04.04.2007
ESBL 2008

Oodatakse kaastöid Eesti suurimasse spordiraamatusse

„Eesti spordi biograafiline leksikon” (ESBL) on teatmeteos, mille kaante vahele on kogutud meie spordirahva lühielulood läbi aegade. Plaanide kohaselt 2008. aasta suvel ilmuv väljaanne saab olema Eesti kõigi aegade mahukaim spordiraamat, kuhu oodatakse kaastöid ka idavirulastelt.

Õigemini on tuleval aastal ilmuva raamatu näol tegu juba selle kolmanda, parandatud ja täiendatud trükiga. 1937. aastal nägi eestlaste Berliini olümpiaedust tiivustatuna ilmavalgust „Spordibiograafiline leksikon”, millele möödunud sajandi teisel poolel järglast kahjuks ei ilmunudki ja enam kui poole sajandi spordisaavutused jäid ühtseks tervikuks koondamata. Infopõuda leevendas alles 2001. aastal valminud ESBLi esimene trükk, mis kohe kiiresti läbi müüdi. 2002. aastal ilmus spordihuviliste soovil ka ESBLi teine, pisut kohendatud trükk.

Nüüd on käes aeg leksikoni kolmanda trüki ilmutamiseks. See on mahukas töö, mille maksimaalseks õnnestumiseks vajatakse võimalikult laia koostajaskonna abi. Uue leksikoni mahuks on planeeritud kuni 6000 märksõna (eelmise trüki maht oli 4051 märksõna). Teatmeteosesse mahub uusi nimesid, siia saab lisada seni väljajäänud isikuid, parandada ebatäpsusi ja sisselipsanud vigu, aga reageerida ka vahepeal toimunud muutustele.

Leksikoni pääsu kriteeriumiks sobib kohandada eelmisse leksikoni pääsemise tase: edukas esinemine rahvusvahelistel tiitlivõistlustel, NSVLi meistrid ja mitmekordsed Eesti meistrid, aastaid tulemuslikult tegutsenud spordiaktivistid ja abimehed (spordijuhid, -organisaatorid, -treenerid, -pedagoogid, -kohtunikud, -ajakirjanikud, -arstid jne). Lõpliku otsuse märksõnastiku suhtes langetab leksikoni koostamise toimkond. Otsuse tegemisel võrreldakse eri alade/valdkondade kandidaatide panuseid ja peetakse silmas väljaande mahtu.

Ida-Virumaa spordiliidu esimehe Valdek Murdi eestvedamisel on 2002. aasta ESBList välja nopitud raamatus olevad Ida-Virumaaga seotud inimesed, kelle nimekirjaga võite tutvuda spordiliidu kodulehel www.sportiv.ee. Sinna lisatakse ka nende inimeste nimed, keda eelmisest raamatust ei leia, kuid kes vääriksid uude raamatusse jäädvustamist. Argumenteeritud ettepanekuid ootab spordiliit aprillikuu jooksul e-postiga info@sportiv.ee. Kogu nimekirjaga saab lisaks raamatule tutvuda ka ESBLi kodulehel aadressil www.spordimuuseum.ee/leksikon.

Raamatu avaliku esitlusega 2. juulil 2008 Tallinnas on plaanitud alustada esimest korda Eestis toimuvat rahvusvahelist spordiajaloolaste suurfoorumit, ISHPESi (rahvusvahelise kehalise kasvatuse ja spordi ajaloo ühingu) seminari. 

Üleskutse ilmus 5. aprilli Põhjarannikus

Idavirulased, kelle nimed avaldati 2002. aasta ESBLis

Eelmine:
Järgmine: