05.06.2008
Sõudmine

Lootustandev naiste kahepaat lagunes

Eesti lootustandvaima naiste sõudepaatkonna edutee sai eelmisel nädalal ootamatu lõpu – pärnakas Kaisa Pajusalu ja narvalane Jevgenija Rõndina otsustasid kumbki ühepaadil õnne katsuda, kirjutab neljapäevane Postimees.

Olles vaevalt hooaja ühes paadis istunud, said piigad omaealiste MMilt paarisaerulisel kahepaadil 2006. aastal kulla. Möödunud suvel saadi juunioride MMil hõbemedal. Nädalavahetusel toimunud Luzerni MK-etapi järel otsustati aga koostöö katkestada ja minna kumbki oma teed.

Rõndina sõnul tuli initsiatiiv Pajusalult ja tema treeneritelt Ulvi ning Roman Lutoðkinilt. «Ausalt öeldes olin nende otsuse peale solvunud! Mind ei kaasatud otsustamisprotsessi – pärast Luzerni MK-etappi ütlesid nad, et proovivad nüüd U-23 MMil ühesel. See tuli mulle suure üllatusena,» viitas Narvast pärit Rõndina Pajusalule ja tema treenerile. «Nende jaoks olin mina see paha, kelle pärast paat ei liikunud! Aga mis seal ikka – las proovivad ühesel, kui tahavad.»

Ettevalmistus tagasihoidlik

Kuluaarides räägitakse, et suurimaks ajendiks oli Rõndina motivatsioonipuudus. Väidetavalt tekkisid piigal uued huvid ja seetõttu ei panustanud ta enam niivõrd treeningutele.

«Ma ei tahaks küll siin ajakirjanduse veergudel musta pesu pesta, aga Jevgenija ambitsioonid polnud küllalt suured. Ta on küll väga andekas, ent viimasel ajal polnud nõus oma eesmärkide nimel rohkem vaeva nägema. Tema talvine ettevalmistus ja areng jäid tagasihoidlikuks,» selgitas Pajusalu otsust. Nädalavahetusel peetud Eesti karikavõistlusel kaotas Rõndina 2000 meetri distantsil Pajusalule kümne sekundiga, nende vahele mahtus veel tartlanna Sille Vaiksaar.

«Ega ma Jevgenija vastu mingit vimma pea – lihtsalt kahju, et ta oma potentsiaali maksimaalselt ei kasutanud. Aga mõni inimene lepibki vähemaga kui teine,» pajatas Pajusalu ja kinnitas, et tema jätkab sama lootusrikkalt kui varem. «Pean investeerima nüüd ühesele. Minu treeningutahe pole seetõttu vähenenud.»

Ka Rõndina ise oli sunnitud möönma, et vahepeal tekkis treeningutest tüdimus ja vajalikul määral ta enam ei harjutanud. Nüüd teeb ta seda aga taas täiskoormusel.

«Ma ei ütleks, et ma ei viitsinud trenni teha. Aga suur sport väsitab ära. Olen juba seitse aastat pidevalt treeninud,» arutles Rõndina, kes vahepeal ka haiguse küüsis vaevles. Tema treener Valeri Osmokesku vastas Pajusalu ja tema juhendaja otsusele nii: «Kui nemad sõidavad ühest, siis sõidad sina ka!»

Killing loodab taastada

Siiski tunnistavad mõlemad piigad  justkui ühest suust, et ühepaadil on võimalused kunagi tiitlivõistlustel poodiumile tõusta märksa väiksemad kui kahesel.

Toona, olles võitnud kuni 18-aastaste MMil kuldmedali, olid lootused ja eesmärgid kõrged. «Nüüd on mul üks unistus täitunud ja võtan uue unistuse. Ehk võime kahekesi isegi olümpiamängudel võita. Usun sellesse!» avaldas Pajusalu SL Õhtulehele toona.

Neljapaadi peatreener Matti Killing, kes oli Pajusalu ja Rõndina paatkonna üks elluviijatest, ennustas pärast piigade esimest MM-tiitlit prohvetlikult: see kahene võib laguneda üksnes siis, kui ühel katus ära jookseb. Nüüd tundub, et see on täide läinud.

Täna sõidab Killing kohtuma Narva spordikooli direktoriga, et üritada lootustandvale paatkonnale mingi lahendus leida. «Ma loodan, et on võimalik veel midagi taastada – ei tahaks, et see kahene laguneks. Kõige lihtsam on ju alla anda,» arutles Killing ja vaagis põhjuseid. «Üks sõudja pingutas lihtsalt rohkem kui teine. Aga kui Jevgenijas sisu on, siis suudab ta veel tagasi tulla. Praeguse olukorra pärast on mul lihtsalt kahju. Potentsiaali oli neil tublisti. »

Ka Pajusalu ja Rõndina ise  ei välistanud võimalust, et kunagi taas käed lüüakse. «Eks näis, kuidas Jevgenijal nüüd minema hakkab ja kui tõsiselt treeninguid võtma hakkab. Mõne aasta pärast satume ehk jälle kokku,» lootis Pajusalu. «Meil läks kõik kohe väga hästi ja võimalused oleksid head olnud. Kahju on – hea projekt läks luhta.»

POSTIMEES

Eelmine:
Järgmine: