliigas konkurentsitult kõige suurema väravakütina läbi aegade löönud 269 kolli, ning kes edestab järgmisi enam kui 100 väravaga, siis millest saabki juttu olla!

Mitmel korral hooaja suurimaks väravakütiks kroonitud Gruznov laskis üle-eelmisel hooajal endast rohkem tabamusi korjata toonasel meeskonnakaaslasel Dmitri Lipartovil ja lõi eelmisel aastal vaid kolm väravat, kuid ihkab kindlasti taas troonile istuda.

Ka Sergei Ratnikovi sõnadest võib välja lugeda, et tippvormis Gruznov, olgugi, et ta pole kaugelt enam esimeses nooruses, on ründajana ohtlik iga vastase vastu ning just selle peale ka loodetakse.

Kellel silma peal hoida? Vladislav Fjodorov

Kuigi Fjodorov ei pruugi kohe alguses palju mänguaega saada, võib kohatine ründajatepuudus vaid 16-aastase edurivimehe ka Meistriliigas platsile tuua.

Eelmisel hooajal oli Vladislav Fjodorov Meistriliiga kõige noorem mängija ning samuti ka kõige noorem väravalööja.

Kui kõik läheb nii nagu Ratnikov loodab, siis võib hooaja teises pooles pilgud pöörata juba Tõnis Starkopfile, kel on vanust küll juba 24 aastat, kuid kelle etteasted Esiliigas Kiviõli Tamme Auto eest on pannud Transi lootma, et suvest alates saab ta väravaid lüüa nende eest.

Suurim küsimärk – kas endiselt lühike pink?

Viimastel aastatel Transi vaevanud lühikesest pingist on Sergei Ratnikov püüdnud lahti saada, olles meeskonda mitmeti täiendanud. Juurde on toodud nii TVMK, Tammeka kui ka välismaa mängumehi.

Kuid kas 18-liikmelisest esindusmeeskonnast piisab hooaja lõpuni edukana püsimiseks? Pidevalt vigastatuna mänge tribüünilt jälgiv Maksim Gruznov ning vaid üks väravavaht Modestas Stonyse näol tekitavad kõrvaltvaatajale kerget ebakindlust juba kahel positsioonil.

Narva JK Trans
Treener: Sergei Ratnikov
Kapten: Ratnikovi otsusega ilmselt Tomas Rimas
Eelarve: 5 miljonit krooni
Duubelvõistkond: Rakvere FC Flora (Esiliiga)
Värvid: Punane ja sinine
Staadion: Narva Kreenholmi staadion
Koduleht: www.fctrans.ee
Esimene mäng: 7. märtsil kodus Paide linnameeskonnaga

Koosseis:

Väravavahid: Modestas Stonys
Kaitsjad: Stanislav Kitto, Aleksei Gorðkov, Oleg Lepik, Tomas Rimas, Vitoldas Cepauskas, Kirill Eder
Poolkaitsjad: Maksim Bazjukin, Daniil Ratnikov, Eduard Ratnikov, Sergei Kazakov, Aleksandr Tarassenkov, Sergei Starovoitov, Timo Teniste, Sergei Leontovitð, Kristjan Tiirik
Ründajad: Philipp Breytveyt, Maksim Gruznov, Vladislav Ivanov, Nikolai Lõsanov

Eeldatav põhikoosseis:

                                                    Modestas Stonys

 Oleg Lepik   Tomas Rimas   Vitoldas Cepauskas   Timo Teniste

                     Sergei Starovoitov
Maksim Bazjukin       Eduard Ratnikov        Kristjan Tiirik

                Vladislav Ivanov
                         Nikolai Lõsanov

Koosseisumuudatused võrreldes eelmise hooaja lõpuga:

Sisse:
Modestas Stonys (vv, FBK Kaunasest)
Vitoldas Cepauskas (k, Vilniuse Þalgirisest)
Sergei Leontovitð (k, Kiviõli Tamme Autost)
Tomas Rimas (k, Marijampole Suduvast)
Daniil Ratnikov (pk, FC TVMK-st)
Eduard Ratnikov (pk, FC TVMK-st)
Timo Teniste (pk, Tartu Maag Tammekast)
Kristjan Tiirik (r, Tartu Maag Tammekast)

Välja:
Ilja Kassjantðuk (vv, FC Levadia II-e)
Valeri Smelkov (vv, Kohtla-Järve Lootusesse)
Aleksandrs Abramenko (k, saatus teadmata)
Rameð Mamedov (k, naasis laenulepingu lõppedes Tallinna Kalevisse)
Jevgeni Petrov (k, saatus teadmata)
Aleksandr Dubõkin (pk, lahkus lepingu lõppedes, soovib liituda Sillamäe Kaleviga)
Aleksei Mamontov (pk, saatus teadmata)

Selle aasta mängud (Soccernetile teadaolevalt):

10.01. Kohtla-Järve FC Lootus (EL) – Narva JK Trans 0:3 (?)
16.01. Rakvere FC Flora (EL) – Narva JK Trans 0:4 (Bazjukin x 2, Petrov, Ivanov)
24.01. Lasnamäe FC Ajax (EL) – Narva JK Trans 0:4 (Ivanov, Kazakov, Tarassenkov x 2)
31.01. Tallinna FC Levadia (ML) – Narva JK Trans 1:1 (Ivanov)
04.02. Tallinna FC Flora (ML) – Narva JK Trans 0:2 (Ivanov x 2)
07.02. Saare Talv: Narva JK Trans – Viljandi JK Tulevik (ML) 5:1 (Kitto x 2, Rimas, Ivanov, Tarassenkov)
08.02. Saare Talv: Narva JK Trans – Tartu JK Tammeka (ML) 2:1 (Ivanov, D. Ratnikov)
14.02. Kohtla-Järve FC Lootus (EL) – Narva JK Trans 2:5 (?)
17.02. Nõmme JK Kalju (ML) – Narva JK Trans 0:2 (Tarassenkov, Breytveyt)

KRISTJAN LUKK

Eelmine:
Järgmine: