13.11.2008
Ujumine

Rekordipurustaja Sidorkin sirgub Moskvas tippujujaks

«Kas sa Vladimirit tead?» Nii võiks kõlada järgmine integratsioonipoliitikat tõhustav reklaam, milles tutvustataks ujuja Vladimir Sidorkinit, kes oma töökuse, pühendumuse ning õpihimuga nii mõnelegi silmad ette teeb, kirjutab Ann Hiiemaa neljapäevases Postimehes.

Eesti ujumiskoondise peatreener Tõnu Meijel räägib Kohtla-Järvelt pärit Sidorkinist üksnes ülivõrdes. Ja siinkohal ei pea ta silmas üksnes tema poolt kolme nädala jooksul uuendatud viit Eesti rekordit.

Meijeli hinnangul leidub Sidorkini-suguseid vähe. Liiga vähe. «Ta on intelligentne, suure töövõimega ja pühendunud. Võitleja!» vuristas Meijel ja lisas: «Tal on igasugused eeldused tippu jõudmiseks. Juba esimesel kohtumisel nägin, et mehel on vajalik leek silmis põlemas!»

Peretraditsioon katkes

Kuueaastase poisikesena Aleksandr Rubenko juhendamisel ujumistreeningutega alustanud Sidorkin on juba 17 aastat sellele alale truuks jäänud. Trenn on tema töö. Ja see on amet, mida ta naudib.

Tal pole tulnud mõttessegi ala vahetada, sest nagu ta ise sulaselges eesti keeles ütleb: «See tunne, kui oled vees – see on lihtsalt nii imeline. Naudin iga minutit basseinis.»

Möödunud nädalavahetusel kolm Eesti rekordit püstitanud Sidorkin on enamiku oma elu tähtsamaid otsuseid langetanud ujumist silmas pidades.  Ometi võttis ta neli aastat tagasi vastu ka otsuse, mida hiljem mõneti kahetses. Ja see polnud ujumist soosiv otsus.

Vastupidi!

Pärast keskkooli läks ta Moskvasse energeetikainstituuti, et viia edasi perekonnatraditsiooni. Sama haridusasutuse on lõpetanud mõlemad tema vanemad. Ent kooli lõpetamisel sai takistuseks sport.

«Ma ei saanud seal treenida nii, nagu tahtsin. Põhirõhk oli õppimisel, ujumine jäi tagaplaanile. Otsustasin, et ma ei taha nii jätkata ja võtsin paberid välja,» avaldas Sidorkin, kes sel suvel täitis oma pikaajalise unistuse – pääses Pekingi olümpiale.

Ja mitte üksnes ei pääsenud, vaid uuendas seal ka Eesti 200 meetri vabaujumise rekordit. Üht vanimat, 26-aastast rekordit.

Viimase kuu jooksul on Eesti tippmargid tema ees justkui muuseas langenud. Moskva MK-etapil püstitas ta 1.47,98ga 200 meetri vabaujumises ja 48,41ga 100 meetri vabaujumises Eesti rekordi. Eile uuendas ta 200 meetri kroolis Eesti rekordit veelgi, seades uueks tippmargiks 1.47,32.

Mis on mehe edu saladus? «Ma ei tea, ma tõesti ei tea,» muigas 22-aastane Sidorkin ja lisas väikese mõttepausi järel: «Üsna tüüpiline vastus, aga mis seal salata – ikka töö. »

Aasta aega on mees tudeerinud Venemaa Rahvuslikus Spordi ja Turismi Ülikoolis kehakultuuri ning on oma valikuga rahul. Nii treeninggrupi kui ka juhendajaga on saavutatud klapp, mida mees ammu otsinud on.

«Mulle meeldib Moskvas treenida. Aga mõtlen kogu aeg Eestile, sest seal on mu sõbrad, pere – see on mu kodumaa,» avaldas 195-sentimeetrine Sidorkin. Ometi ei saa ta Eestis veeta kaugeltki nii palju aega, kui sooviks.  «Kui treener lubab võistlustele, siis saan kolm kuni neli korda aastas Eestis käia. Muidugi tahaksin rohkem, aga selline see sport juba on.»

Mehe põhijuhendajaks on saanud Venemaa teeneline treener Svetlana Griðina. Päevas harjutab Sidorkin vähemalt kolm tundi. Nädalas koguneb harjutustunde 25. Koos 11-liikmelise treeninggrupiga läheb see aeg aga justkui lennates.

«Nemad esindavad võistlustel Venemaad, mina Eestit. See ongi meie ainuke erinevus,» avaldas Kohtla-Järvel venekeelse Ahtme gümnaasiumi lõpetanud ujuja.

Tulevikus treeneriks

Meijeli sõnul polnud Sidorkini algusaastad Venemaal kuigi roosilised. Ent nüüd on ta just tänu pühendumusele oma koha leidnud. «Mulle tundub, et ta on väga hea treeninggrupi leidnud. Ta kuulub sinna. Ja on teistega võrdne, mitte nagu mingisugune tulnukas teiselt planeedilt,» avaldas Meijel.

Viimase aasta jooksul rohkem Eesti rekordeid püstitanud kui ükski teine ujuja ei taha piirduda üksnes rahvusrekorditega. Tema eesmärgid on kõrgemad, märksa kõrgemad. Esialgu loodab Sidorkin aga detsembris Horvaatias toimuvatel lühiraja Euroopa meistrivõistlustel poolfinaali pääseda.

«Pean igal võistlusel seniseid tippmarke uuendama. Igas stardis paar sajandikku maha saama,» lisas Sidorkin, kes kavatseb ujumisega lõpparve teha alles siis, kui areng seisma jääb. Esialgu ei julge ta siiski veel lubada, et Londoni olümpial kindlasti stardis on.

Loobumiseks praegu igatahes põhjust pole – viimased rekordiparandused on selle elavaks tõestuseks. Kunagi tuleb see otsus aga paratamatult langetada ning pärast seda on ta enda jaoks juba selgeks mõelnud, mida edasi tahab teha. Mingit üllatust siin pole – ujumistreeneriks loomulikult!

Vladimir Sidorkin

•    Sündinud 5.9.1986
•    Haridus: Ahtme gümnaasium, Venemaa Rahvuslik Spordi ja Turismi Ülikool
•    Saavutused: 2008 Pekingi olümpia 45. koht, 2008 Eindhovenis Euroopa meistrivõitlustel 43. koht (200 m vabalt), 2003 Glasgow’s juunioride Euroopa meistrivõistlustel 27. koht (200 m vabalt), mitmekordne Eesti meister, neljakordne Venemaa üliõpilasmeister
•    Pikkus: 195 cm
•    Treenerid: Aleksandr Rubenko, Svetlana Griðina

Postimees.ee

Eelmine:
Järgmine: