22.07.2008
Jalgrattasport

Jõhvi RK/Sundstrand sai Eesti meistrivõistlustelt viis medalit

19. juulil selgitati Põlvamaal, Mammaste tervisekeskuses Eesti 2008. aasta meistrid mägirattakrossis. Kui terve viimane nädal oli sadanud vihma siis võistluspäev oli suviselt soe ja päikesepaisteline ning sooja oli 23 soojakraadi. Võistlusrada oli tehniliselt lihtne kuid profiililt Lõuna-Eestile kohaselt mägine, raskeks tegi sõitmise veel varasest vihmast poolnätske pinnas, millel jalgrattad ilma väntamiseta veereda ei tahtnud.

Esimesena tulid starti mehed eliit ja U23 vanuseklassi võistlejad, meie maakonnast olid eliitklassis esindatud Taavi Selder Alexela-Agency võiskonnast, kes oli ka tiitlikaitsja ning Sundstrand-Jõhvi RK U23 trio Tauri Selder, Rainer Vaitmaa ja Kristjan Koppel. Kokku tuli meestel sõita 8 x 5,6 km ringil kokku 44,8 km.

Peafavoriit Oras ülivõimas.

Stardist saigi traditsiooniliselt kõige paremini minema Taavi Selder ja esimeselt ringilt saabus keheksaliikmeline peagrupp koos. Veidike olid maha jäänud Raido Kodanipork ja Helmet Tamkõrv.

Teiselt ringilt tulles oli märgata eelmise aasta absoluutmeistri Martin Loo väsimust ja juba pikema vahega oli maha jäänud üks favoriitidest Alges Maasikmets.

Kolmandal ringil hakkasid kordamööda tempot lisama Allan Oras ja Caspar Austa ning siis sai otsa Taavi Selderi võim ja terve viimase kuu haiguse ja alavormiga kimpus olnud Taavi pidigi liidergrupist maha jääma ja peagi Taavi katkestas sest sellise klassiga sportlasele on poodiumilt välja jäämine juba ebaõnnestumine ja edasi sõitmine mõtetu vaev.

Liidergrupp sõitis koos kuni viienda ringini. Selle ringi lõputõusul kiirendas Allan Oras otsustavalt ja kuuendale ringile läks ta juba 10 sekundilise eduga viie jälitaja ees, Orast üritasid püüda Erki Pütsep ja Caspar Austa kuid peagi veendusid nad Orase tugevuses ja lasid jala sirgu ning peagrupp oli taas koos. Orase edu kasvas eelviimasel ringil 40 sekundini ja finiðis edestas Arctic Spordi liider konkurente juba 1 minuti ja 42 sekundiga.

Teine koht selgus eelviimasel ringil, siis kui Erki Pütsep teistele tagatulesid näitas ning viimasel ringil ta ainult kindlustas oma positsiooni. Kolmas koht seevastu selgitati viimasel ringil kus tandem Caspar Austa – Sigvard Kukk kahevõistluses väljus võitjana Austa.

Tauri Selder võttis võistlusest maksimumi

U23 konkurentsis oli kindel esikolmik välja kujunenud juba neljandaks ringiks kui kindalalt üldarvestuses seitsmendal kohal sõitnud Martin Loo juhtis Tauri Selderi ees ligi nelja minutiga ning Tauri oli omakorda kahe ja poole minutiga ees Haanja RK noormehest Viljar Kannimäest. Martin Loo võitiski teist aastat järjest U23 meistrikulla ning oma elu teise hõbemedali selles vanuseklassis sai Tauri Selder Jõhvi Sundstrandist, üldarvestuses oli Selder kümnes. Esimese hõbeda sai Tauri 2006. aastal Vokas peetud meistrivõistlustelt. Sundstrandi sõitjatest sai veel Rainer Vaitmaa U23 seitsmenda koha. Kristjan Koppel katkestas rattarikke tõttu. Üldse jõudis finiðini 20 eliitklassi sõitjat.

Maris Nurm naiste kolmas

Teises stardis selgitati naiste eliitklassi ja seenior vanuseklasside Eesti meistrid. Võrreldes esimese stardiga tuli seenioritel  sõita samal trassil kuus ringi mis kokku tegi 33,6 km. Naiste võistluses väljus ettearvatult võitjana Maaris Meier Alexela-Rademar-Agency teamist. Tema edu teisena lõpetanud Laura Lepasalu ees oli juba rohkem kui üks ring.
Kindlalt kolmas oli jõhvilanna Maris Nurm Sundstrandi võiskonnast. Nurmele suutis võistluse esimesel poolel konkurentsi pakkuda vaid Sinne Sõmmer Extreme Spordist, kuid lõpuks ta väsis ja kohad protokollis olid juba selgete vahedega.

Sportklassis sai ülivõimsa võidu ajaga 1:40.03 Argo Rohtmets A&T Spordist. Hedmeelt valmistas Sundstrand/Jõhvi RK kaksikutest vendade Veljo ja Vallo Kärbo visa sõit ning nii kuulus neile vastavalt teine ja kolmas koht. Võitjale jäid nad alla veidi üle viie minuti.

Seenior1 vanuseklassis saavutas oma elu esimese meistrimedali Sundstrandi rattur Raivo Sala. Raivo Salat suutsid raskel rajal edestada vaid võitja Kaupo Kattai Extreme Spordist (1:40.25) ja Tarmo Kopli Hawaii Expressist. Sala kaotas neile vastavalt 2 minuti 10 sekundiga ning minuti ja 37 sekundiga.

Sundstrand-Jõhvi RK resultatiivseim klubi

Enne võistlusi prognoosis Sundstrandi meeskond viite medalit ja tegelikuses suudeti eesmark ka ellu viia. Eriti head meelt valmistas U23 ja naiste eliitklassi medalid.
Kokkuvõttes oli Sundstrand-Jõhvi RK oma viie medaliga meistrivõistluste edukaim klubi.

PEEP KIVIL,
Jõhvi RK/Sundstrand

Eelmine:
Järgmine: