28.07.2008
Ujumine

Solaariumis saadud põletus nurjas Elina Partõka sõidu EMile

Ida-Virumaa parima naissportlase Elina Partõka ettevalmistus Euroopa meistrivõistlusteks läks tühja mõne solaariumis veedetud üleliigse minuti tõttu – 80% tema nahapinnast sai põletuse.

“See, mis juhtus, ei allu analüüsile,” ütles Elina treener ja ema Tatjana Partõka. “Isegi Mustamäe haigla põletuskeskuse arstid olid üllatunud ning ütlesid, et nad pole naha nii kummalist reaktsiooni solaariumipäevitusele näinud.”

“Reedel päevitasin Keilas treeningkogunemisel olles solaariumis ja hakkasin end õhtul halvasti tundma,” ütles Elina Partõka. “Püüdsin end algul oma jõududega ravida, hiljem aga, kui Tallinna haiglasse pöördusin, selgus, et mul on 80% nahal esimese astme põletus.”

15 minutit solaariumis – kannatada sai 80% nahapinnast

Tatjana Partõka sõnul olid tal Elinale solaariumipäikest soovitades parimad kavatsused, sest pärast hiljuti põetud rasket haigust nägi sportlane veidi kahvatu välja: “Küsisime administraatorilt, kui võimas lamp solaariumis on, ja meile vastati, et normaalne. Seal on täielik iseteenindamine ning me võtsime þetoone 20 minutiks, kuid otsustasime, et 15st piisab. Tavaliselt päevitame kodus 10-15 minutit. Ilmselt sattus meile seekord mingi ebaharilik solaarium, sest kohe pärast seda hakkas Elina nahk punetama.”

Õhtul hakkas sportlasel paha. Kuna Keilas ravimeid polnud, tuli Tallinnast põletushaavade raviks kasutatavat Panthenoli tuua, hommikul soovitati Partõkal aga Tallinna põletuskeskusesse pöörduda.

“Mustamäe haiglas tegid arstid kindlaks, et Elinal on 70-80% nahast põletada saanud. Pärast seda tuli tal kolm päeva ja kaks ööd haiglas sidemetes veeta ning alles nüüd jõudsime koju,” ütles Tatjana Partõka. “Kõikide nende probleemide tõttu pole meil seni õnnestunud Keila keskuse juhtkonnaga ühendust võtta ega neilt seletusi saada, miks nii juhtus.”

Keila keskuse juhtkond on kindel, et solaariumiga on kõik korras

OÜ Keila Tervisekeskus müügijuht Anneli Lindemann ütles, et tal on Elina Partõkaga juhtunu pärast väga kahju. Ta lisas, et Keila keskuse solaariumi teenindav OÜ Moet Team kontrollis seadmeid ning kõik oli korras.

“Meil pole nende seadmetega mingeid probleeme olnud ja keegi klientidest pole pretensioone esitanud,” ütles Lindemann. “Iga solaariumi juures on meil spetsiaalsed tabelid, kus on ära toodud päevitamiseks vajalik aeg. Veel töötab meil klienditeeninduse spetsialist, kes oskab igal konkreetsel juhul nõu anda. Sel päeval solaariumi teenindanud töötaja ütles, et Elina Partõka võttis 20 minutit solaariumi, mis on tema jaoks liiga palju. Seda enam, et Elina on heleda nahaga ja pikk päevitamine võib talle kahjulik olla.”

Koondise peatreener ei saa aru

Saadud põletuse tõttu ei saa Elina Partõka osaleda Euroopa meistrivõistlustel ujumises, kuhu ta Eesti koondise koosseisus valmistus sõitma. Tatjana Partõka sõnul tegid põletuskeskuse arstid kindlaks, et ravile kulub veel kuus päeva: “Kui see oleks juhtunud nädal aega varem, oleksime jõudnud valmistuda.”

Eesti koondise peatreener Tõnu Meiel ütles, et tal on kahju, et Elinaga nii juhtus: “Elina tulemused olid rahuldavad, ta oli heas vormis ja me panime talle teatud lootusi. Kahju, et ta ei saa sõita, kuid ma tahan märkida, et iga nii kõrge tasemega sportlane peab teadma, et maailmas on palju asju, mille vahel tuleb valida. Tegelikult polnud solaarium, mille tõttu selline olukord juhtus, minu arvates hädavajalik. Iga professionaal peab enda tervisesse hoolikalt suhtuma ning kõik otsused enne põhjalikult läbi kaaluma.”

“”Kahju” pole õige sõna”

Euroopa meistrivõistlustel osalemise võimaluse kaotanud Elina Partõka on tujust ära: “”Kahju” pole õige sõna. Vorm oli mul hea ja ma tundsin end hästi.”

Elina treener Tatjana Partõka ütles omakorda, et EMil omaette tähtsust pole, kuid see on väga tähtis etapp sportlase ettevalmistumisel järgmiseks olümpiatsükliks: “On aeg tõsist tööd alustada ning EMi tulemuste järgi oleksime näinud, millest tasuks lähtuda.”

ALEKSEI FJODOROV

Eelmine:
Järgmine: