02.09.2007
Sõudmine

Neljapaat sai olümpiapääsme

Münchenis toimunud sõudmise MMil tõi Eestile ainsana medali pärnakatest koosnev kahepaat, kellega sarnaselt kindlustas endale olümpiapääsme ka Eesti paarisaeruline neljapaat, kus olümpiapileti lunastamises oli osa ka narvalastel Igor Kuzminil ja Vladimir Latinil

Kõigest kronoloogilises järjekorras

Pajusalu-Rõndina C-finaali teised 

Müncheni MMil sõitsid reedel poolfinaale suured paadid, aga toimusid ka nn tagumised finaalid. Naiste paarisaeru kahepaadil tegid C-finaalis etteaste  Kaisa Pajusalu ja Jevgenia Rõndina.

Sõidu võitsid ja kokkuvõttes ajaga 7.16,43 14. koha saavutasid Tatsiana Narelik ja Anastasia Fadzeyenka Valgevenest. Eesti duo püsis kogu distantsi vältel teisel kohal ning ajaga 7.26,86 sel positsioonil ka lõpetas. Kokkuvõttes tähendab see veel juuniorieas neidudele täiskasvanute tiitlivõistluste 15. kohta, mida kuidagi ei saa pidada altminekuks.

Eestile järgnesid Kasastan (Maria Filimonova-Svetlana Germatovits. 7.37,75) ja Makedoonia (Aleksandra Ivanovska-Aleksandra Dejkovi, 8.08,11).
 
Neljapaat sihib olümpiapääset 
 
Paarisaeru neljapaat koosseisus Allar Raja, Igor Kuzmin, Vladimir Latin ja Kaspar Taimsoo püüdsid reedeses poolfinaalist läbi murda kuue parema hulka, kuid tunnistasid siiski vastaste paremust.

Neljapaat oli ilusa sõiduga jõudnud poolfinaali 12 parema hulka, kuhu vastasteks tulid USA, Austraalia, Ukraina, Itaalia ja Saksamaa. Meeskond alustas viiendana, langes distantsi keskel korra ka kuuendaks, kuid siis taastas esialgse positsiooni. Kuigi finishispurt oli paljulubav, ei jõudnud Eesti kvartett kolme parema hulka ega pääsenud A-finaali.

Sõidu võitis Itaalia (5.50,48) Saksamaa (5.50,54), Ukraina (5.51,35) ja Austraalia (5.53,45) ees. Eesti sai viiendana ajaks 5.53,74 ja viimasena lõpetanud USA nelik 6.05,59.

Meie meeskond on olümpiapiletile üsna lähedal, sest B-finaalis piisaks ka eelviimasest kohast.

Allar Raja märkis peale sõitu, et õige minek saadi sisse alles poolel võistlusmaal. „Siis olime tehniliselt päris head, kuid algusosas saadud kaotusmeetreid ei õnnestunud lõpus enam tagasi teha. Sõit kulges allatuult ning see muidu sobis meile“, vaagis eessõudja.

Esimesest poolfinaalist sai Eesti vastasteks Venemaa (5.49,10), Valgevene (6.01,62) ja Kuuba (6.03,14).

Neljapaat tõi Eestile OM-pääsme

Müncheni MMil oli pühapäeval viimane võistluspäev. Finaale sõitsid suured paadid. Noor Eesti neljapaat tegi väga hea sõidu, mille tasuks kokkuvõttes 8. koht ja Pekingi olümpiapilet.

Sõitu alustas kõige võimsamalt Olümpiavõitja Venemaa. Teisena järgnes USA ning siis Eesti. Austraalia, Kuuba ja Valgevene sõudsid poole paadi pikkuse jagu tagapool. Allar Raja, Igor Kuzmin, Vladimir Latin ja Kaspar Taimsoo näitasid südi sõiduga, et ka täiesti uued mehed (Latin-Taimsoo) on oma koondisse pääsu sajaprotsendiliselt õigustanud.

Mehed tõstsid viimasel distantsiveerandil oluliselt tempot, mõõdusid USAst ning lähenesid ähvardavalt juba Venemaa nelikule. Siiski pidasid viimased lõpuni vastu ja said võiduajaks 5.51,06. B-finaali teisena, kokkuvõttes kaheksandana, lõpetas Eesti ajaga 5.52,79, kolmandana USA (5.53,95), neljandana Austraalia (5.55,22), viiendana Kuuba (5.55,54) ja viimasena ehk esimene meeskond, kes jäi OM-piletita, saabus Valgevene (5.57,43).

Eesti kvartett tagas kindlalt olümpiapääsme ning nüüd on riigil koos kahepaadi koosseisuga vähemalt kuus meest, kes järgmisel aastal Pekingisse sõidavad. Õhkõrn lootus lisapääsmeid hankida on 2008. aastal toimuv kvalifikatsiooniregatt. Siis on Eestil lootused ühepaadil, lisaks võidakse  minna konkureerima ka mõnes muus paadiklassis.

Peatreener Jaan Tult pidas Müncheni MMi äärmiseks kordaminekuks. “Võitsime pronksi, meie neljane näitas imelist minekut, meil on teada, et vähemalt kuus meest lendab Hiinasse. Meil tekib koondisse pääsu nimel tõsine konkurents”, võttis ta eduka nädala kokku. “Närveerisin siin kanali ääres kõige rohkem neljase pärast, aga nagu elu näitas, on meil lisaks vanadele kaladele Latini ja Taimsoo näol veel kaks väga head meest juures”.

Ta tõi esile ka U23 kaheksapaadi ning veel juuniorieas naiste paarisaeru kahepaadi tulemused. “Head meelt teevad ka naabrite Rootsi ja Soome kordaminekud, kuna ka nemad kvalifitseerusid Pekingisse “, lisas Tults lõpetuseks.

Paarisaeru neljapaadi juhendamisega on seotud Matti Killing, Ruth Vaar ja Sergei Glushko.

Soudeliit.ee

Eelmine:
Järgmine: