21.09.2010
Jalgrattasport

Kristel Koort idavirulastest edukaim

Nädalavahetusel peeti Lõuna-Eestis erinevaid SEB Tartu Maratoni maastikuratta üritusi.

Laupäeval tuli lastesõitude starti üle 2000 lapse, mis teeb sellest üritusest Euroopa suurima osavõtjaskonnaga laste jalgrattavõistluse. Keskpäeval võtsid mõõtu juba eliitratturid, kellel oli kavas mägirattasprint. 24 võistlejat loositi nelja eelsõitu, kus kaks pääsesid otse poolfinaali ja ülejäänutel oli edasipääsu loota veel lohutussõitudes. Jõhvi Investment Agency meeskonnast said sprindivõistlustele kutse Tauri Selder ja Riivo Schumann.

Mõlemad meie mehed otse edasi ei saanud ja ka lohutussõitudes jäi finaalikoht saamata. Kusjuures Tauri Selderil oli eelsõidus ka ebaõnne, sest võitluses teise koha eest astus üks hooletu pealtvaataja talle ette ning Tauri pidi hetkeks pidurdama, mis andis koheselt konkurentidele turvalise edumaa.

Võistluse võitis Caspar Austa Erki Pütsepa ja Matiss Preimanise ees. Riivo Schumannile ja Tauri Selderile kanti protokolli 13.-24. koht.

Riivo Schumann 16.

Pühapäeval sõideti põhivõistlus – Baltimaade suurim 89 km pikkune 13. SEB Tartu Rattamaraton. Hommikul kell 10 asus starti üle 3200 jalgratturi 19 erinevast riigist. Võistlushommikul tõotas tulla läbi aegade kõige karmima ilmaga Tartu Rattamaraton, sest kraadiklaas näits 10 soojakraadi, puhus üsna kõva külm tuul ja sadas vihma. Rada oli väga mudane ning madalamad kohad muutusid eriti tagapool sõitjatele tõelisteks mülgasteks.

Kohe võistluse esimesel poolel oli selge, et kõigist on üle neli meest kes sõitsid hoopis testsugustel kiirustel. Üllatus oli see, et kõige kiirem mees Tanel Kangert läks starti ciclokrossi rattaga, mis on rohkem mõeldud sõitmiseks kuivematel radadel, kuid tema valik oli õige ning järgmisel aastal Astana meeskonnas sõitma hakkav Vändra mees suutis kindlalt edestada selliseid ässasid nagu seda on Erki Pütsep ja Allan Oras. Kangerti lõpuaeg oli 2:52.10 ja Erki Pütsep kaotas talle kahe ja Rietumu Banka tandem Allan Oras – Antz Flaksis kolme minutiga. Need neli meest olid ka ainukesed, kes sõitsid võistlusmaa alla 3 tunni. Peagrupp kaotas võitjale viis minutit.

Investment Agency meestest suutis teises suuremas grupis lõpetada Riivo Schumann, kes sai ajaga 3:05.27 16. koha. Oma hooaja parima sõidu tegi Taavi Selder, kes lõpetas 26. kohaga. Allar Karu sai 36. ning Peep Kivil 91. koha, nende vahele mahtus Narva Äkke SK parimana Vladimir Vðivtsev, kes sai 87. koha. Tauri Selder jäi poolel maal „nälga“ ja sõitis lõpuni juba rahvasportlasena.

Kristel Koort poodiumil

Väga hea sõidu tegi taas Kristel Koort, kes sõitis Tartu Rattamaratoni esmakordselt ning kuna Kristel on veel N18 vanuseklassi sõitja ja ei oma eliidi litsentsi pidi ta startima 500 koha piirimailt kui ülejäänud tema konkurendid alustasid esimesest eliitgrupist.
Koort suutis siiski lõpetada 430. üldkohaga, mis andis naiste arvestuses viienda koha. See on Ida-Virumaa naisjalgratturite parima tulemuse kordamine, sest 2007. aastal sai Maris Nurm samuti 430. koha ja oli naistest viies.

Kristel Koorti heale tulemusele aitas kaasa võistkonnakaaslase Paul Nestori operatiivne tegutsemine, sest Kristelil purunes kumm, mille Nestor asendas enda ratta omaga ja ohverdas selle nimel enda hea koha.

Naiste kaksikvõit läks Eesti eliitsõitjate puudumise tõttu lätlannadele Ivanda Eidukale ja Lelde Ardavale. Kolmas oli Laura Lepasalu ja neljas Liisi Rist.

Võidusõidu lõpetas üle 2700 jalgratturi.

PEEP KIVIL
JRK

Eelmine:
Järgmine: