02.08.2007
Male

Maletades meenutati Lembit Olli

Uuskülas peetud teisel Lembit Olli mälestusturniiril kiirmales saavutasid kaksikvõidu kohtlajärvelased, kindla võidu sai Sergei Neff.

Maleturniiridel Peipsi kaldal on pikk ajalugu. Peamiselt Alajõel toimunud meistrivõistlusi on peetud üle kahekümne korra. Taasiseseisvunud Eestis tekkinud mõningasest vaheajast saadi üle mullu, kui Ida-Virumaa spordiliidu esimehe Valdek Murdi algatusel tuldi kokku Uuskülas, et ruudulise laua taga võimeid võrrelda ja varalahkunud Lembit Olli mälestada.

Kui mullu maletas Peipsi kaldal 26 osavõtjat Narvast, Sillamäelt ja Kohtla-Järvelt, siis seekord oli võistlusele saabunud 34 huvilist. Külalistena lõid turniiril kaasa ka Lembit Olli kunagised treenerid, nüüd Põlvas elav Elon Varik ja rahvusvaheline meister Tallinnast Iivo Nei.

Nei tuli kolmandaks

Mulluselt turniirilt puudusid põlevkivilinna paremad malemehed ja toona läks kolmikvõit narvakatele. Seekord said Kohtla-Järve maletajad kaksikvõidu näol veenva revanði. Eriti hoos oli Sergei Neff, kes kogus kaheksa vooruga tervelt 7,5 punkti, mis lubas tal kiirviigiga viimases voorus turniirile võiduka punkti panna.

Seitsme punktiga sai teise koha võitja kaaslinlane Valeri Golubenko, kes samuti läbis võistluse ühtegi partiid kaotamata.

70aastane maleveteran Iivo Nei tõestas veenvalt, et püssirohtu veel jätkub ja noorematel on temalt paljugi õppida. 6,5 punktiga saavutas vanameister väärika kolmanda koha.

Narvalastel seekord kõige paremini ei läinud. Maakonna kõrgeima reitinguga malemees Vladimir Þavoronkov oli pärast kuuendat vooru teisel kohal, kuid ebaõnnestunud lõpp (kaotused seitsmendas ja kaheksandas voorus) jättis ta kuue punktiga neljandaks.

Seevastu rõõmustasid noored, kes Þavoronkoviga võrdselt punkte kogusid – vaid 11aastane Aleksandr Volodin Kohtla-Järvelt oli viies ja 15aastane Vjatðeslav Sõskov Narvast kuues.

Kõik kolm osalenud naismaletajat kuuluvad alles noorteklassi ja parim neist oli oodatult 12aastane Valentina Golubenko Kohtla-Järvelt viie punktiga.

Fomina ei tulnud

Algselt võistlusel osavõttu kinnitanud Eesti selle aasta naiste malemeister Tatjana Fomina teatas vahetult enne võistlust, et Uuskülla ta sel aastal kahjuks tulla ei saa.

Esimese mängupäeva õhtul istusid osalejad kohvilaua taga ja meenutasid Lembit Olli. Samas toimunud mälumängus, kus enamik küsimusi oli Olliga seotud, sai esikoha Kohtla-Järve võistkond Varsakese ja Narva ees.

Kõik turniiril osalejad olid üksmeelel, et suurmeistri mälestusturniir peab muutuma traditsiooniliseks ja sellel võiks tulevikus kaasa lüüa rohkem Eesti tippmaletajaid. Tänati Sillamäe maleklubi suure abi eest turniiri korraldamisel ja eriti muidugi ürituse väsimatut eestvedajat – Valdek Murdi.

ARVO KRUUS,
võistluse peakohtunik

Eelmine:
Järgmine: