08.06.2013
Seiklussport

NB! STARDIPROTOKOLL! Seiklusjanused sportlased taas Ida-Virumaal

Pühapäeval peetakse Iisakus neljaetapilise seiklusspordisarja “Xdream” teine etapp, kuhu on oodata üle 700 võistleja ning kus soovijad saavad avatud raja kaarte hankida kohapealt. Koos samal päeval peetava külalaada ja tantsupeoga on pühapäevaks Iisakusse tulemas ligi neli tuhat inimest.

Kümnendat hooaega toimuva “Xdreami” etappidel võisteldakse kolmel eri raskusastmega rajal, lisaks on kõikidel soovijatel võimalus Iisaku etapil osaleda RMK avatud rajal. Avatud raja kaardile on märgitud maastikul asuvad kontrollpunktid, lisaülesanded ning A-, B- ja C-raja võistkondade liikumise teekond ning liidrite liikumise prognoositav aeg – liidrite liikumist saab reaalajas jälgida kodulehel www.xdream.ee. Kaardi hind on 4 eurot. Avatud raja kaarte saab osta Iisaku gümnaasiumis asuvast võistluskeskusest alates kella 14st. Stardid antakse A- ja B-rajale kell 10 ja C-rajale kell 13, kusjuures kolmeliikmelised võistkonnad lähetatakse rajale eraldistardist. A-raja võiduajaks on korraldajad planeerinud viis ja pool tundi. Autasustamine on plaanis kell 19, rajad suletakse pool tundi hiljem.

Esimesel, aprillikuus Tallinnas peetud etapil olid A-rajal 67 võistkonna seas kolm kiiremat Vaude Matkasport, Duncan ja Hawaii Kiirrong. Neljatunnise lõpuaja juures kaotas kolmandale kohale vähem kui minutiga tiitlikaitsja Team Nike/GU Energy, kelle ridades võistleb ka idavirulastele hästi tuttav Tiit Pekk. Tema eestvedamisel võitis samanimeline tiim eelmisel aastal neljast etapist kolm, sealhulgas ka septembri alguses Kiviõlis peetud sarja neljanda etapi.

Selle hooaja avaetapil lõpetas B-rajal 161 ja C-rajal 34 võistkonda. Iisakusse on ennast kirja pannud vastavalt 60 (neist kolm naiskonda), 160 ja 16 võistkonda. Pärast Iisakut on juulikuus kavas võistlus Kärdlas ja sari lõpeb 31. augustil Kambjas. Sarja kokkuvõttes lähevad igal võistkonnal arvesse kolme parema etapi tulemused.

Iisaku etapi stardiprotokoll: http://www.xdream.ee/tul/13_ii_iisaku/stardiprotokoll_Iisaku_2013.pdf

Idavirulased esindatud

Paljudele Iisakusse tulijatele on see juba teist korda vähem kui kuu jooksul siduda võistlusplaanid Ida-Virumaaga, sest teatavasti oli siin maikuu keskel kahepäevane seiklusspordiüritus “Extar 48h”. Kui tollel võistlusel Ida-Virumaa võistkondi ei osalenud, siis Iisakus on neid mitu. Nii lähevad A-rajal nime all Odav Hüdra rajale Janari Rajas, Siim Karukäpp ja Timo Juursalu.

Kõige populaarsemal, eelmisel hooajal 240 võistkonna osavõtul peetud B-rajal lööb segavõistkonna Rooma liikmena kaasa varemgi selles sarjas osalenud endine tippsportlane ja praegune spordipedagoog Piret Niglas, kelle sõnul on sellised seiklusspordiüritused temale kõige sobivamad võistlusformaadid.

“Seal ei pea ainult jooksma või ainult ratast sõitma, vaid saab teha nii ühte kui ka teist, lisaks peab ekstreemspordivõistlustel pidevalt mõtlema ja on palju põnevust. Just see, et saab eri liiklusvahendite abil punkte leida, teeb selle ala põnevamaks ja punkti leidmisrõõmu suuremaks kui tavalises orienteerumises, kus näiteks sõudmisoskust üldjuhul vaja ei lähe,” ütles Niglas, kes neljapäeval sarnaselt oma võistluskaaslase Kadre Maalmaga tuli Jõhvi meistriks orienteerumises. Maalma kuulus eelmisel hooajal “Xdreami” sarja kokkuvõttes 75 segavõistkonna seas 9. koha saavutanud võistkonna koosseisu.

Omapärane võistlusrada

Rajameister Markus Puusepp iseloomustas osalejatele võistluspaika järgmiselt: “Iisaku pole selline Ida-Virumaa, nagu me seda maanurka ette kujutame. Põlevkivist ei tea selle kandi rahvas midagi, see asub siin sügaval maa all. Küll kujundab Sirtsi soost endale naise leidnud Iisaku-nimelise mehe järeltulijate igapäevaelu Eestimaa taiga ehk Alutaguse metsad ja rabad. See kant on täis omapäraseid piklikke järsunõlvalisi seljandikke ehk kriivasid, mille vahele on pugenud nii mõnedki rabad. Kanuusõit peetakse ühel jõel, millel on pakkuda pikkust ja keerukust kõikide klasside jaoks. Märjaks ei pruugi saada ainult aerud ning kui sel jõel õnnestubki endal kuivaks jääda, siis… Juba vanarahvas teadis, et loll pea on käte-jalgade vaev, ja püüdis ruumiliselt mõelda ning lisaülesanded ökonoomselt sooritada.”

Peale seiklusspordiürituse peetakse Iisakus pühapäeval  muuseumi lähistel alates kella 10st külalaata ja kella 14st Ida-Virumaa lõunaregiooni tantsupäeva, mis korraldajate prognoosi kohaselt toob kohale 3000 laadalist ja tantsupeolist ehk aleviku rahvaarv on suurenemas pühapäevaks neljakordseks.

Põhjarannik

Eelmine:
Järgmine: