02.02.2009
Kergejõustik

Rekordinaine Iljuðtðenko püüab vormi vägisi alla suruda

Rekordid võivad sündida ka siis, kui neid ei oodata. Näiteks kõrgushüppaja Anna Iljuðtðenko läks laupäeval klubide karikavõistlustele esikohapunkte võtma, ent lõpetas Eesti rekordiga 1.92, kirjutab Postimees.

Poolteist nädalat tagasi üritas nääpsuke Iljuðtðenko rekordit koduse Kuldliiga avaetapil Tartus. Toona vedasid närvid alt – liigset pabistamist tunnistas ka piiga ise ning märkis, et hoopis kergem oleks hüpata kusagil väikesel võistlusel, kus tema tegemised poleks tähelepanu keskmes.

Kuigi Võrus peetud klubide karikavõistlused mahtusid just selle kategooria alla, läks Iljuðtðenko esmalt vaid esikohta noolima. Seejärel himustas ta spordihalli rekordit ning siis mõtles juba üritada Eesti rekordit. Teisel katsel jäigi meetri ja 92 sentimeetri kõrgusele asetatud latt püsima. Nii kõrgele pole ükski Eesti naine hüpanud – ka mitte välitingimustes.

«Treeneriga mõtlesime, et üritan rekordit kolmapäeval Kuldliiga teisel etapil Tallinnas. Enne laupäevast võistlust tegin veel kõvasti trenni ning jalad polnud sugugi parimad,» rääkis Iljuðtðenko. «Tegelikult polnud rekordihüppel tehnika kuigi hea. Olen treeneriga nõus, et praegused võimed lubaksid veel paar sentimeetrit kõrgemale hüpata.»

Kergejõustiku sise-EMini jääb veel viis nädalat ning Iljuðtðenko ja treener Martin Kutman peavad tõsiselt mõtlema, kuidas tiitlivõistlusteni vormi säilitada.

Sportlase sõnul muudab ülesande keerulisemaks ebamugav kodune kalender – kahe nädala pärast toimuvad Eesti meistrivõistlused. Iljuðtðenko nentis siiski, et koduse jõuproovi võib tiitlivõistluste nimel ohverdada.

«Praegune vorm tuleb kuidagi maha suruda, muidu ei pruugi see EMini kesta,» tõdes Iljuðtðenko. «Küllap treener teab, kuidas seda teha, usaldan teda täielikult. Tegelikult ei tea ma ise spordist õieti midagi, teen, mida treener ütleb.»

Mullu suvel 1.91 ületamisega Eesti rekordit korranud ning Pekingi olümpiale pääsenud Iljuðtðenko pole eelmistel sisehooaegadel nii teravas vormis olnud. Tänavu on ta võistelnud kolmel korral ja alati üritanud Eesti rekordit, seekord läks see õnneks.

«Midagi eriliselt uut pole ma teinud, ilmselt võib taseme tõusu seletada mitme eelmise aasta tööga,» arutles Iljuðtðenko. «Alles nüüd hakkan tundma, kuidas on õige hüpata ja tõugata.»

Üks suur tõukejõud kannustas 23-aastast Iljuðtðenkot veel. Tänavu talvel võis olla viimane võimalus end Eesti rekordiomanike nimekirja saada. Detsembris andis valitsus Eesti kodakondsuse seni Venemaad esindanud Tatjana Kivimäele.

Idanaabri kolmanda-neljanda numbri staatuses olnud Kivimäe tase peaks lubama Iljuðtðenkost ja teisest senisest Eesti tipust Viktoria Leksist kõrgemaid hüppeid. Värske rekordinaine oli sellise mõttekäiguga päri.

«Nii tugeva konkurendi tekkimine innustab,» lausus ta. «Vanasõnagi ütleb, et haug on järves selleks, et karpkala magama ei jääks.»

Postimees.ee

Eelmine:
Järgmine: