21.07.2010
Auto-Moto

Kiviõli Motofestivali raames toimub kuulus mäkketõusuvõistlus Kiviõli mäekuningas

Tänavu 31. juulil ja 1.augustil toimuva Kiviõli Motofestivali raames
korraldatakse lisaks külgkorviga krossitsiklite maailmameistrivõistluste
etapile ka Eesti kuulsaima tehismäe mäkketõusuvõistlus „Kiviõli mäekuningas
2010“. Peale meessportlaste hakkavad seekord Kiviõli tuhamäge vallutama ka
kaks naissõitjat ja vapper 12-aastane poiss.

Mootorrataste mäkketõus on ekstreemne motospordiala, kus mööda järske nõlvu sõidetakse tsiklitega mäkke aja peale. 31. juulil toimuva „Kiviõli mäekuningas 2010“ võitluse käigus üritatakse kiiruse peale jõuda 90 meetrise Kiviõli tuhamäe tippu. Läbitava raja pikkus ulatub 250 meetrini. Seekordse Kiviõli võistluse teeb enneolematuks ja põnevaks asjaolu, et kogu võistlus viiakse läbi paarissõitudes.

“Korraga pääseb rajale kaks võistlejat, kes stardivad üks-ühe vastu, kuni lõpuks jõuavad finaali kaks parimat, kes selgitavadki “Kiviõli mäekuningas 2010” võitja,“ sõnas võistluse korraldaja Erkki Salak. „Kiviõli tehismägi loob võimaluse väga põneva raja kujundamiseks ja päris mäe tippu suudavad sõita vaid üksikud sõitjad.“

Vaatamata sellele, et raske majandusolukorra tõttu oli osa Eesti mäkketõusjaid sunnitud hooaja vahele jätma, on Kiviõlis stardis ikkagi ligi 20 sportlast. Selle aasta võistlus peaks publikule pakkuma erilist põnevust, kuna viimase Kiviõli mäkketõusuvõistluse võitja Urmas Põldma võitis äsja Euroopa meistrivõistluse I etapi Prantsusmaal.

Lisaks meestearvestusele toimub Kiviõli mäkketõusuvõistlus eraldi ka naiste- ja juunioriarvestuses. Naistearvestuses tuleb rajale tuntud mäkketõusja Siiri Kuusmann, kes asub võistlema esimest aastat mäkke sõitva Janika Braueriga. Juunioriarvestuses tuleb rajale üks parimaid ja nooremaid Eesti sõitjaid, 11-aastane Tarvi Remmelgas, kes pärjati juunioride masinaklassis 2009. aastal Eesti meistritiitliga. „Kui vaadata Tarvi tulemusi, siis tänavu pole ühtegi võistlust, kus ta meestearvestuses oleks jäänud viimaseks. Juuniorina aga juhib ta momendil Eesti Meistrivõistluste sarja “ lisas Erkki Salak.

Kiviõli Motofestivali korraldajate sõnul on raske ühe kuu jooksul korraldada mitut sellist suurüritust nagu motofestival ning mäkketõusuvõistlus. „Seetõttu tegime Kiviõli mäkketõusuvõistluste korraldajale Erkki Salakile ettepaneku viia seekord mäkketõus läbi Kiviõli Motofestivali raames. Sellest on sündinud väga meeldiv koostöö, mis kulmineerub 31. juulil võimsa show’ga,“ sõnas Kiviõli Motofestivali eestvedaja Janek Maar.

Möödunud aastal Kiviõlis korraldatud külgkorviga krossitsiklite maailmameistrivõistlus etapp tunnustati Rahvusvahelise Motospordi Föderatsiooni poolt sarja parimaks. Eriti kõrgelt hinnati just programmi mitmekesisust, mis mängib tähtsat rolli motospordi populariseerimisel. „Latt on nüüd väga kõrgele tõstetud ja tahame tänavu veel paremad olla. Usun, et mäkketõusu show saab olema festivali programmi üheks säravaimaks pärliks,“ lisas Maar.

Kiviõli mäkketõusuvõistlus on pikkade traditsiooniga ettevõtmine, mille võistlused on nii Virumaa elanike kui ka mäkketõusufännide seas populaarsed olnud juba 10 aastat.

Kolmandat aastat järjest korraldatakse Kiviõli Motofestivali raames külgkorviga krossitsiklite maailmameistrivõistluste etapp, millele registreerus tänavu kokku 50 meeskonda, kelle seas on esindatud kogu maailma paremik, kokku 14 riigist. Selle aasta osalejate arv on viimaste aastate suurim.

Lisaks külgkorvidele ja ekstreemsele mäkketõusu show’le saab publik Kiviõli Motofestivalil näha soolotsiklite öist superkrossi ja quadracer’eid. Motofestival toob Kiviõli rajale kokku üle 200 võistleja ning kohaliku publiku kõrval tuhatkond välisriikide motofänni.

Kiviõli krossirada asub Kiviõli linna põhjaserval asuva 90m kõrguse tehismäe jalamil, kus SA Kiviõli Seiklusturismi Keskus plaanib 2011 aasta lõpus avada Euroopas ainulaadse spordi- ja seiklusturismi keskuse. Kiviõli krossiraja välja ehitamist ning motofestivali turundustegevusi välisriikides on toetanud Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus.

Võistluste koduleht koos fotode ja videotega: www.motokross.ee

Sportiv.e

Eelmine:
Järgmine: