03.04.2013
Kulturism

Narva piiga, kes jõudis tipptasemele

Narvas sirgunud Euroopa juunioride fitnessi absoluutne meister ja maailmameistrivõistluste hõbemedaliomanik Kristina Koroljak on hea näide muulase hiilgavast sulandumisest Eesti ühiskonda, kirjutab Õhtuleht.

“Koolis oli mul eesti keel viis,” ütleb 22aastane piiga selges riigikeeles. “Aga praktikat oli vähe, sest Narvas elavad valdavalt venelased.” Praegu õpib sarmikas Koroljak Eesti Maaülikoolis, erialaks toiduainete tehnoloogia. “Ei saa öelda, et mul raske on,” lausub ta. “Kuid meil on väga sõbralikud kursusekaaslased. Kui on vaja, siis nad aitavad.” Samas tunnistab Koroljak, et üks pakkumine teda siiski pelutas. “Kui mind esimest korda Eesti klubisse treeneriks kutsuti, siis natuke kartsin, kas saan ikka hakkama,” avaldab ta. “Aga sain sellest hirmust üle. Ei ole vaja karta!”

Maast madalast väga sportlik laps

Kõikidest hirmudest pole muidu vapper Koroljak vabanenud – ta pabistab võistlustel. “Kogu aeg on kartus sees. Eriti siis, kui esitan vabakava. Poseerimise ajal ei karda midagi. Väike närvipinge pole tegelikult paha.”

Fitnessis pani Koroljak end esimest korda proovile 18aastaselt. “See oli mu sünnipäeval,” meenutab ta naerusuiselt. “Ala hakkas kohe meeldima! Saan oma keha paremaks teha ja näidata, mida oskan.” Koroljak soovitab fitnessi kõigile. “Tean, et paljud naised kardavad trennis raskusi kasutada,” arutleb ta. “Nad kardavad olla nagu mehed. Kuid see on vale. Kui naine käib jõusaalis, näeb ta parem välja.”

Ise pürib Koroljak tippu maailma täiskasvanute koorekihti kuuluva Natalja Nazarenko-Kiivikase näpunäidete järgi. “Tema nõuannetest on kõvasti kasu olnud. Kui vaatan oma varasemaid pilte, siis näen suurt erinevust.” Pingutama on Koroljak harjunud maast madalast. Juba nelja-aastaselt läks ta balletisugemetega tantsuansamblisse. “Ma olin väga sportlik laps. Kui sain koolis halva hinde, ütles ema: “Tantsima ei lähe!” Pidin hästi õppima, sest tahtsin tantsimas käia.” Tantsuansamblisse kuulus Koroljak 12 aastat. Pärast selle lagunemist otsis ta uusi väljakutseid: tegeles aeroobikaga, harjutas jõusaalis ja tasahilju sõbrunes fitnessiga, milles on kadestamisväärse kiirusega heade tulemusteni jõudnud.

Tükike ðokolaadi teeb tuju heaks

Vägeva läbimurde sooritas Koroljak mullu, kui ta krooniti Euroopa juunioride absoluutseks meistriks ja sai maailmameistrivõistlustel hõbemedali. “Mul on veel üks võimalus MMil ja EMil võita,” avaldab Koroljak eesmärgi, mille poole ta tänavu pürib.

Erinevalt paljudest noortest fitnessi ja kulturismiga tegelejatest ütleb Koroljak, et range dieediga on ta harjunud, ehkki ðokolaad talle väga maitseb. “Mõtlen heale tulemusele ja see annab suure motivatsiooni,” nendib Koroljak. “Võistlusdieedi ajal ma ðokolaadi ei söö. Aga kui tohib, siis natuke ikka võtan, et tuju oleks hea,” poetab ta muigamisi.

Koroljak on tõeline energiapomm. Ta harjutab kuus–seitse korda nädalas, nädalavahetusel tegutseb Narvas MyFitnessis treenerina, lisaks õpetab noori iluvõimlejaid ja iluuisutajaid venitama ning juhendab lapsi tantsutreeningutel. “Parem on millegagi tegelda, mõni istub lihtsalt kodus,” arutleb Koroljak. “Samas leidub inimesi, kes töötavad 12 tundi päevas. Minul tööle nii palju aega ei kulu. Aga meeldivad kõik asjad, mida teen.”

Dopinguta pjedestaalil

Nii kulturismi kui ka fitnessi puhul on pahatihti jutuks keelatud ained, mille abil üritatakse maailmas läbi lüüa.

Juunioride fitnessi EMi absoluutne võitja ja MMi hõbedapiiga Kristina Koroljak mõistab valemängijad hukka. Ta on juba tõestanud, et pjedestaalile on võimalik jõuda ka dopinguta.

“Tallinnas toimunud maailmakarikavõistluste etapil olin teine, kuid võitja andis positiivse dopinguproovi ja esikoht kuulus mulle,” meenutab Natalja Nazarenko õpilane Koroljak ligi poolteise aasta taguseid sündmusi. “Ma ei tahtnud nii võita ega tundnud esikohast ka rõõmu.”

Eelmine:
Järgmine: