02.08.2007
Male

Lembit Olli mälestusturniiril 40 osalejat

Peipsi kaldal Uuskülas viidi kolmandat korda läbi varalahkunud malesuurmeistri Lembit Olli mälestusturniir. Seekord meelitas hea mainega maleüritus kohale rekordilise arvu osalejaid. Lisaks 38 idavirulasele saabusid turniirile paljukordne Eesti maletðempion, rahvusvaheline meister Tatjana Fomina ja 1990. aastate algul mõnda aega meie maleklubi Diagonaal juhtinud Michel Zdankevitch Tallinnast.

Tänavune mälestusvõistlus ruuduliste laudade taga oli erakordselt põnev ja tasavägine. Algul tundus, et kaalukeeleks oli viienda vooru partii kõrgeima reitinguga osaleja, narvalase Vladimir Þavoronkovi ja mulluse võitja, Kohtla-Järve maletaja Sergei Nefi vahel. Võitis Þavoronkov ja sai ülejäänute ees paljude arvates võiduks piisava edumaa. Kuid juba järgmises voorus üllatas liidrit tema 16aastane kaaslinlane Vjatðeslav Sõskov, kes sundis nimeka vastase alistuma.

Nii jätkus põnev heitlus esikoha pärast viimase vooruni. Lõpuks õnnestus mullusel võitjal Sergei Nefil esikohta kaitsta, kogudes 9 partiist 8 punkti. Þavoronkov jäi võitjast maha poole punktiga. Kolmanda koha võitis 6,5 punktiga Sergei Nigmatullin Kohtla-Järvelt. 6 punktiga jäid 4.-6. kohta jagama Aleksandr Tatðilin ja Leonid Peleðev Narvast ning Tatjana Fomina. Viimane pälvis ka parima naismaletaja auhinna.

Kindlasti väärivad märkimist Ida-Virumaa noormaletajad. Vjatðeslav Sõskov ja Roman Jeþov Narvast ning Artjom Jeremejev ja Aleksandr Volodin Kohtla-Järvelt said turniiritabelisse nimekate meistrikandidaatide Valeri Golubenko ja Anatoli Jemeljanoviga võrdselt 5,5 punkti ning jagasid 7.-12. kohta. Naiste arvestuses sai 2. koha auhinna Svetlana Zainetdinova 5 punktiga ja 3.-4. koha autasud 13aastane Valentina Golubenko ja Svetlana Pritulina 4 punktiga.

Esimese võistluspäeva õhtusel koosistumisel meenutati varalahkunud suurmeistrit ja arutati Eesti male päevaprobleeme. Turniiri lõpetamisel avaldasTatjana Fomina rahulolu huvitava turniiriga ja lubas võimaluse korral edaspidigi Peipsi põhjakallast külastada. Uusküla maleturniiri õnnestumisel olid toeks Eesti Kultuurkapital, spordiselts Kalev ja Ida-Virumaa spordiliit eesotsas väsimatu spordiaktivisti Valdek Murdiga.

ARVO KRUUS

Eelmine:
Järgmine: