13.09.2007
Auto-Moto

Martin Toovis kindlustas Eesti meistritiitli

Möödunud nädalavahetusel peeti Eesti meistrivõistluste viimane etapp motokrossis. Ida-Virumaa fännide ootused olid kõrged, kuna quadracer´ite klassis juhtis Martin Toovis meistrivõistlusi enne viimast etappi 8 punktiga lähima konkurendi ees. Kaheksa punkti on aga äärmiselt vähe, kuna iga sõidu võitja saab 25 ja teise koha omanik 22 punkti ning kolmandat kohta premeeritakse 20 punktiga. Sõite on igal etapil kavas kaks ning seetõttu võib kiiresti hävida vaid ühe ebaõnnestunud sõiduga.

Sellisel juhul on tehnikaspordis alati risk, et väiksemgi tehniline aps või äpardus rajal võib kaardipaki põhjalikult ümber segada. “Alustasin mõlemat sõitu väga ettevaatlikult. Sadas hullu vihma ja rada oli täielik porimülgas. Esimeses sõidus sai mootori süütesüsteem vett ning vahepeal suri ATV välja ja kuivatasin kõrgepingejuhtmeid käepäraste vahenditega. Aga minema sain ja suutsin ennast ruudulipu langedes teisele kohale sõita,” ütles Martin Toovis.

Ka teist sõitu alustas Toovis ettevaatlikult. Nagu ta tagantjärele tunnistas, isegi liiga ettevaatlikult. “Viiel korral jäi masin tasase hoo tõttu mudasse kinni ning pidin selle käte jõul parema pidamisega kohale tõstma, et saaksin sõitu jätkata. Kuid riskida ja gaasihooba rohkem kruttida ei julgenud, kuna sõidu katkestamine oleks tähendanud kohe tiitli kaotamist, sest põhikonkurent Helari Järv oli heas hoos ning punktivahe sedavõrd väike, et katkestamise korral oleks tiitel päris kaugele libisenud,” rääkis Toovis. Ent kuigi ilmaolud olid väga ekstreemsed, suutis Toovis ka siis finiðeerida teisena ja kindlustada endale kahe punktiga meistritiitli Helari Järve ees, kes võitis viimasel etapil mõlemad stardid.

Euroopa karikasarjas läheb Martin Toovisel praegu samuti hästi. Nädal aega tagasi Ungaris peetud etapil lõpetas Toovis mõlemad sõidud kuuendana ning enne kaht viimast etappi, mis peetakse septembri keskel ja oktoobri alguses, platseerub ta punktitabelis neljandal kohal.

65kuubikuliste masinate klassis sai esimest aastat selles masinaklassis võistlev Cristopher Talli viimase etapi kahe sõidu kokkuvõttes kümnenda koha. MX1 klassi esimeses sõidus esines Georg Allikas tagasihoidlikult ning teenis vaid 13 punkti, kuid ta oli tahtmist täis ning vandus teises sõidus alla vaid Martin Leokile, lõpetades etapi neljandana. Kahju, et hooaja algus Allikal tervisehädade tõttu kahvatu oli ja teisel etapil Valgas tulemused nõrgaks jäid ning seetõttu EMV kokkuvõttes väga kõrgele tõusta ei õnnestunud. Punktitabeli järgi tuli jagada viiendat kohta, kuid kuna Allikal polnud ette näidata hooajal sõidu esikohta nagu samuti 112 punkti kogunud Martin Leokil, kes võidutses viimasel etapil, jäi Allikas EMV arvestuses kuuendaks.

Ka Riho ja Argo Keermel oli esimene sõit kahvatu ning teise starti tuli minna vaid viie- ja ühepunktise pagasiga. Teises sõidus aga klappis kõik paremini ning lõpuprotokolli kanti Riho Keermele kaheteistkümnes koht. Argo Keerme lõpetas etapi viieteistkümnendana. Riho Keerme osales ka klassis MX2 ja lõpetas selles klassis EMV viimase etapi kuueteistkümnendana. Seenioride hulgas oli Valdek Haugas kaheksas.

Eeloleval nädalavahetusel peetakse Ida-Virumaal koguni kaks motokrossi. Laupäeval võisteldakse Narvas ja pühapäeval Sinivoore krossirajal Kohtla-Järve külje all.

PEETER LILLEVÄLI,
Põhjarannik

Eelmine:
Järgmine: