09.03.2013

PILDID! Talimängude kokkuvõttev lugu koos kommentaaridega

Põhjarannikus ilmus kolmapäeval lugu, milles võeti kokku idavirulaste esinemine 12. Eestimaa talimängudel.

Võrumaal toimunud Eestimaa 12. talimängudel esindasid Ida-Virumaad edukamalt Mäetaguse ja Jõhvi, kes olid vastavalt väikestest valdadest esimene ja suurtest linnadest teine. Individuaalselt said idavirulased medaleid nii mäe-, laske- ja murdmaasuusatamises kui ka suusaoprienteerumises ja motokrossis. Kokku võisteldi Võrumaal 17 spordialal.

Edukaima idavirulasena kogus kolm medalit Kohtla-Järve neiu Mariethe-Piret Niglas, kes kuulus maakonna pronksisesse teatekolmikusse oma põhialal, murdmaasuusatamises N18 vanuseklassis (koos Jonne Rooma ja Laura Kuusemetsaga) ning sai suusaorienteerumises pronksi sprindis ja hõbeda tavarajal.

Väljas ka Iisaku ja Illuka

Rõõmustav oli asjaolu, et lisaks tavapärastele maakonna esindajatele Jõhvile, Mäetagusele, Toilale olid seekord murdmaasuusatamises oma võistkonnaga väljas ka Illuka ja Iisaku ning tegid seda väga edukalt. Teatesuusatamises saavutati koguni kaksikvõit klassis M16, kus võitis Illuka vald (Taivo Valdur, Kaivo-Mart Kangro ja Martin Küüsmaa) ja teine oli Iisaku vald (Koit Kõrgnurm, Rico Jaanipere, Kaarel Karri). Napilt jäi kullast ilma kahe esimese vahetuse järel neljas olnud Illuka M14 klassi võistkond (Danny-Rocco Anton, Allain-Marco Anton, Vane Vähk), kes kaotas Valgale (võistkonnas ka Narva juurtega Mart Vðivtsev) vaid 0,3 sekundit.

Individuaalselt oli Ida-Virumaa suusatajatele edukaim vanuseklass M16, kus esikümnesse mahtunud sportlastest koguni pooled olid idavirulased. Võidu tõi Iisakule Kaarel Karri, vaid 0,2 sekundiga kaotas pronksi ja sai neljanda koha Martin Küüsmaa (Illuka). 7. oli Rico Jaanipere (Iisaku), 8. Taivo Valdur (Illuka) ja 10. Kaivo-Mart Kangro (Illuka). Klassis M14 sai Illuka noormees Vane Vähk teise koha, kusjuures teda suutis edestada vaid Mart Vðivtsev. Klassis N14 tõi Illukale pronksi Aveli Uustalu.

Napilt jäi medalita 98 mehe konkurentsis idavirulastest edukaimana viienda koha saanud Avo Sambla (Illuka), kellest 2. koht jäi 4,8, 3. koht 2,1 ja 4. koht 0,1 sekundi kaugusele. Mehe pettumus tulemuse suhtes oli suur. “Tulemus jäi kõvasti kripeldama, sest tunne oli suurepärane ja jõudsin hästi sõita, vaata et selle hooaja parim seis, aga seekord läks suuskade ettevalmistus kehvasti või oli enesetunne tõesti nii petlik. Eesmärgiks oli võit ja kuna seda saavutada ei suutnud, siis kahjuks rahuloluks ei ole põhjust.” Sambla ütles, et temale on sellisel võistlusel oluline oma maakonda ja valda esindada. “Sportlaskarjäärile on kodukoht palju toeks olnud ja ma usun, et see on suurim tänu, kui käid kodulipu all võistlemas ja eriti kui seda hästi või väga hästi teed,” sõnas Sambla.

Illuka oli ühtlasi ka Ida-Virumaa omavalitsustest suusatamises kokkuvõttes edukaim, saavutades valdadest neljanda koha. Koht oleks võinud ka kõrgem olla, kuid Janek Vallimäe ja Timo Juursalu ei saanud läbipõetud haiguste tõttu vallale tugevaid punkte tuua. Juursalu näiteks eelistas hooajaks plaane tehes Eestimaa mänge samal ajal peetud Rootsi suursõidule Vasaloppetile, kuid Tartu maratoni järel põetud haigus tõmbas plaanidele kriipsu peale.

Iisaku vallavanem Avo Kiir ütles, et üldkokkuvõttes lõpuks kõrge, kaheksanda koha saanud oma suusavõistkonna välja saamisega raskusi ei olnud. “Noortega ei ole probleemi, need ju suusaklubis. Mehi tuleb ikka paluda, aga tegijad on tavaliselt valmis valda esindama,” sõnas Kiir, kes ise tõi vallale klassis M60 14. koha punktid, nentides, et tulemusega jäi ta rahule. “Ei jaksa ju endiste sportlastega rinda pista,” tõdes Kiir, kelle sõnul on lootust, et tulevikus on Iisaku väljas ka teistel aladel. “Sellel aastal otsime vallale spordimetoodiku, kes hakkab asju organiseerima,” lubas vallavanem.

Medaleid mäest, metsast ja hallist

Sisehallis peetud motokrossis võitis oma klassis esikoha Rauno Voldek. Hobiklassis, kus Voldek võidutses, oli konkurents ka kõige suurem, sest osalejaid oli koguni 44 ehk peaaegu pooled 90st nelja masinaklassi võistlejast. Maakondade arvestuses saavutas Ida-Virumaa neljanda koha.
Suusaorienteerumises võistkondlikult viienda koha saanud Ida-Virumaa kogus kokku viis medalit, avapäeva sprindi ühele pronksile lisandus pühapäeval tavarajal kuld, hõbe ja kaks pronksi. Tavaraja ainsa kuldse autasu sai Kohta-Nõmme noormees Marten Kuusmann, kes võitis klassis M14 21 osaleja seas, edestades lähimat konkurenti 40 sekundiga. Klassis N18 vahetas laupäevase pronksi hõbeda vastu Mariethe-Piret Niglas. Meeste põhiklassis M21 oli Paul Nestor kolmas,  kolmanda koha sai ka Piret Niglas, seda klassis N45.

Mäesuusatamise võistlusel samuti viienda koha saanud Ida-Virumaale tõi ainsa medali Kaja Kreisman, kes oli naistest kolmas. Slaalomi võistlusel käis 3.-4. koha peale heitlus kahe Ida-Virumaa esindaja vahel. Kiviõli esindanud Kaja Kreisman kaotas avalaskumises Katrin Rõõmusele (Jõhvi) 0,3 sekundiga, kuid teises laskmises suutis ta oma aega kõvasti parandada ja võtta tagasi 0,47 sekundit ehk kokkuvõttes sai Kreisman pronksi, edestades neljanda koha saanud Rõõmust 0,17 sekundiga. Kokku oli naiste klassis võistlejaid 16. Kaja Kreisman sõnas, et pronksi saamiseks harjutama ikka peab, samas tunnistades, et eelmise aasta linnade mängude naiste klassi hõbe tuli suhteliselt harjutamata. “Sel aastal oli konkurents tunduvalt tihedam. Õnneks on nüüd Kiviõli mägi olemas ja harjutamisvõimalused tunduvalt paremad. Üritan ikka rohkem kui kord nädalas mäel käia, aga paraku on põhitöö nüüd Tallinnas ja see ei lase korralikult harjutada,” ütles Ida-Virumaad riigikogus esindav Kreisman. “Loodame järgmisel aastal Kiviõli koondist suurendada. Praegu on asi rohkem nagu Kreismani pere üritus,” sõnas Kreisman, kellega koos võistlesid Võrus ka tütar Käbi ja abikaasa Mehis.

Laskesuusatajadki medalil

26aastase vaheaja järel taas talimängudel kavas olnud laskesuusatamises esimesena startinud Ksenia Pribõlovskaja tuli ka esimesena finiðisse ja kokkuvõttes tagas see talle kolmanda koha.  Klassis M40 saavutas kuldmedali Viktor Ðemarin.

Maakondlikult neljanda koha saanud laskesuusatamise võistkonda kuulus meeste põhiklassis 15. koha saanud Vladimir Vðivtsev. “Arvan, et sellise formaadiga spartakiaadi peab korraldama, kuna inimestel tekib motivatsioon võistleda oma maakonna eest. Sellised võistlused haaravad ühte võistkonda nii noored kui vanemad, mis on ka motivatsiooni ja kohustustunde jaoks väga hea stimulaator,” rääkis Vðivtsev, kelle sõnul on tervitatav, et mängude haare laieneb ning lisandub uusi alasid. “Loodetavasti toimuvad kunagi sellised võistlused ka Ida-Virumaal. Meie meeskonna liikmed said kõik väga head emotsioonid. Tegin ainukese kokkuvõtte, et peaks endale relva muretsema,” sõnas võõra relvaga kõik lasud mööda lasknud Vðivtsev.

Jäähokis sai noortega esindatud Ida-Virumaa neljanda koha. Saalialadest oli edukaim male, kus oldi teine, ja naiste korvpall, kus saadi kolmas koht, lisaks läks maakonnal arvesse lauatennise viies ja kabe kuues koht, kusjuures kõigil nimetatud saalialadel liideti kahe parema omavalitsuse tulemused.

Eestimaa olümpiamängudena toimuvad tali- ja suvemängud peetakse iga nelja aasta tagant. Järgmiste, 2017. aasta talimängude koht on veel lahtine, kuid 2015. aasta suvemängud on kavas Saaremaal. 

Suusatamise pildid: http://pildid.sportiv.ee/thumbnails.php?album=2597
Laskesuusatamise pildid: http://pildid.sportiv.ee/thumbnails.php?album=2600

PÕHJARANNIK

Eelmine:
Järgmine: