21.04.2009
Jäähoki

Narva poiss – Soome koondise esikiskleja

“Võitlen ja tõuklen,” tutvustab Eestist pärit Soome jäähokikoondise ründaja Leo Komarov omadust, mille järgi ta väljakul särginumbrit nägemata ära tunneb. Komarov on nädala lõpus algaval MMil põhjanaabrite tiimi “politseinik”.

Narvas sündinud 22aastane Komarov on teeninud kompromissitu võitleja kuulsuse. Ta teenib palju trahviminuteid, kuid vastased ei soovi tema lähedusse sattuda. Samas iseloomustavad koduklubi Lahti Pelicans meeskonnakaaslased Komarovi kui romantikut väljaspool jääd, kes armastab laulda armastuslaule.

“Minus on ülekaalus ikka võitleja, mitte romantik,” muheleb Komarov intervjuus Õhtulehele.

Litrita mängides parem kui litriga

Nii kodumaal kui ka kaugemal antavad hinnangud on ühesed: võitleja, kelle kasutegur on suurem litrita, mitte litriga mängides. “Ta mängib räpaselt ja ründab vastast jõuliselt,” kirjeldab portaal hockeysfuture.com. “Ta pole külmavereline ja peab õppima oma emotsioone kontrollima. Kui ta on sindrinahaks sündinud, siis selleks ka jääb. Ta ei saa esiviisiku mängijaks, kuid mõnes tagumises viisikus võib läbi lüüa igas liigas.”

Sama portaal paigutab Komarovi oma hindamisskaalal NHLi piirimaile, ehkki suurliiga jaoks mitte veel päris küpseks meheks.

179 cm pikkune ääreründaja debüteeris Soome täiskasvanute koondises läinud aasta lõpus turniiril Moskvas. “Vastaste ärritajana tuntud mees on hooaja jooksul hakanud rohkem ka litriga mängima. Koondisedebüüdis lubas ta aga näidata kõiki oma firmamärke,” teatasid Yle uudised tolle võistluse eel.

2006. aasta NHLi draft’i kuuendas ringis, üldjärjekorras 180ndana valis Komarovi Dallas Stars, aga müüs mehe mängijaõigused kohe edasi Toronto Maple Leafsile. “Ma ei oska praegu öelda, kas pääsen kunagi sellesse suurde liigasse. See on mõistagi iga hokipoisi unistus,” ütleb ta.

Lihtsam on pääseda võimsasse Venemaa liigasse ja Komarov annab mõista, et piilubki idanaabri suunas. “Millestki rääkida on veel vara, läbirääkimised on alles algusjärgus,” mainib ta.

Juunioride koondises valiti kapteniks

Komarovile meeldivad peale jäähoki ka jalgpall ja saalihoki. “Olen meeskonnamängija, mitte üksik võitleja,” kinnitab Komarov, keda klubikaaslased nimetavad meeskonna hingeks ning kes kaks aastat tagasi valiti liidriomaduste tõttu Soome juunioride koondise kapteniks.

Täiskasvanute Soome meistriliigas sai Komarov käe valgeks juba 18aastasena, ta teenis Pori Ässäti ridades hõbemedali. Seejärel kolis Lahtisse, kus on sealse Pelicansi ridades mänginud kolm hooaega. Viimase aasta saak oli 8 väravat ja 16 söödupunkti, Komarov hindab seda normaalseks tulemuseks. Põhihooaeg lõpetati üheksandana.

Isa mängis Narva Kreenholmis

Leo Komarov on pärit hokiperekonnast, tema isa Aleksandr esindas NSV Liidu aastatel suurriigi teises liigas mänginud Narva Kreenholmi. Veidi pärast Eesti taasiseseisvumist rändas pere Soome.

“Hokitreeningutel hakkasin käima juba nelja-aastaselt Narvas,” meenutab Komarov. “Isa hakkas Soome tulles mängima siinses esiliigas Vaasa meeskonnas ja mina sain treeninguid jätkata. Ühegi teise ala sportlasena ma end ette ei kujuta. Kes tahab tõeliselt võidelda, sellele on hoki parim väljund.”

Kodune keel on vene keel, kuid mehe enda kinnitusel omandas ta soome keele kergelt. Selgeks on saanud ka Soome teine riigikeel, rootsi keel.

Klubi suurim trahvimaksja

Lahti Pelicansi meeskonnakaaslaste teatel on Leo Komarov klubi suurim trahvidemaksja.

Hokimees tunnistab öeldu tõeseks: “Jah, maksan trahve. Need on seotud hilinemistega, armastan kaua magada! Hommikustele treeningutele on raske jõuda.”

Soome MM-eesmärk: medal

Reedel Ðveitsis algaval jäähoki MM-turniiril on Leo Komarovi sõnul Soome koondise siht võita medal.

“Kulda on väga raske saavutada, ehkki püüame selleni jõuda. Suurfavoriidid on Kanada ja Venemaa, kuid ka teistel leidub võimalusi. Medalikandidaatide ring on sama mis viimastel aastatel. Üllatajaid vaevalt tekib,” hindab Komarov võimalusi.

Soome kohtub alagrupiturniiril Tðehhimaa, Norra ja Taaniga. “Kaht viimast ei saa nõrgaks pidada, ometi peab Soome sääraseid vastaseid kindlalt võitma,” raiub Komarov.

Ta teab, et kuulub MMil neljandasse viisikusse. Aga koos kellega, pole veel selge. Mehed, kellega ta mängis ühes kolmikus äsjasel Eurotuuri etapil Tðehhimaal, MM-koondisse ei pääsenud.

OHTULEHT.EE

Eelmine:
Järgmine: