28.05.2011
Firmasisesed

Laupäeval selgitatakse Jõhvis medaliomanikud

Euroopa noorte korvpalliliiga U17 vanuseklassi superfinaalturniiril Jõhvis on laupäeval kavas kohamängud. Eestit ainsana finaalturniiril esindav KK HITO osaleb kell 13 algavas pronksimängus, kus nende vastaseks on Krasnodari Lokomotiiv/Kuban.

Võistluspäev algab Jõhvi spordihallis juba kell 9, kokku on kavas neli mängu.

Võistluste erileht: http://www.johvisport.ee/index.php?id=103180

9.00 7.-8. koha mäng BS Vilnius – Minsk-2006

Aasta noorematest ehk 1995. aastal sündinud tulevikulootustest koostatud BS Vilnius oli viimane, kes eliitgrupist finaalturniirile sai, koguti 8 võitu ja 7 kaotust ehk üks võit rohkem kui esimesena rea alla jäänud rootslaste klubi Solna Viking. Finaalturniiril suudeti vastastele küll kohtumise algfaasis võrdset vastupanu pakkuda, kuid kohtumise käigus hoog rauges – veerandfinaalis kaotati 57:80 Marciulionise meeskonnale ja seejärel jäädi alla ka HITOle 63:73.

Minsk-2006 pääses finaalturniirile teise divisjoni võitjana (15st mängust võideti 12) ehk BS Vilnius ja Minsk-2006 põhiturniiril omavahel ei kohtunud. Pea sajaprotsendiliselt Valgevene noortekoondislastest koostatud Minsk-2006 on saanud finaalturniiril kaks suureskoorilist kaotust, BC Himkile kaotati 66:88 ja Krasnodari Lokomotiiv/Kubanile 70:90.

11.00 5,-6. koha mäng BS Klaipeda – Jelgava BS Zemgale

Vastamisi on meeskonnad, kes alustasid Jõhvi turniiri vist endagi jaoks ootamatult hästi, võites veerandfinaalis endast kõrgema asetusega meeskondi, kuid lõpuks “lokustas” reedene päev siiski meeskonnad nö oma õigetele positsioonidele. Nimelt lõpetas BS Klaipeda (11 võitu 4 kaotust) põhiturniiri viiendaja ja Läti edukaima klubina oli BS Zemgale  (9-6) kuues.

Klaipeda alustas Jõhvis turniiri veerandfinaalis, kus kaks sekundit enne lõpuvilet tabati kaugviske, mille tulemusena kustutati eelmise hooaja finalisti Lokomotiiv/Kubani kirkama medali lootused. Poolfinaalis kaotas Klaipeda tiitlikaitsja BC Himkile mõlemapoolsete võmalustega lõppmängus 80:85. Lohutusringi kukkununa kaotasid leedulased seejärel ka hitolastele üllatavalt kindlalt 59:79, kusjuures põhiturniiril suudeti eestlastest jagu saada 67:57 (avapoolaeg 45:27).

Omavahel mängisid BS Klaipeda ja Jelgava BS Zemgale põhiturniiril 8. jaanuaril Riias ja siis võitis Läti meeskond kindlalt 57:43.

13.00 3.-4. koha mäng KK HITO – Krasnodari Lokomotiiv/Kuban

Kas KK HITO paneb eduka hooaja lõpuks pronksise punkti, korrates Eesti klubide parimat saavutust selles sarjas või jääb peale nelja kahemeetrimehega meeskonna Lokomotiv/Kubani võimsus, saavad kaaselajad teada umbes kella 14.30ks, seda eeldusel, et kopamees ei kaeva läbi elektrikaablit nagu juhtus neljapäeval hitolatsele edukalt lõppenud lohutusringi avamängus.

Mõlemad meeskonnad alustasid Jõhvi võistlust kaotusega, kuid seejärel on saadud kaks võitu ning nii jõuti läbi lohutusturniiril pronksimängu edestades lõpuks ka meeskondi, kellele veerandfinaalis alla jäädi.

Kui eelmine aasta sulges just sama Venemaa meeskond Hitole tee finaali, alistades eestlased poolfinaalis 77:61, siis lõppeval hooajal suutsid idavirulased vastaste skalbi saadjuba 29, oktoobril Riias, kus Eesti korvpallipublikulegi tuttava Andrei Laletini hoolealustest saadi jagu 48:44. See võit sai otsustavaks ka kokkuvõttes, sest mõlemad meeskonnad kogusid põhiturniiri lõpuks võrdselt 12 võitu ja 3 kaotust, kuid ainsana põhiturniiril esikoha saanud BC Himkist jagu saanud Lokomotiiv/Kuban jäi eestlaste selja taha just “tänu” omavahelises mängus saadud kaotuse tõttu.

15.00 1.-2.koha mäng Moskva regiooni BC Himki – Vilniuse S. Marciulionise BA

Venemaa ja Leedu noortekoondiste baasmeeskondade kohtumine on kindlasti korvpallisõpradele turniiri lõpetuseks tõeliseks maiuspalaks. Põhiturniiri lõpetasid mõlemad 14 võidu ja 1 kaotusega, kuid Himki sai play-offiks kõrgema asetuse, kuna 8. jaanuaril Raplas peetud teisel etapil alistati leedulased kindlalt 75:58. Himki sai oma ainsa kaotuse teatavasti viimasel, kolmandal etapil, kui 23. märtsil kaotati Riias Lokomotiv/Kubanile 66:71.

Ajaloost

Põhja-Euroopa Noorte korvpalliliiga nime all 1998. aastal startinud ja 2004. aastast Euroopa noorte korvpalliliiga nime saanud ning 2011. aastast Rahvusvahelise Korvpalliliidu FIBA ametliku tunnustuse saanud võistlussarjas oli Eestis enne Jõhvi võistlust superfinaal peetud vaid korra, 1998. aastal Tartus, kui U17 vanuseklassi turniiril lõid kaasa 1991. a ja hiljem sündinud mängijatest koostatud võistkonnad.

Tol korral saavutas kolmanda koha Tallinna BC Kalev, kes pronksimängus alistas BC Himki, see on ka ainus kord, kui Eesti klubi on slles sarjas mõnes vanuseklassis esikolmikukarika saanud. Tol korral osales finaalturniiril koguni kaks Eesti võistkonda, kuid tartlased pidid siis leppima viimase kohaga, kaotades kohamängu leedukatele 80:82. Turniiri finaal oli aga tookord leedulaste siseasi ning BS Kaunas alistas esikohakohtumises BC Vilniuse 63:62.

Selle turniiri tabel: http://www.neybl.lv/public/?id=104&ln=en

Eelmisel aastal jõudis KK HITO teatavasti U16 vanuseklassis samuti finaalturniirile, kus saadi 1994. a sündinud poistega neljas koht. Seega ollakse selle aastakäigu turniiril kaks aastat 32 (16 eliitseerias ja 16 teises divisjonis) meeskonnaga võistlusel nelja parema hulgas, mis on saavutus omaette.

Lõppeval hooajal osales Euroopa Noorte korvpalliliigas viies vanuseklassis 144 meeskonda 12st riigist.

Sportiv.ee

Eelmine:
Järgmine: