10.06.2009
Triatlon

Schmidtid said meistritiitli

Euroopa krosstriatloni meistrivõistlustel kuldmedali võitnud vokalannad Helen ja Kairi Schmidt on nüüd kahekordsed Euroopa meistrid, kirjutab Põhjarannik. Tõele au andes oli 31. mail toimunud võistlusel Kairi oma klassis ainus võistleja ja Helenil oli üks konkurent.

Järjekordsed Euroopa krosstritloni esivõistlused, mis olid ühitatud Itaalia meistrivõistlustega, toimusid Sardiinia saarel. Peamine erinevus tavalise triatloniga võrreldes on selles, et võisteldakse murdmaastikul. Erinevalt tavalisest triatlonist (1500 m ujumist + 40 km rattasõitu + 10 km jooksu) kulub krosstriatloni (1500+30+10) läbimiseks tunduvalt rohkem aega. 

“Kui tavalise triatloni läbimisele kulub veidi üle kahe tunni, siis Sardiinias läbis Kairi kogu distantsi 3 tunni 15 minutiga. Kuigi rattaetapp on lühem, toimub see rasketes tingimustes, nagu ka jooks, ning kurnab seega rohkem,” rääkis neidude isa ja treener Kaarel Schmidt. 

Euroopa meistrivõistlustest, mida korraldab ametlikult rahvusvaheline triatloni liit, võttis osa üle 500 sportlase eri vanuseklassides. Sardiinias said eliitklassis võistlejad stardis enne vetteminekut 50meetrise edumaa. Helen ja Kairi pidid startima koos kõigi teiste võistlejatega. Ujumises näitas parimat aega Prantsuse triatlonist Franky Batelier (17,11), Helen Schmidt oli temast maas veidi vähem kui kahe minutiga (19,06), lastes endast mööda vaid 18 meest ning ainsa naise. Kairi lõpetas esimese etapi pisut hiljem (19,46).

Rattaetapile avaldas mõju sadu: rada katnud kruus muutus libedaks ja ohtlikuks, mistõttu nii mõnigi kannatada sai. Peale selle tekkisid Helen Schmidtil rattaga tehnilised probleemid ning kaotsi läks kümmekond hinnalist minutit. Seetõttu ületas õdedest finiðijoone esimesena Kairi ajaga 3.16,59, üldarvestuses 160. ning naiste arvestuses 13. kohal. Helen Schmidt finiðeeris ajaga 3:28.20 üldarvestuses 220. kohal. Eliitklassi võitja kulutas aega 2:49.10.

Mõlemad neiud tulid oma vanuseklassis Euroopa meistriks. Helen võitis juunioride (20-24aastased), Kairi aga noorte (18-19aastased) arvestuses. See oli mõlemale õele teine võidetud kuldmedal. Aasta varem oli Helen suvistel meistrivõistlustel esimene, Kairi pälvis kuldmedali talvisel krosstriatlonil. 

“Ma näen, et nad on ujumises üsna tublisti arenenud, kuna sellel tasemel võistlemiseks peab just ujumises tugev olema. Nüüd tuleb ka teisi spordialasid järele tõmmata,” märkis Kaarel Schmidt. “Pean mainima, et tänavu käisime meistrivõistlustel taas minimaalsete mugavustega, jättes end paljust ilma.” 

Krosstriatlonist rääkides kummutas perepea spekulatsioonid, et sel spordiala olevat vähe osalejaid: “See on ametlik võistlus ning ega ma saa inimesi sundida starti minema. Meil on kavas osaleda ka standardtriatlonis. Kuid seda olümpiaspordiala ei finantseerita Eestis praeguse seisuga peaaegu üldse. Seetõttu oleme sunnitud ise sõitudeks raha otsima.” 

ALEKSEI FJODOROV,
Põhjarannik

Eelmine:
Järgmine: