29.05.2014
Seiklussport

Põnev seiklusspordivõistlus on toomas Ida-Virumaale huvitavaid inimesi

Laupäeval Ida-Virumaal, keskusega Maidla mõisakompleksis toimuv seiklusspordivõistluse Ace Xdream teine osavõistlusele on kirja pannud ligi 700 võistlejat eesotsas peaminister Taavi Rõivasega. Avatud rajale on oodatud kõik huvilised.

Ace Xdream võistlusel on kavas neli etappi eri Eesti kohtades. Sel aastal peeti avaetapp 27. aprillil Tartus, pärast Maidlat on kavas 26. juulil vastu 27. juulit öine etapp Jõelähtmel ja sari lõpeb 6. septembri etapiga Haapsalus.

Võistlustel osalevad kolmeliikmelised võistkonnad, kel on valida kolme erineva raskusastmega raja vahel. Ida-Virumaale jõuab sari kolmandat aastat järjest, eelmisel aastal oldi juuni alguses Iisakus, 2012. aastal võisteldi septembrikuus Kiviõlis.

Kui tavaliselt planeeritakse võitja ajaks A-rajal 5, B-rajal 3 ja C-rajal 1,5 tundi, siis Maidla etapp on tulemas keerulisem, kuna eeldatavad ajad on vastavalt 5.30, 3.45 ja 1.45. Stardid antakse Maidlas vastavalt 11.00, 11.20 ja 10.40. Finið suletakse kell 20, autasustamised on kell 16 ja kell 17.30. Kõikidel radadel on kavas jooksu-, ratta- ja kanuuetapid, lisaks ootavad võistlejaid erinevad lisaülesanded.

Lisaks võistlusradadele on etappidel võimalik kõikidel huvilistel minna avatud rajale. Sellele rajale hakatakse kaarte jagama alates kella 11.25st. Avatud raja kaardile on märgitud maastikul asuvad kontrollpunktid, lisaülesanded ning A-, B- ja C-raja võistkondade liikumise teekond ning liidrite liikumise prognoositav aeg. Kaart on kõigile tasuta.

A-rajal idavirulastel medalilootus

A-rajale 69 kirja pannud võistkonna seas ühtegi nö puhast Ida-Virumaa võistkonda ei ole, küll on aga mitmes võistkonnas Ida-Virumaa juurtega mehi.

Näiteks leiame esimesel etapil napilt neljandaks jäänud ACE Logistics Mavici võistkonnast Kohtla-Järve 1. keskkooli vilistlase Karli Lamboti.

Esimesel etapil kuuenda koha saanud Team Nike/SIS GO võistkonnas on maakonnast pärit tõenäoliselt tuntuim sporditegelane, Toila kooli vilistlane Tiit Pekk. Eelmisel aastal Iisakus saadi samas koosseisus 58 võistkonna seas kolmas koht. 2012. aastal Kiviõlis oli Peki võistkond A-rajal esimene.

Cybernetica võistkonnas on Kiviõli 1. keskkooli vilistlane Antti Roose, kes esimesel etapil küll ei osalenud, kuid kaks ta seekordset võistluskaaslast olid avaetapil oma võistkonnaga A-rajal 81 lõpetaja seas 56. kohal.

B-rajal mitu Ida-Virumaa võistkonda

B-rajale pani end Maidlasse kirja koguni 143 võistkonda. Neist vähemalt neli on koostatud idavirulastest.

Juba kogenud seiklussportlaste võistkond Adrekad (Enn Kukk, Imre Poom, Kristina Soakas) esimesel etapil küll ei osalenud, kuid neil on ette näidata 2013. aasta B-raja kokkuvõttes 240 punkte saanud võistkonna seas 44. koht, kusjuures segavõistkondadest oldi koguni 15.

Oma esimest võistkondliku seiklusspordikogemust läheb saama võistkond Jõhvikas koosseisus Jonne Rooma, Mariethe-Piret Niglas ja Marten Kuusmann.

Meeskondade konkurentsis üritavad Ida-Virumaa lippu kõrgel hoida võistkonnad Alutaguse seikluspark (Andres Laur, Mihkel Laur, Robert Peets) ja Äripataljon (Andi Pleskovski, Ergo Pikas, Mihkel Utt). Nende üheks konkurendiks on Reformierakonna meeskond, kelle eest võistlevad Taavi Rõivas valitsusest ning Kalle Palling ja Meelis Mälberg riigikogust.  

C-rajal 14 võistkonda

C-rajal tuleb Maidlasse tulevikuks valmistuma 14 võistkonda, nende seas ka Ida-Virumaa võistkond Juhatus (Piret Niglas, Rene Kundla, Sirje Nurgamaa), kes Tartu etapil sai 2/3 samas koosseisus segavõistkondadest neljanda koha.

Millised on Maidla etapi korraldajate soovitused

KOHUSTULIK VARUSTUS
A- ja B-rada (pea)lambid kõigil liikmetel, soovitame valida pigem tugevamat valgust andvad lambid

SOOVITUSLIK VARUSTUS
(Ratta)kindad kogu raja läbimise jooksul, käte abi läheb rajal vaja korduvalt. Järskude kiviste nõlvade tõttu soovitame kaaluda ka kiivri kandmist kogu distantsi vältel.
A- ja B-rada: kaardialused kõigil kolmel rattal
A- ja B-rada: rattakummi vahetuskomplekt
A- ja B-rada: kuivad vahetusriided rataste juures või veekindel kott riiete transpordiks üle veetakistuse.
B-rada: varuda rattale jooki distantsi lõpuosaks (B-raja viimane joogipunkt on umbes 60% peal).

RAJAL
A-rajal on mitmeid veetakistusi. B-rajal on üks peamine. See kas võistkond peab ujuma sõltub võistkonna enda valikutest, aga läbimärjaks saab väga suure tõenäosusega mõlemal rajal.
Kivisele pinnasele on KP-sid keeruline kinnitada – seetõttu palume KPdega õrnalt ümber käia. Võib siiski juhtuda, et mõni KP kukub ümber. Loodame, et võistkond, kes sellise KP leiab aitab selle taas püsti.
Rattad tuleb jätta eelviimases KP-s asuvasse rattaalasse, kõik rajad finiðeeruvad jalgsi!
Viimase KP vahetus läheduses on väike keeluaala, mis on maastikul tähistatud.

REEGLID
Kanuu lohistamine on keelatud! Võistkond peab kanuud kandma maast lahti – seda kontrollivad kohtunikud. Erandina võib kanuud lühidalt lohistada veest väljavõtmisel. Samuti võib lohistada heinasel, samblasel või pehmel pinnasel.

Viljapõldude ja muu haritava maa ületamine on keelatud! Liikuda tohib põllu servas või põldude vahel, kus noori taimi ei kasva.

OHUKOHAD
Kohati ülijärsud nõlvad.
Ebatasane ja kivine pinnas.
Kohtumine karuga: jää rahulikuks, tagane kindlasti kõndides hoides karuga silmsidet, ole häälekas
Veepinna all peituvad kivid, puud ja risu.
Kaaneta kanalisatsioonikaevud betoneeritud platsil.

Sportiv.ee

Eelmine:
Järgmine: