28.07.2008
Peking 2008

Olümpialased on lootusrikkad

Olümpiani on jäänud veidi üle kolme nädala ning kuuel Pekingisse sõitval idavirulasel on alanud kõige otsustavamad päevad.

Pekingi olümpiamängude alguseni on jäänud veidi üle kolme nädala ning Hiinasse sõitjatel on ettevalmistused täies hoos. Ida-Virumaalt läheb Pekingisse kuus sportlast. Elina Partõkale ja Leonid Gulovile on need juba kolmandad olümpiamängud, Igor Kuzminile ja Danil Haustovile teised, kahele Vladimirile, Sidorkinile ja Latinile on see aga debüüdiks OMil.

Elina Partõka veedab oma viimased ettevalmistuspäevad kodumaal kooliujulas nagu ka neli aastat tagasi. “Kuna meil pole kuhugi sõitmiseks raha, siis harjutame kodus, Tammiku gümnaasiumi ujulas. Mis teha, kui muud võimalust pole,” nentis Elina. Reedel sõidab ta Tallinna, esmaspäeval aga koos Eesti koondisega edasi Singapuri aklimatiseeruma. Pekingisse lähevad sportlased 5. augustil. Füüsilise vormi kohta ütles Elina, et praegu teeb ta alles koormustreeninguid, kuid vormi tipphetk peaks just Pekingis saabuma. “Tahaksin väga hästi esineda, kuid vaatame, kuidas kõik tegelikult läheb.”

Sidney OMil sai Elina Partõka 100 meetri vabaujumises 29. koha (aeg 57,71) ja oli 200 meetris 31. (2.05,90). 2004. aastal Ateenas oli ta 200 meetri vabaujumises 28. (2.03,54). Pekingis võistleb kohtlajärvelanna samuti 200 meetri vabaujumises, tema parimaks tulemuseks sellel distantsil on mullu kesksuvel ujutud Eesti rekord 2.01,75.

Narva sõudjale Leonid Gulovile on need veidi ebatavalised olümpiamängud. Gulov jäi haiguse tõttu eemale ühepaatide kvalifikatsioonivõistlusest, ei leidud neljapaadiga väga head klappi ning on sunnitud olümpiale varumehena lendama. “Võimalus meeskonda pääseda on väga väike. Kui ta aga Pekingisse kaasa võetakse, siis peab ta loomulikult väga heas füüsilises vormis olema, et vajaduse korral väljalangenut asendada,” ütles Gulovi treener Sergei Gluðko.

2004. aastal jäi koos Tõnu Endreksoniga paarisaerulisel kahepaadil sõudnud Gulovil olümpiamedalist napilt puudu. 2000. aastal oli ta kahepaadis koos teise narvalase, Andrei Ðiliniga, ja siis saadi üheksas koht. 2004. aasta OMil oli kohal ka Igor Kuzmin, kes tookord sai paarisaerulisel neljapaadil üheksanda koha.

Nüüd kuuluvad aga nii Igor Kuzmin kui tema kaaslinlane Vladimir Latin paariaerulise neljapaadi tuumikusse, Leonid Gulov on selle paadi varumees. Pärnus olümpiaettevalmistust tegev Kuzmin märkis talle omasel napisõnalisel viisil, et neil Vladimiriga on kõik korras. “Töötame. Tuju on normaalne, valmistume.” Olümpiaplaanidest rääkides märkis narvalane järgmist: “Tahaks finaali kuue hulka jõuda. Kui sinna pääseme, siis tahaks medalit saada. Põhimõtteliselt on kõik võimalik.”

Kohtla-Järve klubi VSK esindav Danil Haustovi kohad Ateena olümpiamängudel olid järgmised: 100 meetri vabaujumises 37. (aeg 51,02), 50 meetri vabaujumises 49. (23,56). 50 meetri vabaujumises on Miko Mälbergi tulemus seekord Haustovi omast parem, kui aga koondisekaaslane loobub sellel distantsil esinemisest, võib Haustov teda asendada.

Treener Aleksandr Abeli sõnul peaks Danil Haustov täna tagasi jõudma Horvaatias toimunud ja noormehele edukatelt võistlustelt: “Vorm paraneb ja see teeb rõõmu. Ei tahaks ennustada, kuidas Danil Hiinas ujub, kuid tahaks parimat loota. Kuigi loomulikult oleks medalit ihata liiast.”

Kohtlajärvelasele Vladimir Sidorkinile on Pekingi olümpiamängud elu esimesed. Alles pool aastat tagasi olümpiapääset jahtima asunud Sidorkini tulemused paranesid kiiresti ja hiljutistel Eesti meistrivõistlustel jahtis ta juba üht Eesti vanimat rekordit, mis 200 meetri vabaujumises kuulub Ivar Stukolkinile (1.52,12).

Praegu valmistub Sidorkin koos Venemaa ujujatega Armeenias Tsahkadzoris keskmäestikus. Koju ta enam põigata ei jõua, sest suundub tallinna jõudes kohe koos Eesti koondisega Singapuri. Sidorkini koduklubi Aktiiv treener Sergei Mihhailov märkis, et Pekingis on noormehel kindlaks sihiks Stukolkini rekord alistada. “Minu arvates teeb ta seda kindlasti,” ütles ta.

ALEKSEI FJODOROV,
Põhjarannik

Eelmine:
Järgmine: