05.08.2013
Jalgrattasport

Juubeli rattamaratoni võit jäi koju

Pühapäeval 4.augustil anti Pannjärve Tervisekeskuses kümnes kord start Alutaguse Rattamaratonile.

TAAS PANNJÄRVEL

Kaks viimast aastat toimus Rattamarton Kohtla-Nõmmel, kus olid väga head maastikuratta sõidu tingimused.

Tänaseks on Aidu karjääris, kus ka enamus rattamaratoni trass kulges põhjavee ärapumpamine lõpetatud, mille tulemusena on karjääri madalamatesse osadesse tekkinud järvetaolised moodustised ning rattaga seal enam sõita ei saa – vahest keegi korraldab seal kanuu maratoni.

Selleaastane maraton koosnes kolmest osast: esmalt läbiti 3km pikkune stardiring (suusa kolmene), seejärel suunduti Kurtna järvistu poole ning sõideti 21 km pikkune männimetsaga kaetud maastik, mis oli ka poolmaratoni distantsiks ja viimane 18 km läbis turbavälju, Viivikonna karjääri ammendatud osa ning offroadi radu.

Raja viimane osa oligi maasikas tõelistele maastikuratturitele ja karm katsumus rahvasportlastele ning kindlasti on raja teine pool täiesti erinev ülejäänutest Eesti rattamaratonidest.

Rajameister Taavi Selder oli teinud raja selliselt, et maastikud, pinnased ja profiilid vahelduksid pidevalt ning sõit ei muutuks rutiinseks mida ka sõitjad pärast finiðit kinnitasid.

VÕIT TAURI SELDERILE

X Rattamaratonile startis sadakond ratturit põhidistantsile ja paarkümmend last lastesõitudele, mida on mõnevõrra rohkem kui aasta tagasi. Rattureid ja korraldajaid soosis ideaalne päikeseline ilm ja 25 soojakraadi.

Selle aasta maratoni võitis Tauri Selder Investment Agency meeskonnast, ta on oma venna järel teine kohalik rattur, kes on suutnud Alutaguse rattamaratoni võita.

Sõidu 23 kilomeetril tekkis seitsmeliikmeline juhtgrupp kuhu kuulusid Tauri ja Taavi Selder, Magnus Krusemann, Paul Nestor, Vladimir Vsivtsev, Margus Hallik ja eelmise aasta võitja Sten Saarnits.

Nagu oli oodata hakkas raja teisel poolel liivas ja turbas grupp vähenema ning karjääri tehniliselt keerulises osas sõitis Tauri Selder teistelt eest ära ja kui Sten Saarnitsal purunes kumm oli selge, et Tauri võitu ei suuda keegi takistada. Tema võiduaeg oli 1:32.20, mis tegi keskmiseks kiiruseks 25,4km/h. Kolm minutit hiljem lõpetasid Taavi Selder ja Magnus Krusemann.

Naiste kiireim oli Greete Steinburg Rakke sk-st, kes võitis teisi naiskonkurente kahe ja poole minutiga. See pole ka ime sest tegu on selle aasta Eesti ühe parima naismägiratturiga, kes võimutseb Samsung Estonian cupi maratonidel ja napilt kaotas Eesti meistrikulla Maaris Meierile.

Naiste teine kolmas olid Inge Kool ja Ailen Mälgi. Meie esirattur Kristel Koort jäi napilt esikolmikust välja ja pidi leppima neljanda kohaga.

POOLMARATONI VÕITIS STEN ERIC NIRGI

Poolemaa võistluse kiirem mees oli Sten Eric Nirgi Investment Agency meeskonnast. Lääne-Virumaalt Sõmerust pärit noormees läbis 24 km 58.47- ga mis teeb keskmiseks kiiruseks üle24 km/h.

Teiseks jäänud Karl Järva kaotas 11 sekundiga.

Kiirem naine oli 14 aastane Merili Sirvel, kes sai ajaks 1:05.09 ja oli viies lõpetaja.

Üldse lõpetas poolmaratoni 39 jalgratturit.

LASTESÕITUDEL OSALES 24 RATTURIT

3 km pikkuse lastesõidu võitis Kert Järva Türilt ja 300m pikkuse tillusõidu Tobias Nirgi Sõmerust.

Protokoll: http://jrk.ee/wp-content/uploads/2013/08/XalutaguseRM.pdf

Pildid: http://www.sekundomer.ee/2013/08/04/10-j-alutaguzeskij-velomarafon-pannyarve-4-08-2013/

Video: http://www.youtube.com/watch?v=ISWu-Dt_1GA
Jõhvi Jalgrattaklubi

Eelmine:
Järgmine: