25.11.2008
Ujumine

Kas Ida-Virumaa saab lõpuks 50m basseini?

Laupäevases Põhjarannikus kirjutab Külli Kriis, et on võimalik, et lähiaastatel kerkib tänud Viru Rannale Ida-Virumaale lõpuks ometi esimene 50m radadega bassein, mis oleks Eestis kolmas. Praegu on 50 m basseinid vaid Tallinnas Kalev Spa ja Tartus Aura Keskus.

Viru Rand kavandab Toilasse võimast veekeskust

Viru Rand kavatseb kalatootmise lähiaastatel täielikult Vokasse üle kolida ning kavandab oma Toila kinnistule ujulast, spaast ja hotellist koosnevat kompleksi koos sportlikult kasutatava parkmetsaga.

“Plaan kogu tootmine Vokasse kolida on meil juba ammu ning oleme selle elluviimiseks ka vaeva näinud ja raha kulutanud,” rääkis OÜ Viru Rand juhatuse esimees Toomas Aul. “Praegu on Toilas veel kulinaariatehas, külmhooned, valmistoodangu ladu ja kontor. Tehase jaoks on Vokas ruum juba valmis, ülejäänule tuleb lahendus veel leida. Mida varem me ära kolime, seda rutem hakkame kulusid kokku hoidma.”

Kolimise järel tühjaks jäävale 6,9 ha suurusele maa-alale otstarvet otsides jõuti mõtteni rajada sinna spordi- ja vabaajakeskus, mille südameks oleks 50meetrine bassein.

Mahub sanatooriumi kõrvale küll

Toomas Aul ei arva, et kavandatav veekompleks Toila sanatooriumi pakutavate võimaluste kõrvale ära ei mahu. “Meie idee on natuke teistsugune kui sanatooriumis. Et inimesed kogu Ida-Virumaalt saaksid siin ujumas käia ja et oleks võimalik ka spordivõistlusi korraldada.”

Sama meelt on Viru Ranna osanik Agu Laanemets: “Ei ole ju nii, et kui mingis piirkonnas üks asi juba on, siis sinna teine enam kõrvale ei mahu. Mujal ilmas ringi vaadates võib märgata pigem vastupidist tendentsi: kui kellelgi mingis piirkonnas hästi läheb, kipuvad teised ka sinna.”

Laanemets leiab, et kuna Toila on turismi sihtkohana tuntuse saavutanud, on üsna loogiline, et keegi tahab sinna veel midagi teha.

“Loomulikult võib diskuteerida, kui palju selliseid komplekse vaja on ja kas kliente ikka jätkub. Ühelt poolt on muidugi oht, et supp jääb kõigil lahjemaks. Teisalt me ju ei kopeeri Toila sanatooriumi tegemisi. See asi on meil nii algusjärgus, et täpsema sisu peame alles välja mõtlema. Aga esimene samm tuli teha, detailplaneering algatada.”

Viru Rand kaasab investori

Kas ja millises ulatuses Viru Rand tulevast spordi- ja vabaajakeskust ise arendama hakkab, on Laanemetsa sõnul veel ennatlik rääkida.

“Kui vaadata kavandatava plaani rahalist mahtu – jutt võib olla 150-200 miljonist kroonist – ja meie ettevõtte 60-70 miljoni krooni suurust käivet, tundub see meie jaoks liiga mahukas. Me ei välista mitte midagi, aga praegust seisu arvestades pean tõenäolisemaks investori kaasamist.”

Toila vallavanem Tiit Salvan tunneb Viru Ranna kavatsuste üle heameelt, öeldes, et ega vald tulevikus oma alevikes suurtootmist eriti näha tahaks. Vokas asub kalatööstus elukeskkonnast natuke eemal.

“Konkurents on alati edasiviiv jõud, teeb ainult rõõmu, kui Toilas tekib heal tasemel turismiteenuse kontsentratsioon. Muidugi suurendab see aleviku sotsiaalset koormust ja kõik sellega kaasnev vajab veel arutamist,” märkis ta.

VIRU RANNA GRANDIOOSNE ETTEVÕTMINE

* Ujula-spaa-hotellikompleksi rajamine 7hektarilisel kinnistul

* Spordiväljakud, liikumisrajad jm toetav tegevus

* Eeldatav maksumus 150-200 miljonit krooni

* Eeldatav kasutajaskond 400-500 inimest ööpäevas

Eelmine:
Järgmine: