18.02.2011
Raha

Kiviõli Seiklusturismi Keskus sai kolm miljonit eurotoetust

Kiviõli Seiklusturismi Keskus sai Euroopa Regionaalarengu Fondist kolm miljonit eurotoetust, mis võimaldab aastaks 2012 rajada Kiviõlisse Soome lahe piirkonna ainulaadseima seiklusturismikeskuse.

SA Kiviõli Seiklusturismi Keskuse projekti elluviimiseks eraldati Euroopa Regionaalarengu Fondi poolt rahastatavast Piirkondade konkurentsivõime tugevdamise meetmest kolm miljonit eurot. Eurotoetus aitab 2012. aasta suveks kujundada Baltikumi kõrgeimast tehismäest, Kiviõli tuhamäest, rahvusvahelisel tasemel aastaringseid teenuseid pakkuva seiklusturismikeskuse ning suurvõistluste toimumispaiga.

Kiviõlisse rajatakse tipptasemel suusa-, moto-, ratta-, seiklus- ja tervisespordikeskus, mille aastaseks külastajate arvuks prognoositakse 80 000 sise- ja välisturisti. SA Kiviõli Seiklusturismi Keskuse juhatuse liikme Janek Maari sõnul toovad Virumaad aastaringselt külastavad turistid olulise tulu piirkonna turismi- ja teenindussektori ettevõtetele.

“Loodava keskuse eesmärgiks on saada aastaks 2015 kõige hinnatumaks aktiivse puhkuse keskuseks Soome lahe regioonis. Eurotoetuse saamine tähendab seda, et keskus avab uksed 2012. aasta suvel: ehitushanget juba korraldatakse ning loodame ehitusega alustada kohe peale lume sulamist,” ütles Janek Maar.

Kiviõli tuhamäele rajatakse ka rahvusvahelistele nõuetele vastav lumelauapark, mis teeb võimalikuks lumelauaalade rahvusvaheliste tiitlivõistluste korraldamise. “Kiviõli lumelauapark aitab lennutada Eesti lumelaudurid maailmas tipptasemele. Kodused treenimisvõimalused on korralik vundament, millest on senini vaid unistatud,” kommenteeris Eesti Suusaliidu lumelaua ala juhataja Karel Kangro.

Kiviõli tuhamäe nõlvale on loodud ka motokrossirada, kus alates 2008. aastast korraldatakse külgkorvidega krossitsiklite motokrossi maailmameistrivõistluste etappe. “Nüüd, kui keskus tervikuna koos kõige vajaliku infrastruktuuriga avatakse, tõuseb võistluste tase ja rahvusvaheline tähelepanu veelgi. Meil on väga hea meel osaleda Kiviõli seiklusturismi keskuse arenemisloos ning 2012. ja 2013. aasta rahvusvaheliste motokrossi tiitlivõistluste planeerimine juba käib,” ütles Eesti Mootorrattaspordi Föderatsiooni peasekretär Veiko Biene

Alates 2001. aastast arendatava projekti üldmaksumus ulatub 5,75 miljoni euroni. 85% projekti maksumusest (3 miljonit eurot) finantseeritakse Euroopa Regionaalarengu Fondi poolt rahastatavast Piirkondade konkurentsivõime tugevdamise meetmest. Meetme elluviijateks on Siseministeerium ja Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus. Projekti kaasrahastajad on Kultuuriministeerium ja Kiviõli linn.

Projekti tasuvus- ja teostatavusanalüüs näitab, et Kiviõli Seiklusturismi Keskuse loomine parandab Ida-Virumaa turismialast atraktiivsust ja üldist mainet, soodustab uute töökohtade tekkimist, elavdab kohalikku ettevõtlust, muudab piirkonna investeerimiskeskkonnana atraktiivsemaks, pidurdab noorte väljarännet, parandab kohalikku keskkonnaseisundit ning aitab Eestit rahvusvaheliselt tutvustada.

Janek Maar
SA Kiviõli Seiklusturismi Keskuse juhatuse liige

Eelmine:
Järgmine: