11.07.2006
Sõudmine

Sõudjad MK etapil viiendad ja kuuendad

Narva sõudjad osalesid maailmakarikavõistluste viimasel, Luzernis peetud etapil. Leonid Gulov oli Eesti paarisaerulisel kahepaadil viies ja Igor Kuzmin sai paarisaeruklisel kahepaadil kuuenda koha. Mõlema narvalase partnerid olid pärnakad.

Luzerni MK-etapil esines Eesti paarisaeru neljapaat koosseisus Andrei Jämsä, Tõnu Endrekson, Leonid Gulov ja Oleg Vinogradov.

Üllatuslikult tuli viimast etappi sõitma vaid kuus riiki ning seetõttu said kõik võistkonnad peale reedest näidissõitu, kus selgitati võistlusradade paigutus, ka finaali. Eesti oli kindlalt olnud eelsõidu viimane ja startis seepärast esimeselt veelt. Sõidu favoriidid olid sakslased (Falko Nolte, Marco Geisler, Christian Schreiber, Rene Burmeister), Ateena Olümpiavõitja Venemaa (Nikolai Spinev, Nikita Morgachev, Aleksei Svirin, Sergei Fedorevtsev) ning Gifu maailmameistrivõistlustel meie meeskonna järel neljandana lõpetanud tsehhid (Tomas Karas, Vaclav Chalupa, Milan Dolecek jr, David Jirka). Lisaks tegid kaasa USA ning Itaalia paatkonnad.

Tervaima alguse tegi Venemaa, järgnesid sakslased ning tsehhid. Eesti püsis neljandal kohal. Meie meeskond kestis liidritega võrdselt kuni distantsi viimase veerandini. Siis lagunes vähe kokku sõitnud meeskonna (haigestunud Jüri Jaansoni asendas Oleg Vinogradov) tehnika ning konkurentide lõpukiirenduse järgselt suurenes vahe veelgi. Lõpuks möödus ka USA, kuid siiski suudeti ära hoida Itaalia paatkonna vastuhakk ning finisheeruti ajaga 5.57,31 viiendana. Sõidu võitis kindlalt Tsehhi (5.50,81), Saksamaa (5.52,17) ning USA (5.53,31) ees. Venemaa sai kirja 5.54,11 ning viimasena lõpetanud Itaalia kvartett 6.03,62.

Inglismaal Etonis toimuvate maailmameistrivõistlusteni on nüüdsest aega poolteist kuud. Seda, millises koossisus eelmisel aastal edukalt esinenud neljane seal stardib, ei ole veel otsustatud.

Kahepaat finaali viimane

Allar Raja ja Igor Kuzmin said finaalis kirja kuuenda ehk viimase tulemuse. Laupäeval, 8. juulil olid olid Raja ja Kuzmin läbi eduka poolfinaali, kus nad lõpetasid inglaste Matthew Wells’i-Stephen Rowbothami järel teisena, murdnud ennast finaali. Siin olid nende konkurentideks Ungari duo Akos Haller-Tibor Petö, sakslased Rene Berthram-Robert Sens, sloveenid Iztok Cop-Luka Spik, inglased Wells ning Rowbotham ning prantslased Jean-Baptiste Macquet-Adrien Hardy.

Kõige teravamalt alustasid Cop ja Spik ning Wells-Rowbotham. Järgnesid Prantsusmaa ning Eesti. Sloveenid olid poolel võistlusmaal oma edu kasvatanud paadi pikkuseks ning tõstsid seejärel veelgi tempot. Eesti noor meeskond sõitis tagapool võrdselt Ungariga, kuid siis, liidrite kiiluvette sattudes, lagunes tehnika ning sõit lõpetati kindlalt viimasena (6.36,90).

Esimese tähtsa võidu sel hooajal võtsid Cop-Spik (6.19,89), põnevas lõpuheitluses järgnesid neile inglased (6.21,62) ning kolmandana Poznani MK etapi võitnud prantslased Macquet-Hardy (6.36,90). Saksamaa lõpetas neljandana (6.31,37) ning Ungari viiendana (6.31,37).

Kuigi Allar Raja ja Igor Kuzmin finaalis ei hiilanud, tegid nad Luzernis oma elu parima soorituse kui sinna välja jõudsid. Ühtlasi tagas 6. koht neile ka 2 MK-sarja punkti. 

B-finaali (kohad 7.-12.) võitsid norralased Morten Adamsen ja Nils-Torolv Simonsen (6.25,38).

soudeliit.ee

Eelmine:
Järgmine: