07.04.2009
Jäähoki

Koondis kavatseb tagasi esimesse divisjoni tõusta

Nädala pärast algavad Serbias Novi Sadis järjekordsed jäähoki maailmameistrivõistlused, millest võtab osa ka Eesti meeste jäähokikoondis. Meeskonnale on jõukohane võita II divisjoni A-grupis esikoht, mis võimaldaks tõusta tagasi I divisjoni.

Eile alustas Eesti meeste jäähokikoondis Narvas nelja päeva pikkust ettevalmistust järjekordseteks jäähoki maailmameistrivõistlusteks. Pärast mullusi, viimaste aastate ebaõnnestunumaid meistrivõistlusi, kus Eesti koondis esimest korda viimase kuue aasta jooksul esimesest divisjonist välja langes, on nüüd lootust taas I divisjoni tõusta.

Eesti koondise eest mängivad peaaegu kõik tugevamad mängijad. Iisraeli, Islandi, Põhja-Korea ja Serbia koondis pole kunagi isegi II divisjoni favoriitide hulgas olnud, seepärast peetakse meistrivõistluste liidriteks Eesti meeskonda ning Hiina koondist, kes viimastel aastatel on I ja II divisjoni vahel pendeldanud.

“Olen korduvalt rääkinud, et kerget mängu ei tasu oodata. Viimastel aastatel on Serbias ja Hiinas hoki areng olnud märgatav ning mängud nende meeskondadega tõotavad tulla rasked. Meie meeskond on viimasel ajal I divisjoni tasemel mänginud ning eesmärk on sinna tagasi tõusta, kuid  kerge see olema ei saa,” märkis Eesti jäähokiliidu tegevjuht Riho Soonik. “Positiivne on asja juures see, et ükski koondisesse kandideeriv mängija ei keeldunud meeskonda aitamast. Selle üle on hea meel.”

Eesti koondise vanemtreener Raiss Davletkildejev keeldus pressiga rääkimast: “Kõik vastused saab pärast meistrivõistlusi. Praegu ei taha ma põhimõtteliselt mitte midagi öelda.” Sellele andis selgituse peamänedþer Oleg Litvjakov, kes peab nüüd pressile kõigi eest vastust andma: “Treenerid tahavad oma tööle keskenduda.” Kui otsustada koondise kandidaatide nimekirja põhjal, siis loodavad koondise juhendajad ja teiseks treeneriks määratud Sergei Konõðev peamiselt ajaproovi läbi teinud mängijatele.

“Kui võrrelda mulluse MMi ning olümpia kvalifikatsiooniturniiriga, siis pole koosseis peaaegu muutunud. Praeguseks on see meie jäähoki paremik, välja arvatud paar inimest,” ütles Litvjakov. “Ma arvan, et 96% sellest koosseisust sõidab Serbiasse. Kuid treeningkogunemine kestab veel kolm päeva ning midagi garanteerida ei saa.”

Suur osa kokkutulnutest on pärit Ida-Virumaa hokikoolidest. Narva ja Kohtla-Järve 14 kasvandikust said võimaluse täiskasvanute MMil debüteerida narvalane Anton Perov ning kohtlajärvelased Igor Savvov ja Viru Sputnikus suurepärase hooaja teinud Aleksandr Smetanin.

ALEKSEI FJODOROV

Eesti koondise kandidaadid
Tumedalt ja kursiivis narvalased, tumedalt kohtlajärvelased

Väravavahid: Aleksei Terentjev (ASK/Ogre, Läti), Villem-Henrik Koitmaa (Heinola Kiekko, Soome).

Kaitsjad: Dmitri Suur (Csikszereda HC, Rumeenia), Aleksandr Ossipov (ASK/Ogre), Kaupo Kaljuste (Chamonix HC, Prantsusmaa), Lauri Lehesalu (Angers Ducks, Prantsusmaa), Pelle Sildre, Igor Savvov (mõlemad Tartu Kalev/Välk), Kirill Kolpakov (Nynäshamns IF, Rootsi).

Ründajad: Maksim Ivanov, Aleksandr Kuznetsov (mõlemad Tallinna GMP/Stars), Aleksandr Petrov (Valpellice Bulldogs, Itaalia), Aleksei Sibirtsev, Anton Perov (mõlemad Narva PSK), Оlle Sildre, Maksim Semjonov, Anton Jastrebov, Vassili Titarenko (kõik Kalev/Välk), Аleksandr Smetanin, Anton Nekrassov (mõlemad Kohtla-Järve Viru Sputnik), Deniss Konõðev (Nynäshamns IF), Kaspar Karik (Tallinna Purikad).

Eelmine:
Järgmine: