21.07.2007
Auto-Moto

Kiviõli mäkketõusuvõistlus tõotab pakkuda superkrossi elamusi

Tänavu Prantsusmaal maailma karikavõistlustel pjedestaalile tõusnud Kiviõli mäkketõusuvõistluse peakorraldaja Erkki Salak lubab järgmisel laupäeval Ida-Virumaal vaatemängulisemat elamust kui kunagi varem, kirjutab Põhjarannik.

Kiviõli tuhamägi on saanud uue võistlusraja, mis Salaku sõnul meenutab superkrossi võistluspaika. “Seal on nüüd selliseid hüppeid ja tõuse, et vaatemängulisust on rohkem kui kunagi varem,” kinnitab Salak.

Kiviõli V mootorrataste mäkketõusuvõistlustele registeeris end ka Rootsi mäkketõusja ja leiutaja Jari Andresson, kes plaanis kohapeal demonstreerida reaktiivmootoriga mäkketõusuratast – imelooma, mille sarnast pole Eestis varem nähtud. “Paraku jääbki see nägemata, sest Andresson raporteeris hiljuti, et see ratas lendas neil tuhandeks killuks,” nentis Salak, kelle sõnul ei kannata Kiviõli võistlus sellest mitte üks teps. “Eks see rohkem selline sõuvärk oleks olnudki.”

Lennukimootoriga varustatud imelooma asemel saab järgmisel laupäeval näha, kuidas õnnestub mäe vallutamine puujalaga hollandlasel Mourice Engine`il, kes üritab seda 2,5-liitrise mootoriga Harley Davidsoni sadulas. Hobujõudude poolelt võimsaim riistapuu, millega mäge vallutada üritatakse, on Salaki sõnul 270 hj Yamaha.

Eelmisel nädalavahetusel toimusid Prantsusmaal mootorrataste mäkketõusu maailma karikavõistlused, kus Erkki Salak, Riho Kollist, Vallo Põder ja Urmas Põldma saavutasid meeskondlikus arvestuses kolmanda koha. “See oli viimase peal tulemus,” on meeskonnaliikmete seas teise tulemuse välja sõitnud Salak enam kui rahul, sest suurimal rahvusvahelisel mäkketõusuvõistlusel õnnestus tänavu seljataha jätta tugevad mäkketõusjad Ðveitsist, Hollandist ja Saksamaalt. “Prantsusmaa ja USA on aga klass omaette ning nendega medalite pärast võistelda on esialgu veel lootusetu ettevõtmine, sest nende sõiduoskused ja tehnika on teistest peajagu üle,” tõdes Salak.

TIIA LINNARD,
Põhjarannik

Eelmine:
Järgmine: