27.05.2013

Õed Bratuhhinad aitasid Eesti MMsarjas edasi

Maailmameistrivõistluste valikturniiril Daugavpilsis alistas Eesti võrkpallinaiskond pühapäeval Leedu 3:0 (12, 19, 21), kogus kolm võitu kolmest ja kuulutati kaotuseta valikturniiri võitjaks. Iga valikturniiri parim kvalifitseerus kolmandasse ringi ehk Euroopa 20 naiskonna hulka, kes jätkavad jaanuari alguses võitlust pääsu eest finaalturniirile. Naiskonda kuulusid ka Narva neiud Polina ja Natalja Bratuhhina.

Eesti koondise peatreener Peeter Vahtra kinnitas, et kõik tema hoolealused võtsid kohtumist Leeduga tõsiselt, kuigi viimane oli enne seda kaotanud kuivalt Lätile. „Läksime andma oma parimat, teoreetilistest võimalustest – kui paljuga võime kaotada – me ei rääkinud. Kõik said mängida. Edule panime jälle aluse servidega, selle kallal olime eelnevalt palju tööd teinud:“

Mari-Liis Graumann, kapten: „Matemaatikat me oskame, teadsime, kui palju on vaja esikoha saamiseks. Aga meid huvitas ka see võit väga ja selle nimel pingutame. Võidu tõi üldmäng ja tugev võitlusvaim. Juba servidega tegime vastumängu raskeks.“

Lõppjärjestus: 1. Eesti 9 punkti, 2. Läti 6, 3. Leedu 3, 4. Island 0.

Peeter Vahtra: mängijad alahindasid vastast

Maailmameistrivõistluste valikturniiril Daugavpilsis sai Eesti võrkpallinaiskond laupäevases teises voorus oodatult kindla võidu Islandi üle ja jätkab kaotuseta. Kolmes geimis loovutas Eesti naiskond 16, 15 ja 10 punkti.

Peatreener Peeter Vahtra polnud sellegipoolest rahul: „Sisemist alahindamist oli selgelt tunda, ilmselt olid mõtted juba homses päevas. Lasksin kõigil mängida. Islandlannad ei mängi teistest erinevalt, neil pole kogemusi, aga nad võitlevad ja rõõmustavad iga punkti üle.“

Teise võidu võib täna juurde saada ka Leedu, kui võidab õhtul Läti. Homme mängivad leedulannad meie koondislastega. Sellest kujuneb turniiri nael. Publikut Daugavpilsis jätkub, vaatajate seas on ka Eestist tulnud huvilisi, vahendas Volley.ee.

Tänagi resultatiivselt mänginud Natalja Bratuhhina teab, et Leedu koondis on vahepeal tublisti tugevnevad. „Leedulannad mängivad korralikult, aga ka meie püüame korralikult vastata. Täna kulus meil Islandi naiskonna peale liiga palju aega. Islandi tüdrukud mängivad mittestandardset võrkpalli. Paljud on lühikesed ja löövad alt üles, riskivad,“ kommenteeris Bratuhhina.

Islandil mängitakse suurepäraselt käsipalli ja pisiriigi kohta väga hästi jalgpalli. Soositud on ratsutamine, matkamine ja golf, mälumäng ja malemäng. Suurem osa saareelanikest harrastab ujumist ja peaaegu iga islandlane laulab kooris… Islandi võrkpallist ei ole midagi kuulda olnud. Ometi on see olemas. MM-võistlustele ju päris oskamatuid ei lasta.

Eesti koondise mänedþer ja statistik Mihkel Sagar vestles kolleegiga Islandilt, et rohkem teada saada. Lisaks teadmisele, et Eesti, Läti ja Leedu on Islandi kõrval suurriigid. Saarel elab ligi 320 000 inimest, palju vähem kui Tallinnas.

Mihkel Sagar: „Islandil harrastab võrkpalli ligi 2500 huvilist, kolleegi sõnul on võrkpall populaarne. Üks naine mängib Ðveitsis. Islandi meistrisarjas teeb kaasa kaheksa naiskonda ja kuus meeskonda, lisaks hulk võistkondi, kes mängivad madalamates liigades. Palju on noori, aga järelkasv võiks veel suurem olla. Võrkpalli populariseerimiseks korraldatakse igal kevadel rohkearvuline turniir, tänavu tuli mängima 144 võistkonda.“

Eesti võrkpallinaiskonnal lätlannadega probleeme ei tekkinud

Maailmameistrivõistluste esimese ringi turniiril Daugavpilsis mängis Eesti naiskond reedeses avavoorus Lätiga ja võitis ootamatult kiireks kujunenud kohtumise ülivõimsalt 3:0 (13, 16, 9).

Põhiraskust kandsid Anu Ennok, Julija Mõnnakmäe, Polina ja Natalja Bratuhhina, Keiu Põlluveer, Kristel Moor ja Pille Vahtra, teatab Volley.ee.

Eesti naiskond domineeris algusest lõpuni, eksis palju vähem kui koduväljal mänginud lätlannad ega lasknud neid kordagi ohtlikusse lähedusse.

Peatreener Peeter Vahtra: „Lõime nad oma serviga juba alguses uppi. Kõik elemendid olid head, eriti blokk, mis mind väga rõõmustab, sest blokk ei ole meie tugevaim külg. Mängijatest keegi alla oma taset ei mänginud, kiidan kõiki.“

Ründaja Anu Ennok: „Närvipinge meid ei rõhunud, lootsime anda oma parima ja see õnnestus. Serv oli hea ja me saime nende rünnaku kinni. Ka kaitses olime paremad. Mängisime tunduvalt paremini kui kontrollkohtumistes Soomega. Homme mängime Islandiga ja ei alahinda neid, kuigi Leedu lõi Islandit täna 3:0.

Läti naiskond naases rahvusvaheliste tiitlivõistluste areenile mullu, pärast kuueaastast vaheaega. Eesti naiskonna paus oli lühem – kolm aastat. Läti koondise parimad saavutused iseseisvusajal jäävad üle-eelmisse kümnendisse. mil jõuti kolm korda Euroopa meistrivõistluste finaalturniirile. 1997. aastal saadi kaheksas, 1991. ja 1993. aastal üheksas koht.

Möödunud suvel kohtus Eesti naiskond Läti koondisega neli korda (kaks korda kodus ja võõrsil) ning võitis need kõik.

sport.err.ee/volley.ee

Eelmine:
Järgmine: