Sillamäe jätkab tormijooksu tiitli suunas

Neli aastat tagasi veel tugevuselt kolmandas liigas pallinud Sillamäe Kalev on astunud edasi penikoormasaabastega ja sihib mulluse üllatushõbeda järel tänavu juba Eesti ihaldatuimat tiitlit,kirjutab soccernet.ee.

Uus ja kuulus peatreener, endine Nõukogude Liidu koondise mängija Vladimir Kazatðjonok on korduvalt öelnud, et teda ei palgatud eelmisel aastal saavutatut kordama. Samm edasi hõbedalt saab aga olla vaid meistritiitel.

“Minimaalselt tahame olla esikolmikus,” pehmendas klubi president Aleksandr Starodubtsev veidi meeskonna sihte.

“Aga eesmärgiks oleme võtnud ka karikavõidu ja Levadia kullalt lahti kangutamise. Samas on Flora sel aastal väga hästi komplekteeritud ja motiveeritud.”

Neli treeningut päevas

Kaks kuud ametis olnud Kazatðjonok pani juhendatavatele kohe kõva mahvi peale – algusperioodil harjutati koguni neli korda päevas, millest kaks olid mängulised trennid, üks jõusaalis ja üks aeroobne treening. Hooaja eel piirdutakse iga päev kahe trenniga.

Kuigi loobuda tuli kavas olnud turniiridest Türkmenistanis ja Soomes, usuvad sillamäelased, et meeskond on valmis kõige kõrgemate kohtade pärast võitlema. Kontrollmängud pole säravaid tulemusi toonud, aga Starodubtsevi sõnul mängitati neis palju just varumehi, kelle seisund vajas testimist.

Sillamäelaste eelarve on jäänud masust hoolimata samale tasemele ning suur osa mulluseid võõrleegionäre vahetati talvel uute vastu. Meeskonnaga on liitunud kolm leedulast ja Peterburi Zenidi noor ründaja Aleksandr Nikulin, lisaks täiendusi koduste rivaalide ridadest.

“Uute poistega oleme väga rahul,” kinnitas Starodubtsev Soccernet.ee-le. Etteheiteid jagus tal vaid Narva Transist üle tulnud Aleksandr Tarassenkovile, kes sai vigastada ja peaks naasma hooaja alguseks: “Väga kahetsusväärne, et kohe pärast lepingut tekkis tal rumal vigastus. Oma kehasse peaks ikka professionaalselt suhtuma.”

Mitmed mehed konkurentidele

“Arvestades ilma läks isegi hästi,” rahuldus hooaja ettevalmistusega ka peatreener ise. “Mänge ehk jäi väheks, aga uute mängijatega, nii palju kui neid on, olen rahul.”

Praeguseks hetkeks on selge, et klubis testimisel käinud Maksim Smirnov ei jätka Sillamäel, vaid hoopis nende Ida-Virumaa konkurendi Narva Transi ridades.

Poolkaitsja Vassili Kulik anti laenule Kohtla-Järve Lootusesse, kuna treener ei olnud rahul tema suhtumisega treeningprotsessi, ning noored Ivan Lihhatðov ja Kirill Novikov jätkavad Esiliigasse tõusnud Jõhvi Orbiidis. Tulevikulootus Igor Rogov peab aga põlveprobleemide tõttu ilmselt kogu hooaja vahele jätma.

“Keskväli on veidi nõrk ehk. Ülejäänud liinid on väga hästi komplekteeritud. Aga eks mängud näitavad täpsemalt,” hindas Starodubtsev nädala alguses meeskonna tugevusi ja nõrkuseid. Peatreener nägi asja veidi teisiti: “Kaitse on ehk kõige tugevam liin. Kontrollmängude põhjal võib nõrgaks lugeda ehk rünnakut. Mitte lihtsalt ründeliini, vaid üldist ründetegevust.”

Meeskonna staar – Aleksei Naumov

Eelmisel hooajal tõeliseks raudmeheks osutunud endine Peterburi Zenidi kaitsja oli hõbedale tulnud meeskonnas üks võtmemängijaid.

Kui ta suudab ka 38-aastasena end terve aasta vormis ja tervena hoida, on Kalevi kaitse kindlates kätes. Ent traumad võivad sillamäelaste näiliselt õhukesele tagaliinile valusa jälje jätta.

“Tema on tõeline professionaal. Toetab kogu meeskonda ja tal ei ole kordagi ühtegi traumat olnud,” kiitis Aleksandr Starodubtsev.

Kellel silma peal hoida? Kennet Jädal

Noorteklassis ka Hispaanias oskusi omandanud 19-aastane tartlane tegi läbimurde Meistriliigasse eelmisel aastal Tartu Tammeka noores koosseisus ning astub tänavu juba järgmisele tasemele.

Uut keskpoolkaitsjat tõstis võimaliku läbimurdjana esile ka Sillamäe klubi president: “Ta on väga hästi vastu pidanud kõrgetele koormustele ja kui me saame talle veel veidi kiirust lisada, saab ta olema koondise tasemel mängija.”

Suurim küsimärk? Tasakaal

Enamike Sillamäe uute võõrleegionäride kohal seisavad Eesti vutihuviliste jaoks küsimärgid. Napp informatsioon viitab, et meeskond võib olla tasakaalust väljas, kuna ligikaudu pooli mängijaid saab pidada poolkaitsjaiks.

See peaks lahendama mulluse probleemi keskvälja komplekteerituse osas, kuid kas kaitse- ja ründeliin on sama hästi polsterdatud? Samas kasutati mullugi mitmeid mehi naturaalsetelt positsioonidelt eemal ning seda küllaltki edukalt.

SILLAMÄE JK KALEV
Peatreener: Vladimir Kazatðjonok
Kapten: Aleksei Naumov
Standardolukordade lahendaja: Aleksei Naumov
Eelarve: 6,5 miljonit krooni
Duubelvõistkond: Sillamäe JK Kalev II (3. liiga)
Värvid: valge ja sinine
Kodustaadion: Sillamäe Kalevi staadion
Koduleht: www.fcsillamae.ee
Esimene mäng: 9. märtsil Tallinna Floraga kodus

Koosseis:

Väravavahid: Aleksandr Djatðenko, Mihhail Starodubtsev.
Kaitsjad: Aleksandr Kulik, Aleksei Naumov, Roman Nesterovski, Tadas Papeckys.
Poolkaitsjad: Aleksandr Bõkov, Aleksandr Dubõkin, Andrei Gornev, Kennet Jädal, Jürgen Kuresoo, Aleksandr Mutik, Marius Stanaitis, Vitalis Stankevicius, Vygantas Zubavicius, Aleksandr Tarassenkov, Sergei Vihrov.
Ründajad: Maksim Gruznov, Jevgeni Kabajev, Aleksandr Nikulin.

Talvised koosseisumuudatused:

Sisse:
Tadas Papeckys (k, Gornik Zabrzest)
Aleksandr Bõkov (p, duublist)
Andrei Gornev (p, duublist)
Kennet Jädal (p, Tartu Tammekast)
Jürgen Kuresoo (p, Tallinna Florast)
Marius Stanaitis (p, Vilniuse Vetrast)
Aleksandr Tarassenkov (p, Narva Transist)
Vygantas Zubavicius (p, Minski MTZ-RIPOst)
Aleksandr Nikulin (r, Peterburi Zeniidist)
Irfan Ametov (r, Kohtla-Järve Lootusest laenult tagasi)

Välja:
Kazimieras Gnedojus (k, saatus teadmata)
Gvidas Grigas (k, R.F.C. de Liege”i)
Evaldas Uþkuraitis (k, saatus teadmata)
Eimantas Valaitis (k, Marijampole Suduvasse)
Dmitri Boiko (p, saatus teadmata)
Roman Daniljuk (p, Kohtla-Järve Lootusesse)
Dmitri Smirnov (p, Kohtla-Järve Lootusesse)
Dmitri Lipartov (r, duublisse)

Senised teadaolevad kontrollmängud:
31.01. Sillamäe Kalev – Kohtla-Järve Lootus (ML) 3:3 (Gruznov, Tarassenkov, A. Kulik)
05.02. Riia Skonto (LAT) – Sillamäe Kalev 3:1 (V. Kulik)
07.02. Sillamäe Kalev – Sillamäe Kalev II (III) 1:0
10.02. Sillamäe Kalev – Tallinna Flora (ML) 0:2
13.02. FC Kuressaare (ML) – Sillamäe Kalev 1:3 (Stankevicius, Kabajev 2)
26.02. Tallinna Levadia (ML) – Sillamäe Kalev 1:0

Soccernet.ee

Eelmine:
Järgmine: