17.02.2016
Suusatamine

Talialade järelkasvu MM on sooja ilma tõttu küsimärgi all

Järgmisel nädalal peaksid Rumeenias Rasnovis algama juunioride ja U-23 talialade maailmameistrivõistlused. Nädal aega vältaval võistlusel selguvad oma vanuseklasside maailma parimad murdmaasuusatamises, kahevõistluses ja suusahüpetes. Võistluste toimumise on aga küsimärgi alla seadnud suviselt soe ilm, mis on jätnud jälje ka suusaradadele. Viimasel viiel päeval on termomeetrinäit võistluspaigas tõusnud kuni 15 kraadini ning nii on veel nädala alguses maas olnud lumi suusarajalt pea tervenisti sulanud. Starti minemise võimalust ootab ka koonisesse kuuluv Iisaku noormees Rico Jaanipere.

Murdmaarajad asuvad Rasnovist 30 km kaugusel Cheile Gradisteis, mis veel kahe nädala eest võõrustas laskesuusatamise noorte ja juunioride MM-i. Kohapeal viibiva Eesti juunioride koondise treeneri Margus Uibo sõnul võistlusrada praktiliselt puudub. “Kohalik peakorraldaja on optimistlik, sest neil on varutud kunstlund, kuid meie arust sellest ei piisa,” ütles Uibo Vikerraadiole. “Siin valitsevad suveilmad.”

Kuigi selgus MM-i toimumise kohta peaks saabuma hiljemalt reedeks, siis on meie koondislased teekonda võistluspaika juba alustanud. Eesti on Rumeenias esindatud 14 liikmelise koondisega, kellest üheksa on murdmaasuusatajad. Juunioride liider on mullu MM-il kahel korral 13. koha saanud 19-aastane Kaarel Kasper Kõrge, kes sihib sel korral kohta esikümnes. Lisaks kuuluvad koondisesse veel temast aasta nooremad Martin Luts, Karl Erik Rabakukk ja Rico Jaanipere. Naisjuuniore on võistlustules kaks, Anette Veerpalu ja Seila Peek.

U-23 vanuseklassis on Eestit esindamas Marko Kilp, Alvar Johannes Alev ja Andreas Veerpalu. Margus Uibo sõnul võib sel hooajal MK-etapil punktikohale lähedal olnud Kilp õnnestumise korral U-23 MM-il vabatehnikasprindis finaali pääseda. “Kilp on näidanud, et oma võimete ja hea õnnestumisega võib ta jõuda finaali ning Andreas Veerpalu klassikalises tehnikas pääseda 20 sekka,” lisas Uibo.

Eesti kahevõistlejad ja suusahüppajad on esindatud vaid juunioride vanuseklassis. Viimast aastat juuniorina võistleva Kristjan Ilvese kõrval kuuluvad koondisesse veel Andreas Ilves, Klaus Mark Kolbakov ja Ivo Niklas Hermanson. Eesti ainuke suusahüppaja on Kevin Maltsev.

Kahel korral juunioride MM-il pronksi võitnud Kristjan Ilves ei taha vähemaga leppida ka tänavu. Sel hooajal on Ilves MK-etappidel punktikohale jõudnud, kuid praeguseks on vorm veidi langenud ning Ilves võtab järgmisel nädalal algavat MM-i pingevabalt.

“Loodetavasti läheb vorm paremaks,” sõnas Ilves. “Eesmärgid pole muutunud, vähema kui medaliga ei tahaks leppida. Tuleb oma ära teha, siis näeb, kuhu see viib.”

Sport.err.ee

Eelmine:
Järgmine: