17.06.2008
Jalgpall

Kalev võitis Kalevit patuga pooleks

Tallinna Kalevi jalgpalliklubi tahab viia kohtusse mängijad, kelle süül kaotati laupäeval meistriliigas Sillamäe Kalevile kolme väravaga – nimelt sellisele tulemusele panustati erinevates kihlveokontorites suuri summasid, kirjutab teisipäevane SL Õhtuleht.

“Kes on jalgpalliga tihedamalt seotud, näeb ära, kui platsil toimub imelikke asju. Meil seekord toimus…” rääkis Tallinna Kalevi tegevjuht ja abitreener Kaido Mägi laupäevasest 2:5 kaotusest Sillamäe Kalevile.

“Pärast mängu saime signaale, et kõik polnud puhas. Pöördusime kohe jalgpalliliidu poole, kes selgitas välja, et just kolmeväravalisele kaotusele oli tehtud päris korralikke panuseid,” ei varjanud ta.

Alaliidu president Aivar Pohlak kinnitas: “Panuste käive küündis hinnanguliselt pikalt üle miljoni krooni, tõenäoliselt isegi mitme miljonini. Aga neid tohutuid summasid pööritatakse välismaal, siia jõuab ainult järellainetus.”

Kahtlustatakse kaht-kolme väljakumängijat

Mägi ega Kalevi peatreener Aavo Sarap ei soovinud ühtegi pallurit nimepidi süüpinki istutada. Küll aga võtsid mõlemad konkreetse seisukoha: patuoinad soovitakse välja selgitada ja anda kohtu ette.

“Meie klubis saab asi olema sirge, me ei hakka tseremoonitsema ega ümmargust juttu ajama. Kindlasti teeme puhastuse, võib-olla saab keegi ka teenimatult karistada. Aga teisiti ei saa,” rõhutas Sarap. “Tegelikult ei teagi me veel väga täpselt, kellele näpuga näidata. Aga punased vilkurid töötavad…”

“Jutt käib kahest-kolmest väljakumängijast. Kui leiame vähegi vettpidavaid tõendeid, siis nad kindlasti enam Tallinna Kalevis ei mängi. Loodame anda asja politseisse,” märkis Mägi.

Sarap ei tahtnud kommenteerida, kas esmased kahtlusalused on Aleksandr Karpõtðev ja Andrei Timofejev, kelle ta vaheajal välja vahetas.

Sama ütles Mägi, ent klubi kodulehel oli märksa otsekohesem. “Kui kümne mehe hulgast kaks üldse ei mängi, siis on väga keeruline võita ka sellist tiimi nagu Sillamäe. Poolajal vahetasime need mehed välja ja ütleme nii, et üks mees on põhimõtteliselt meeskonnast välja heidetud. Ei saa küll kedagi süüdistada, aga ilmselt on siin rohkem taga kui tahtmatus mängida.”

Sarapi määratlus: mädapaise, kaabakad, lurjused

Mägi möönis, et kuu-poolteist tagasi tunnistas üks Kalevi pallur talle: tundmatu mees üritas teda leedu aktsendiga vene keeles pettuse teele meelitada. “Tema puhul jäi see õnneks esimeseks ja viimaseks pakkumiseks. Aga kahjuks leidub ka teistsuguseid.”

Sarap ei hoidnud sõnu vaos. “Valus on. Ma ei lepi nende poiste nimel, kes tahavad ausalt pingutada, sellise mädapaise, kaabakate, lurjuste hoidmisega. Ja loomulikult vaatan praegu kogu meie hooajale tagasi hoopis teistsuguse pilguga,” kahetses ta.

Pohlak: “See rünnak tuli Balkani kriminaalide kaudu.”

Eesti Jalgpalli Liidu president Aivar Pohlak kiidab Tallinna Kalevi juhtkonda, kes asus viivitamatult samme petturite tuvastamiseks ja karistamiseks.

“Kui mõnigi teine klubi peidab pea liiva alla, ei usu või ei taha uskuda võitlusse selle haigusega, siis Kalev asus silmapilk tegutsema. Selle üle on mul väga hea meel,” tähtsustas ta.

Ent samas möönis mees, kes on puutunud aastate jooksul kokku nii Tartu Merkuuri kui Narva Transiga seotud kihlveoskandaalidega: “Vähemalt sama kurb on, et see haigus meie jalgpallist kuidagi ei kao. Seda enam, et meieni on jõudnud ka signaalid muudest ohtudest.”

Pohlaku sõnul on seekordne petuskeem enam-vähem klaar.

“Viited on üsna selged, kust rünnak võis tulla. Suure tõenäosusega tegeles sellega Baltikumi sisene kett, kes on aga seotud Balkani kriminaalidega. Teeme kõik, et asi jõuaks politseisse. Pakkujad on teada, nüüd peab keegi andma tunnistusi.”

SLOLEHT.ee

Eelmine:
Järgmine: