17.03.2009

Koormustestid jõudsid Ida-Virumaale

Ida-Viru keskhaiglas saab alates märtsist esimest korda määrata, kui efektiivselt kasutab organism oma reserve: see on oluline teadmine näiteks südamehaigetele, kuid ka sportlastele ja aktiivse eluviisiga inimestele.

Ida-Viru keskhaigla ostis gaasianalüsaatorist, kardiograafist ja veloergomeetrist koosneva seadme, mis määrab kardiopulmonaalse koormustestiga organismi hapniku tarbimise ja süsihappegaasi eritamise hulga.

Test võimaldab välja selgitada iga katse sooritaja organismi anaeroobse ainevahetuse läve, mida teades saab täpselt määrata organismi reservide kasutamise efektiivsuse.

Organismi koormustaluvust on oluline teada südame- ja kopsuhaiguste ravil. Lähiajal hakkab Ida-Viru keskhaigla taastusraviosakond kasutama uut metoodikat patsientidele rehabilitatsiooniplaanide koostamisel.

Kardiopulmonaalne test on osa ka noorsportlaste terviseuuringu programmist, ent seda tehakse vaid noortele, kelle treeningukoormus peale kooli kehalise kasvatuse tundide on üle 8 tunni nädalas. Testist võivad olla huvitatud ka sportlased enda vastupidavusvõime kindlakstegemiseks ja teisedki aktiivse eluviisi harrastajad, ent omal soovil uuringute puhul peab inimene nende eest ka ise tasuma.

Teste saab alates märtsist sooritada Kohtla-Järve polikliinikus. Uuringutele pääsuks on vaja arsti saatekirja ja eelregistreerimist. Registreerida ja lisainfot saab telefonil 33 78 780.

Sportiv.ee

Eelmine:
Järgmine: