25.03.2007
Suusatamine

Mannima sõitis end MK-etapil pildile

Naissuusatajate MK-sarja viimasel individuaalvõistlusel Falunis sai esikoha Marit Bj¸rgen. Tänavu alles teise etapivõidu korjanud norralanna järel finiðeerisid 7,5+7,5 km suusavahetusega sõidus 10-meetriste vahedega Katerina Neumannova ja Therese Johaug. Kristina Ðmigun lõpetas võitjast 11,3 sekundit hiljem viiendana. Oma parima esituse MK-etappidel tegi Tatjana Mannima, kes lõpetas sarnaselt eelmise nädalavahetuse Holmenkolleni maratoniga punktikohal, sai 25. koha.

Juba kaks nädalat tagasi endale MK-sarja üldvõidu kindlustanud Virpi Kuitunen oli laupäeval alles 28. Lahtis võitnud ja veel kaks korda poodiumile pääsenud Ðmigun lõpetas hooaja üldarvestuse 11. kohaga, tavadistantside arvestuses oli aga viies.

Kuitunen ei osalenud 20-st individuaaletapist vaid kahel ja enne laupäeva oli tema selle talve nõrgimaks tulemuseks 12. koht. Soomlanna sai kaheksa võitu ja lõpetas 1510 punktiga. Lisaks hooaja viimasele etapile ka avavõistlusel Düsseldorfis löömatuks jäänud Bj¸rgeni punktisumma oli 941 ja tippspordiga lõpparve tegeval Neumannoval 894.  Kahel eelmisel aastal oli üldvõit kuulunud Bj¸rgenile.

Esikuuikusse jõudsid kokkuvõttes veel Petra Majdic, Aino Kaisa Saarinen ja Riitta Liisa Roponen. Ðmiguni punktisumma oli 405, viimasena pääses esikümnesse Arianna Follis Itaaliast 419 silmaga. Piret Pormeistrile andsid Otepää sprindi 11 punkti üldarvestuse 90. ja Tatjana Mannimale 9 silma 95.-96. koha jagamise. Kokku sai punkte 118 suusatajat.

Tavadistantside arvestuses oli hooajal 11 võistlust ja siin oli Kuitunen parim 650 punktiga. Neumannova jäi maha 23 ja Saarinen juba 209 silmaga. Nii Bj¸rgen kui Ðmigun said kirja 405 punkti. Mannima jagas selles arvestuses 9 punktiga 91 punktisaaja seas 68.-69. kohta.

Mannima üllatas

Esimestel kilomeetritel üritas rahu rikkuda Johaug, kuid suur grupp libises noorele norralannale ikka järgi. Ðmigun liikus esikümne piirimail. Väga vapralt pidas parematega sammu Tatjana Mannima, kes kuulus 5 km järel eraldunud 13 suusataja hulka.

Suusavahetusse sisenes esimesena Kristin Steira, juhtgrupp kahe Eesti sõitjaga mahtus 4,3 sekundi sisse ja vahe järgnevatega oli kärisenud 10 sekundile. Ðmigun sai poolel maal vaheaja kuuendana ja Mannima oli 11. positsioonil. MK-sarja üldvõitja Virpi Kuitunen ületas joone 21. kohal, liidrist maas 17,7 sekundit.

Vabatehnikaosa esimese veerandiga libises eest 12 suusatajat – Ðmigun oli grupis, kuid Mannimale käis sama kiiresti uisutamine üle jõu. 10 km kohal oli idavirulanna taandunud 20. kohale, vahe juhtijatega 22 sekundit.

Distantsi viimase kolmandiku alguses tekkis Ðmigunil raskusi ja liidergrupiga tekkis 30-40 m vahe. Otsustavaks tõusuks 2,5 km enne  finiðit oli aga eestlanna taas esimese seltskonna kinni püüdnud ja möödus mäest üles rühkides mitmest konkurendist.

Grupi peas tegi tempot Neumannova ja temaga suutsid kaasa minna vaid Bj¸rgen ning Johaug. Suusastaadionile tuli kolmik koos, aga lõpusirgeks oli kõik juba selge ning 10-meetriste vahedega jõuti ka finiðisse. Naumannova kaotas oma karjääri 28. etapivõidu saanud Bj¸rgenile 3,2 ja 18-aastane Johaug 5,8 sekundiga. Neljanda koha pärast Evi Sachenbacheriga heidelnud ja sakslannale kaheksa sekundikümnendikuga alla jäänud Ðmiguni järel pääses  autasustamisele veel ka Aino Kaisa Saarinen.

Võitjast 1.17,2 hiljem pärale jõudnud Mannima võib hooaja lõpuga igati rahul olla. Täna jäid selja taha üldarvestuse neljas Petra Majdic, juunioride maailmameister Charlotte Kalla, hooaja valitseja Virpi Kuitunen ja eksmaailmameister Pirjo Manninen.

Sportnet.ee/sportiv.ee

Eelmine:
Järgmine: