02.08.2007
Male

Peipsi kaldal maletati jälle

Kohtla-Järve maletajate algatusel hakati maleturniire Peipsi kaldal korraldama juba kolm aastakümmet tagasi. Neil maleüritustel oli osalejaid mitte ainult Eestist, vaid ka Venemaalt ja teistest tollase Nõukogude Liidu vabariikidest ning isegi Saksamaalt.

Kahjuks tekkis taasiseseisvunud Eestis nii majandus- kui korraldamisraskuste tõttu pikem paus. Kuni tänavuse suveni oli Peipsi kalda viimase maleürituse aastaks 1994. Sel suvel hakkasid mõtted turniiri taaselustamiseks liikuma. Kuna varasema algataja – klubi Diagonaal asjad on läinud allamäge, võtsid ohjad enda kätte sillamäelased. Volikogu esimehe Valdek Murdi eestvedamisel ning tuntud maletreeneri Viktor Meðkovi ja teiste toetusel sai augusti viimasel nädalavahetusel Uuskülas teoks kahepäevane kiirturniir, mis pühendati varalahkunud suurmeistri Lembit Olli mälestusele.

Turniirile kogunes 26 maletajat. Narvast oli kohale tulnud kogu linna paremik – 11 meest -, Sillamäe oli esindatud 9 maletajaga. Kohtla-Järvelt jõudis järve äärde kahjuks vaid kuus ruudulise laua sõpra.

Nagu koosseisust võis eeldada, oli võistlus esikohale piirilinna maletajate siseasjaks. Narvalaste päralt olid turniiril esimesed kolm auhinnakohta ja esikümnes oli narvakaid tervelt kaheksa.

Turniiri lõpplahendus oli veidi üllatav. Teistest tunduvalt kõrgemat reitingut omav ja ka Eesti koondise maleau kaitsnud Vladimir Þavoronkov juhtis pidevalt ja veel pärast 7. vooru oli tal pool punkti edu tuntud maletreeneri Leonid Peleðevi ees. Kuid kahes viimases voorus pidi liider leppima viigiga, Peleðev aga võitis mõlemad partiid ja sai 7,5 punktiga peaauhinna. Þavoronkov oli 7 punktiga teine ja Eduard Tolmatðov samuti 7 punktiga kolmas.

Turniiril lõi kaasa viimastel aastatel malest eemal olnud põlevkivilinna maleelu juhtinud mitmekordne Kohtla-Järve tðempion Sergei Nigmatullin. Tagasitulek male juurde oli edukas – 6 punktiga saavutas kohtlajärvelane neljanda koha.

Virumaa noormaletajad olid samuti tublid. Narva poisid Vjatðeslav Sõskov ja Roman Jeþov olid 5 punktiga 6.-10. koha jagajate hulgas, pool punkti vähem kogus 10aastane Aleksandr Volodin Kohtla-Järvelt.

Turniir õnnestus – see oli osavõtjate ühine arvamus. Tänu kaasabi eest meeldiva maleürituse läbiviimisel on ära teeninud ESS, AS Silmet, Sillamäe kutsekool, Ida-Virumaa spordiliit, Aleksandr Starodubtsev ja Valeri Tetenov.

ARVO KRUUS

 

Eelmine:
Järgmine: