13.07.2006
Auto-Moto

Kiviõli valmistub Põhjamaade suurimaks mäkketõusuvõistluseks

29.juulil oodatakse IV mootorrataste mäkketõusuvõistlusele kuni 50
mootorratturit ja 10 000 pealtvaatajat, on korraldajad erilist tähelepanu
pööranud raja turvatsoonile, parkimise korraldamisele ja külaliste
ohutusele.

„Tänu mäkketõusuvõistlusele on Kiviõli linn saanud viimaste aastatega tuntuks nii Norras, Rootsis, Soomes, Poolas, Hollandis, Prantsusmaal kui ka Saksamaal. Seda mitte ainult motomeeste seas, vaid kõigi ekstreemspordi-huviliste seas – sellest on kujunenud Põhjamaade suurim mäkketõusu võistlus,” ütles Kiviõli linnapea Voldemar Trumm ja lisas, et ürituse ettevalmistused on lõpusirgel. See on aasta suurim spordiüritus mitte ainult Kiviõlis, vaid kogu Ida-Virumaal.

Käesoleval aastal algas ka Kiviõli tuhamäe nõlvale kerkiva seiklus- ja turismikeskuse krossiraja I etapi ehitust. Kogu seiklus- ja turismikeskuse valmimise järel saavad 12 kuud aastas tegeleda Baltimaade kõige kõrgema tehismäe küljel motospordiga nii harrastajad, sportlased kui ka turistid.

Umbes 208 meetri pikkuse mäkketõusu raja stardi ja finiði kõrguste vahe on 104 meetrit ning see teeb 29. juulil Kiviõli vanal tuhamäel toimuvad IV Mootorrataste mäkketõusuvõistlused Põhjamaade suurimateks. Vähem kui kuu aja pärast toimuvatele võistluste oodatakse võistlejaid seitsmest riigist.

„Kõigepealt teevad kõik mootorrattad kaks eelsõitu. Siis toimub finaal. Finaali pääsevad eelsõitude põhjal 10 ratturit kummastki klassist – spetsiaal- ja standardklassist. Finaalis saab iga rattur teha veel kaks sõitu, millest parim tulemus läheb arvesse. Võitjaks pärjatakse võistleja, kes kõige kiiremini üles või kõige kõrgemale jõuab,” rääkis üks mäkketõusuvõistluste korraldajatest Motoklubi HMG juhataja Erkki Salak ja lisas, et eelmisel aastal jõudsid mäe tippu vaid neli mootorratast ja üle-eelmisel kaks.

Salak lisas, et mootorrataste mäkketõusuvõistluste võitjat ootab rahaline auhind. Pealtvaatajatele vahel loositakse välja motoroller. Eesti on selle ekstreemse ala harrastajate seas maailmas USA, Prantsusmaa ja Kanada järel neljandal kohal. „Hiljuti Prantsusmaal toimud MM-võistlustel, kus võistlesime 180 meetrisele rajal, sai Eesti tiitli – Kõige kiiremini arenev mäkketõusuriik. Prantsusmaa pikim rada on 500 meetrine.”

Mäkke üles jõudnute väike arv näitab, et Kiviõli rada on piisavalt raske. Rajale on takistusteks kaevatud ka kraavid ja kuhjatud väikesed künkad. Mäest alla laskuvad võistlejad aga spetsiaalset rada mööda, mis on ümbritsetud turvaalaga.

Võisteldakse kahes mootorrataste klassis – standard ja spetsiaal-klassis. Standard-klassi ratas võtab võistlustest osa ümberehitamata kujul ja on varustatud vaid „surnud mehe lülitiga”, et ratas ilma meheta rahva sekke hullama ei läheks. Spetsiaalsed mäkketõusu mootorrattad on pikema raamiga ja rattad varustatud spetsiaalsete ogadega.

Mootori kubatuurid algavad mõlemas klassid 500 kuupsentimeetrist. Eelmisel aastal osales Kiviõlis ka 5,7 liitrise mootoriga varustatud mäkketõusutsikkel.

„Lisaks mootorrataste mäkketõusule toimub tuhamäele ka õllejooks. Sarnaselt mootorratastele püüavad sama rada mööda üles ronida inimesed – võitja saab auhinnaks kasti õlut,” rääkis pealtvaatajatele mõeldud võistlusest Motoklubi HMG liige ja Kiviõli Mäkketõus 2006 korraldaja Tanel Tammekand.

Tammekand lisas, et mäkketõusuvõistluste korraldamise idee autoriks on Motoklubi HMG eestvedaja Erkki Salak. Praegu on Kiviõlis toimuv mäkketõusuvõistlus ainuke klubi poolt korraldatud suurüritus. „Mäkketõusuvõistluse populaarsus ja tuntus kasvab iga aastaga ja 10 000 pealtvaatajaga Põhjamaade suurim selle ala üritus pakub huvi juba ka meie sponsoritele.”

Kiviõli linnavolikogu esimees Hille Ilves manitseb võistluse külalisi järgima kõiki turva- ja ohutusreegleid. „Ärge jätke siiatulekut viimasele minutile, siis ei teki ka kiirustamist ja trügimist. Liikuge ainult ohutus tsoonis ja järgige kindlasti suunavaid viitasid ja turvameeste näpunäiteid. Pealtvaatajate jaoks oleme kutsunud üritusele ka toitlustajad. Ootame üritusele toredaid inimesi, kes tulevad kohale vähemalt tund aega varem.”

Mäkketõusuvõistlused avatakse Kiviõli vana tuhamäe jalamil pidulikult kell 12.00, väravad ja parkla avatakse aga juba paar tundi varem – kell 10.00. Pääse Kiviõli IV Mootorrataste mäkketõusuvõistlustele maksab täiskasvanutele 75 krooni ja auto hoidmine parklas kogu võistluspäeva jooksul 25 krooni.

bns.ee

Eelmine:
Järgmine: