19.01.2008
Sõudmine

Sõudmisvõistluse Alfa 2008 võitis lätlane Bokums

Tallinnas peetud sõudeergomeetrite võistluse Alfa 2008 meeste klassi kiireim oli lätlane Kristaps Bokums, narvalased olid neljas-viies. Naistest oli teine Jevgenia Rõndina.

Bokums ei andnud Eesti parimale Tõnu Endreksonile finaalsõidus mingeid võimalusi. Läti sõudja tõmbed ergomeetril olid nii tugevad,  et masinat tuli eraldi kinni hoida. Tema võiduaeg 2.41,2 osutus Endreksoni omast sekundi võrra paremaks. Kolmandana lõpetas Allar Raja.

Uued Alfa rekordid sündisid meeste ja naiste vabaklassis, kus osalevad harrastajad. Meestest oli kiireim Timo Subert, kelle võiduaeg 2.55,4 lükkas ümber aastast 2000 püsinud Fred Antsoni tulemuse. Naiste vabaklassis ületas oma enda püstitatud Alfa rekordi Leelo Ojala, ent temast veel kiiremini sõudis Kätlin Pulk. Uus rekord naiste vabaklassis on 3.39,9.

Soomlane Tony Pyykkö saavutas Alfa rekordiga 3.00,4 esikoha meeste kergekaalus. Tema kaasmaalane, 62-aastane Antero Rossi läbis 1000 meetrit ajaga 3.16,1, mis on ülivõimas Alfa rekord vanemate meesveteranide hulgas.

Meeskondade arvestuses astus teiste seas võistlustulle ka olümpiavõitja Erki Nool. Koos Rainer Nõlvaku, Ain-Alar Juhansoni ning Mihkel Mardna võitis Nool esikoha meeskondade arvestuses.

Kiirem naine ergomeetril oli Kaisa Pajusalu. Koolide võistlused võitis taas Tallinna Reaalkool, auhinnaks ergomeetri Concept 2 tasuta kasutusõigus aastaks ajaks.

Alfa toimus 15. korda, olles taas üks riigi suuremaid sisespordisündmusi. Osalejate arv ulatus sel aastal ligi viiessajani. Aina rohkem annavad võistlusel tooni tugevad sõudjad Lätist, Leedust ja Soomest, hoides kõikides võistlusklassides taset väga kõrgel.

Etvsport.ee/sportiv.ee

LUGU PÕHJARANNIKUS

Narva sõudjatel jäi võidust sammuke puudu

Tallinnas toimunud traditsioonilistel sõudeergomeetrite võistlustel “Alfa 2008” said narvalased kaks hõbemedalit.

Sõudeergomeetrite võistlus on traditsiooniliseks muutunud ja Eesti pealinnas juba mitu korda toimunud. Sel aastal olid Tallinnas üsna tugevad võistkonnad Lätist, Leedust ja Soomest. Lisaks sõudjatele osalesid võistlusel “Alfa 2008” teisedki Eesti tuntud sportlased, näiteks triatleet Ain-Alar Juhanson, kümnevõistleja Erki Nool ja tuntud arst Mihkel Mardna.

Põhiklassides, kus teevad kaasa sõudjad, õnnestus eestlastel seekord võita ainult naiste arvestuses, kus juunioride eksmaailmameister, pärnulanna Kaisa Pajusalu oli lähedal võistluste rekordile. 2005. aastal Leonid Gulovi abikaasa Kristiana Rode-Gulova püstitatud rekordist jäi puudu vaid 0,7 sekundit. Samas edestas Pajusalu viie sekundiga oma kaaslast kahepaadil, narvalanna Jevgenia Rõndinat. Kuigi kvalifikatsioonis oli paadikaaslaste vahe kõigest 0,2 sekundit, oli Pajusalu finaalis tugevam.

Teise 2. koha tõi narvalastele Veronika Bõstrova juunioride võistlustel, jäädes alla ainult leedulanna Andra Grevitele. Meeste võistlustel sai kindlalt esikoha lätlane Kristaps Bokums. Narvalased Leonid Gulov ja Vladimir Latin said vastavalt neljanda ja viienda koha. 13ks jäänud Igor Kuzmin finaali ei pääsenud. See-eest pääsesid juunioride finaali Anton Getts (5. koht) ja Jevgeni Lissovski (8.).

“Need võistlused on pigem sõu ja reaalse ettevalmistusega sõudmiseks on neil vähe pistmist. Ka ergomeetrite maailmameistrid pole sõudjad,” ütles Narva Energia spordikooli treener Valeri Osmokesku. “Pealegi on siin distants 1000 meetrit, samas kui klassikaline distants on poole pikem. Näitena võin tuua, et toosama Veronika Bõstrova pole vee peal seni silma paistnud. Ka Getts jääb veel tavaliselt Lissovskile alla. Seepärast võtame seda võistlust kui traditsiooni, sõudmise populariseerimist, mitte tõsist jõuproovi.”

ALEKSEI FJODOROV
Põhjarannik

Eelmine:
Järgmine: