15.06.2011
Sõudmine

Kuzmin loobus tippspordist

Narva sõudja Igor Kuzmini sõudmised on sõutud, tema auhinnakappi jääb kaunistama 2006. aasta MM-pronks, olümpiamängudelt sai Kuzmin kaks üheksandat kohta, kirjutab Õhtuleht.

Hooaja alguses koos Andrei Jämsäga Eesti parimaks kahepaadiks pürginud Igor Kuzmin ei leidnud pärast allajäämist Allar Rajale ja Kaspar Taimsoole enam jõudu suures spordis jätkata. Tema loobumine muudab teiste sõudjate olukorra veelgi keerulisemaks.

Pärast esimest MK-etappi, mil selgus Raja ja Taimsoo esipaadi staatus, plaaniti MMiks kokku panna neljapaat Jämsä-Kuzmin-Tõnu Endrekson-Vladimir Latin. Loodeti, et pärast Tatjana Jaansoni grupi osalemist Moskva regatil saavad asjad klaariks. Kuid Kuzmin teatas Moskva rongilt maha astudes hoopis suurest spordist loobumisest.

“Soovisime teda ümber veenda ja Igor võttis mõtlemisaja,” nentis sõudeliidu peasekretär Jaan Tults. “Kuid esmaspäeva õhtul ta helistas ja teatas, et proovib elu ilma spordita.”

“Jah, nii see on,” lausus viis aastat tagasi neljapaadis MM-pronksi võitnud Kuzmin. “Loobumise mõte küpses juba talvel, seda teadsid ka Andrei ja treener Jaanson. Kuid siis tekkis veel variant proovida koos Andreiga kahepaadis midagi korda saata. Kahjuks see ei õnnestunud.”

Kahe lapse isa Kuzmini sõnul said loobumisotsuse juures määravaks paljud tegurid: nii majanduslik pool, langev füüsiline vorm kui ka motivatsiooniküsimus. Kas neljapaadi perspektiiv siiski ei ahvatlenud? “Tahtmine ja motivatsioon langesid, kui me kahepaadiga MMile ei pääsenud. Mõtlesin, et parem teha otsus kohe praegu, kui hiljem, mil ei tahaks ju ülejäänud kolme meest alt vedada.”

Tultsi arvates polnud raha kindlasti lõpetamise põhjus, sest Kuzmin sai lisaks korralikule stipendiumile Pärnus prii söögi ja elamise. Ka polnud mees käinud kordagi kurtmas, et ei tule enam ots otsaga kokku.

Nüüd jääb Eestis järele vaid viis tipptasemel paarisaerusõudjat, kellest kaks on paati istutatud, kolm tükki aga maa ja taeva vahel. “Kolme mehega neljapaati ei tee. Otsustasime, et Tõnu ja Andrei jätkavad kahepaadis,” lausus mõlema mehe treener Tatjana Jaanson. “Arutasime ka võimalust, et mõlemad hakkavad sõudma ühepaadis, aga esmalt proovime juulikuus Luzerni MK-etapil kahese ära.”

Küll on selge, et kui Raja ja Taimsoo sõuavad hooaja tähtsaimal võistlusel MMil ikkagi kahepaadis, peavad Jämsä ja Endrekson leidma mingi muu variandi. Mehed võiksid moodustada tippneljase, aga nad harjutavad kahe erineva treeneri käe all, mis võibki saada komistuskiviks.

Sõuderahval jagub lähiaega nuputamist ja läbirääkimisi.

VILLE ARIKE

Eelmine:
Järgmine: