02.08.2007
Male

Tatjana Fomina ja Vladimir Þavoronkov – Lembit Olli mälestusturniiri võitjad

Peipsi kaldal Uuskülas peeti juba neljas Lembit Olli mälestusturniir males. Seekordne turniir oli osalejate poolest senipeetuist arvukaim (42 maletajat) ja ka koosseisult tugevaim. Nimekaim külaline oli rahvusvaheline meister Valeri Þidkov Moskvast. Eesti maletajatest kõneldes piisab vahest tõigast, et ruuduliste laudade taga istusid kolm eri aastatel Eesti meistriks tulnud naismaletajat: Tatjana Fomina ja Monika Tsõganova Tallinnast ning Svetlana Zainetdinova Kohtla-Järvelt.

Pingeline võistlus esikohale toimus turniiril kahe kõrgema reitinguga maletaja – Þidkovi ja narvalase Vladimir Þavoronkovi vahel. Üheksa vooru lõppedes oli favoriitidel turniiritabelis võrdne tulemus – 7,5 punkti. Nii-öelda sümboolne esikoht kuulus Þavoronkovile, kelle lisanäitajad olid moskvalase omadest pisut paremad.

6,5 punktiga saavutas turniiri kolmanda koha Kohtla-Järvelt pärit Sergei Neff, kes vaid poole punktiga edestas järgnenud viisikut – kaaslinlast Valeri Golubenkot, narvalasi Juri Firstovit, Dmitri Verguni ja Vjatðeslav Sõskovi ning tallinlannat Tatjana Fominat. Fomina sai ka parima naismaletaja eriauhinna, 5 punktiga järgnesid Monika Tsõganova ja Valentina Golubenko.

Esimese võistluspäeva lõpul istuti kohvilauas, meenutati varalahkunud suurmeistrit ja arutati probleeme tänapäeva maleelus.

Juba soliidses eas malemeistrile Þidkovile jäi turniirist hea mulje. Ta rääkis, et on palju kohtunud Eesti maletajatega, nii Paul Kerese ja Iivo Nei kui ka nooremate, Jaan Ehlvesti ja Lembit Olliga. Eestisse jõudis ta aga esimest korda. Peipsi kaldal köitsid moskvalast kaunis loodus, ilus suvelõpuilm ja turniiri hea korraldus.

Selles, et turniir õnnestus ja ka auhinnalaud rikkalik sai, on kahtlemata suur teene peakorraldajal, Ida-Viru spordiliidu esimehel Valdek Murdil. Turniiri läbiviimist toetasid Eesti Kultuurkapital, Silmet Grupp, Uusküla puhkebaas, Eesti Põlevkivi ja omavalitsused.

ARVO KRUUS

Eelmine:
Järgmine: