06.07.2009
Jalgrattasport

Madis Kolli Tartus 22. kohal

Näalavahetusel lõppes Tartu 35. noortetuur, kus Ida-Virumaa edukaimana sai Madis Kolli 22. koha.

Reedel jätkus 35. Tartu Noortetuur III etapiga Tõrvast Viljandisse ja pikkust oli etapil 73,3 km. Esimesed 30 km sõideti küljetuules ja kohe hakkas ka grupist sõitjaid pudenema ning kahjuks oli nende hulgas ka Sundstrand-Jõhvi esindaja Kaspar Tamm. Ülejäänud grupp püsis kuni Viljandini koos kuigi sõitu iseloomutasid taas lugematu hulk äraminekukatseid. Distantsil oli kaks vahefiniðit, kus koore riisusid Mihkel Räim Saaremaalt ja Oskar Nisu CFC-st. Räim võitis esimese ja Nisu teise vahefiniði. Kahes mäefiniðis võidutsesid Krister Raudsepp ja Karl Juudas CFC klubist.

Finiðiks Viljandis oli pikk ja kitsas ning järsu nurgaga tõus. Etapi võitis ajaga 1:51.53 Timmo Jeret Pärnu Kalevist. Sama ajaga said teise ja kolmanda koha Mihkel Räim ja Karl Juudas ning liider Krister Raudsepp lõpetas viie sekundilise kaotusega kuuendana. Jõhvi poistest sai parimana Madis Kolli 16. koha (kaotust võitjale 14 sekundit), Ainar Elbergi koht oli 32. (-25 sekundit) ja Paul Nestoril 38. (33 sekundit).  Kõik alustasid finisitõusu peagrupiga koos. Ära peab märkima Kaspar Tamme visadust. Alles M14 vanuseklassi kuuluv Tamm jäi maha juba etapi alguses, kuid sõitis lõpuni ning mahtus ka ajalimiiti ning sai õiguse startida velotuuri IV etapil. M 14 vanuseklassi sõitjad jätkas pärast seda etappi vaid kaheksa. Kokkuvõttes olid Sundstrandi poiste kohad siis:17. Kolli, 27. Elberg, 37. Nestor ja 49. Tamm. Võiskondlikult oli Sundstrand-Jõhvi seitsmes, mööduda õnnestus Vändra Vikost.

IV etapp sõideti 76,2 km Viljandist Põltsamaale ja oli velotuuri pikim. Enne kui suund Põltsamaa peale võeti, tehti raske ring Viljandile peale, kus oli ka kaks mäefiniðit. Kohe alguses pandi peale kiire tempo ja taas pidi grupist maha jääma meie Kaspar Tamm ning ta jätkas teekonda üksinda. Mäefiniði võidud läksid seekord Karl Juudasele ja Timmo Jeretile. Pärast paarikümnekilomeetri pikkust sõitu lahkuti Viljandist ning peagrupp püsis koos, kuigi tagumisest osast pudenes kümmekond nõrgemat võidusõitjat. Nende hulka kuulus vahepeal ka Paul Nestor. Võistlustrassil pöördus tuul vastu ning tõuse ka enam polnud ning peagi suutsid kõik mahajääjad gruppi tagasi sõita. Vahefiniði võidud läksid Mihkel Räimele ja Oskar Nisule. Väga tõsiselt üritasid vahefiniðites ka Madis Kolli ja Ainar Elberg, kuid pidid jääma napilt neljandaks.

Põltsamaal finiðeeriti kurvilisel kardirajal ja siin näitas võimsat lõpuspurti soomlane Roope Nurmi, ta edestas kahe sekundiga Mihkel Räime ja Timmo Jeretit. Jõhvi sõitjad Kolli (25.), Elberg (32.) ja Nestor (34.) lõpetasid peagrupis. Kaspar Tamm ajalimiiti ei mahtunud ning tal tuli viimane etapp sõita väljaspool arvestust. Kokkuvõttes liidrite hulgas olulisi muudatusi ei toimunud, aga Jõhvi poistest parandas oma kohta Madis Kolli, kes tõusis 15. kohale. Võiskondlikult jätkas Sundstrand-Jõhvi RK seitsmendal kohal. Enne viimast etappi oli selles arvestuses kolmeteiskümnest alustanud võiskonnast alles vaid üheksa.

V etapp oli 10 km pikkune eraldistardiga sõit Põltsamaal. Nagu Eesti velotuuridel ikka, oli ka nüüd otsustava tähtsusega just viimane etapp, mis määras tegeliku lõpplahenduse.
Etapi võitis ülivõimsa eduga Pärnu Kalevi sõitja Timmo Jeret. Tema aeg oli 13.35 ning edu lähimate konkurentide Oskar Nisu ja teise CFC sõitja Aksel Nõmmela ees tervelt 30 ja 56 sekundit. Jereti keskmine kiirus oli 44,1 km/h. Selline keskmine kiirus on kättesaamatu enamusele meesteklassi sõitjatelegi. Head taset näitas seegi, et kiiremini kui 40 km/h sõitsid 15 noormeest.

Jõhvi poisid sõitsid enda kohta täitsa häst,i kuid üldkonkurentsis pidid jääma protokolli teise poolde ning loovutama ka kohti üldjärjestuses. Madis Kolli sõitis kiiremana välja aja 15.41 (38,2 km/h) mis andis 27. koha ning Ainar Elberg oli ajaga 16.11 (37,0 km/h) 34. Kahjuks jäi starti hiljaks meie kolmas arvesse minev sõitja Paul Nestor ning sai koos hilinemisega kirja sellise lõpuaja millega ta ajalimiiti ei mahtunud ning velotuuri kokkuvõttes ta tulemust kirja ei saanud, sama juhtus ka Sundstrand-Jõhvi RK võiskonnaga.
Kaspar Tamm sõitis väljaspool arvestust välja aja 17.58.    

Kokkuvõttes võitis Tartu Noortetuuri Krister Raudsepp CFC –st (7:06.41), teist kohta hoidis edukalt lõpuni Vooremaa Centrumi sõitja Kristian Neemela kes jäi võitjast maha 26 sekundiga. Tugava eraldistardiga tõusis kolmandaks Timmo Jeret kes edestas omakorda lätlast Ansis Bremanist 17 sekundiga. Viies oli Oskar Nisu ja kuues Mihkel Räim.
Sundstrandi poistest sai Madis Kolli 22. koha (-5.17) ja Ainar Elberg 32. koha (6.09). Velotuuri lõpetas 63 alustajast 42 noort jalgratturit. Punktiarvestuses võitis Saaremaa Viikingi mees Mihkel Räim 39 punktiga. Madis Kolli oli selles arvestuse 3 punktiga15. Mäekuningaks krooniti 13 punktiga tuuri üldvõitja Krister Raudsepp. Meeskondlikult võitis CFC Pärnu Kalevi ja Riga Ritenbrauksanas Skolasi ees. Selles arvestuses sai tulemuse kirja seitse võiskonda. Kokkuvõttes võib velotuuriga rahule jääda, sest võidusõidu keskmine kiirus oli 38,6 km/h, mis on väga hea näitaja ja loomulikult on hindamatud need kogemused, mis sellistelt velotuuridelt saadakse.

Järgmised võidusõidud maanteel sõidetakse juba 9. juulil Uikala teel ja 12. juulil Mäetagusel, kus mõlemil korral on kavas eraldistardiga sõidud.

PEEP KIVIL
Jõhvi RK/Sundstrand

 

Eelmine:
Järgmine: