25.12.2011

Sellest, mis jõuluturniiril juhtuma hakkab

Esmaspäeval, 26. detsembril kell 14 toimub Jõhvi spordihallis seitsmes jõulukuulsuste turniiri, kus eri alade esindajad proovivad jõudu kuuel erineval “Spordialal”: joonejooksus, ehitusbloki hoidmises, sõudeergomeetritel sõudmises, kummijooksus, kopsumahu testimises ja rippumises. Loo autoril õnnestus eelmine aasta viibida Raplas samalaadsel üritusel ja piiluda veidi selle aasta kava.

Üritus algab kell 14, kuid kella 13st alates on võimalik saalis suurelt ekraanilt vaadata eelmiste aastate videokokkuvõteid. Suur ekraan on abiks kogu võistluse vältel, sinna näidatakse huvitavamaid momente ja ilmuvad ka vaheseisud.
Meenutus eelmisest aastast: http://pildid.sportiv.ee/thumbnails.php?album=1679

Kell 14 algab võistlejate tutvustus ning selle lõppedes on kõik 12 sportlast (kolme eelmise aasta võitja, sõudja Allar Raja (28), motokrossisõitja Tanel Leok (26), fitnessi maailmameister Oleg Anissimov (28), Eesti esipoksija Ainar Karlson (23), Eesti parim autovõidusõitja Egon Kaur (24), kümnevõistleja Andres Raja (29), sõudmisega Guinnessi rekordite raamatusse saanud Leonid Gulov (30), maadleja Eerik Aps (24), rammumees Rauno Heinla (29), jooksja Vjatðeslav Koðelev (43), vormelisõitja Sten Pentus (30) ja kohalik lemmik, jalgrattur Tauri Selder (23)) pealtvaatajate ees. Võistlejate tutvustus: http://www.jouluturniir.ee/?p=250

Nagu öeldud on kavas kokku kuus ala: Kumakese joonejooks, VKG ehitusploki hoidmine, Roosna-Alliku sõudeergomeetritel sõudmine, Jõhvi kummijooks, Novelle kopsumaht ja Prestone rippumine. Alavõit annab 15, teine koht 12, kolmas koht 10 ja sealt edasi riburadapidi allapoole kuni 12. koht annab 1 punkti. Kokkuvõttes lähevad arvesse kõik alad.

Esimene ala on seega joonejooks, kus võistlejad on jaotatud kolme neljaliikmelisse gruppi. Eelmise aasta võitja Andres Raja on stardis teises jooksus.

Teise alana on kavas ehitusbloki hoidmine, mis on välja vahetanud õllekasti hoidmise. Ka teiseks alaks on vahetused juba paigas ning kuna elemise aasta selle ala võitjat ja rekordiomanikku, kulturisti Mikk Raudseppa sel aastal stardis pole on favoriidiks kolmandas vahetuses startiv Allar Raja.

Kolmas ala on 500 m sõudmine, mida eelmisel aastal kavas ei olnud. Küll on see olnud kavas varasematel aastatel ning võistluste rekord ajaga 1.16,7 on kergejõustiklase Märt Israeli käes. Jõhvis starti minejatest on taas favoriit sõudja Allar Raja, kes tahab kindlasti parandada enda senist võistluste käigus näidatud parimat tulemust 1.17,2.

Alates neljandast alast pannakse võistlejad vahetusse vastavalt nende poolt pärast eelmist ala hõivatud kohtadele. Neljandaks alaks on esmakordselt kavas olev kummijooks, kus võistlejad on kinnitatud kummi külge ja nad peavad 15 sekundi jooksul jõudma stardist võimalikult kaugemale. Võisteldakse kolmes vahetuses.

Neljanda ala järel on kavas oksjon, mille tulu läheb Jõhvi muusikakoolile. Oksjonil läheb müüki võistlejate sarþidest tehtud ühispilt.

Viies ala on üks põnevamaid, nimelt saab selle alaga selgeks, kellel on kõige suurem kopsumaht. Võistlejad on taas jaotatud kolme vahetusse vastavalt eelmise ala järel olevale pingereale. Eelmisel aastal tegi võimsa rekordi triatleet Priit Ailt, kes hoidis pead vee all 4.01,00 ja pärast seda andis õhtujuhile hingeldamata intervjuu. Kokkuvõttes esikolmikusse mahub ka Allar Raja, kelle aeg 3.15,84 on üldpingereas kolmas.

Traditsiooniliselt on viimase alana kavas rippumine, mis ainsana on ala, kus kõik võistlejad on võistlustules korraga. Ka sel alal tehti võistluse rekord eelmisel aatsal, kui tollal veel kahevõistleja tiitlit kandnud Kaarel Nurmsalu kukkus maha alles siis kui aega oli kulunud 4.09,44. Esmaspäeval võistlustulle asuvates meestest kedagi sel alal läbi aegade esiviisikus ei ole, selleks, et end esiviisikusse pressida tuleb kangil rippuda vähemalt 3.31.

Kui kõik alad läbi, siis toimub autasustamine ning pärats seda saavad kõik soovijad võtta autogramme. Võistlejate piltidega kaardid on laudadele juba reedest valmis seatud. alade vahepeal esinevad tantsutüdrukud ja Tatjana Mihhailova, kes ühe laulu esitab koos perekond Räitsakuga – tegu siis Eesti linnade laulumeistrivõistluste hõbedavõistkonnaga.

Eelmise aasta kogemuste põhjal tuleb nentida, et igal juhul tasub võistlust vaatama tulla, sest päris huvitav on vaadata, kuidas eri alade sportlased enda jaoks reeglina võõral alal võistlevad.

Eelmise aasta lõpptabelist (http://pildid.sportiv.ee/displayimage.php?album=1679&pos=321) on näha, et võitjaks tulnud Allar Raja võitis küll vaid ühe ala, kuid allapoole neljandast kohast ta ei langenud ühelgi alal. Kohal on ka eelmise aasta teine Andres Raja ning kuues Ainar Karlson. Võistlejatest üks, Tanel Leok on osalenud ka esimesel, 2005. aastal peetud võistlusel, kus ta sai viienda koha, kusjuures võitis rippumisvõistluse.

RENE KUNDLA 

Eelmine:
Järgmine: