07.10.2007
Nädalaleht

Toomas Nõmmiste kutsub rahvast sportima

Augustikuus 35aastaseks saanud Toomas Nõmmiste on piisavalt huvitav persoon, et temaga alustada Nädalalehe lühiintervjuude sarja Ida-Virumaa spordielu huvitavatest inimestest.

Kellelt te spordipisiku saite?

Arvan, et see spordipisik tuli suuremalt jaolt tänavalt ja hoovidest, kus poistega sai kõikvõimalikke spordialasid harrastatud

Lisaks sportimisele olete juba pikalt pidanud korvpallikohtuniku ja viimastel aastatel ka jalgpallikohtuniku ametit. Mis nende ametite juures paelub?

Kas nüüd just paelub, kuid mulle väga meeldib kohtunikuna tegutseda. Saan seeläbi olla spordi juures ja aidata kaasa nende alade käekäigule, mis endale kõige rohkem meeldivad. Ja kui kõik sujub, siis on ju hästi. Põhiline on see, et ei muutuks kohtunikuna ala pidurdavaks jõuks.

Sattusite suve lõpus jalgpallikohtunikuna tähelepanu keskpunkti seoses Jõhvis toimunud mängudes valemängijate kasutamise avalikustamisega, mille tagajärjel loo algatajaks olnud treener sai ligi viieaastase võistkondade juhtimise keelu ja kolm mängijat aastase mängukeelu. Kas olete oma otsusega rahul?

Olen küll ja arvan ka seda, et nii oleks talitanud igaüks, kes austab sporti ja spordireegleid. Mind südametunnistus küll ei piina – mida rohkem selliseid juhtumeid avalikustatakse, seda puhtamaks sport muutub.

Pärast mitmeaastast müügimehe ametit Jungentis hakkasite sellest aastast juhtima Toila kultuuri- ja spordikeskust. Kas sportimisvõimalusi on rahvale raskem müüa kui magusat?

Magusat on ikka oluliselt lihtsam müüa – lapsed söövad seda ju niikuinii. Kuid sporditegemine on siiski au sees ja n-ö müügitöö ka selles valdkonnas on mul siiani olnud igati edukas.

Lehe ilmumisnädalal peab Kohtla-Järve KK Hito meeskond, kus te olete mängivaks treeneriks, esimesed mängud nii Eesti korvpallimeistrivõistluste esiliigas kui ka maakonna meistrivõistlustel. Mis eesmärgid olete meeskonnale neis sarjades seadnud?

Maakonna meistrivõistlustel ei saa olla muud eesmärki kui parandada eelmise aasta iluviga ja võita meistritiitel tagasi ning ka karikas peab koju jääma.

Eesti meistrivõistlustel parandasime eelmisel aastal viiendaks tulles oma kahe eelmise hooaja seitsmendat kohta ja see oli hea. Algaval hooajal tahaks medalimängudele jõuda ehk siis pääseda nelja parema hulka ja eks siis näis, mis edasi saab

Olete käesolevast hooajast ka LIVING.ee nime kandva Ida-Virumaa korvpallimeistrivõistluste peakorraldaja. Millist kvaliteedimuutust sooviksite oma tulekuga turniirile kaasa tuua?

Omalt poolt sooviksin senigi hästi toiminud sarjale kindlasti kaasa aidata sellega, et kohtunike tase tõuseks ja et mänge pääseks vilistama need, kes on vajalikul tasemel.
Mängugraafikus oleme teinud juba väikese edasimineku selles osas, et rohkem mänge toimuks ühel päeval ühes kohas, et mitte solgutada pealtvaatajaid tormama ühest kohast teise

Kas keskuse juhtimise, kohtunikeametite, treeneritöö ja mängimise kõrvalt naisele Rennale ja 4aastasele tütrele Pipile liiga vähe aega ei jää?

Kindlasti tekib aeg-ajalt tunne, et aega on lähedastele vähe, kuid proovin sättida oma tegemised nii, et perekonnaga tegelemiseks ja ka puhkamiseks jääks piisavalt aega. Olen tänulik, et perekond on siiani aru saanud ja mõistvalt suhtunud minu spordi- ja ühiskondlikesse tegemistesse.

Kas jääb aega mõneks spordiväliseks hobiks?

Olen harjunud spordi sees olemisega, nii et millestki väga puudust ei tunne. Kui, siis kontsertide ja teatrietenduste külastamiseks võiks küll rohkem aega olla.

Mida lõpetuseks sooviksite öelda?

Lastevanemad, tooge oma lapsed arvutite tagant ära, pange teler kinni, viige oma võsukesed värskesse õhku kas või tervisesporti tegema, küll siis hiljem on ka eesti rahvas tervem.

NÄDALALEHT
Reede, 28.09.2007

Eelmine:
Järgmine: