08.09.2006
Kergejõustik

Jõhvi rahvajooksule saab veel täna eelregistreeruda (lisatud stardinumbrid)

Reedehommikuse seisuga on laupäeval toimuvale XXI Jõhvi rahvajooksul registreerunud üle 100 jooksja. NB! Osad jooksjad on end kirja pannud mitmele distantsile – vastavalt juhendile saab osaleda ühel distantsil ning hiljemalt võistluspäeva hommikul peab otsustama, kui pikal võistlusmaal tahetakse kaasa lüüa.

STARDINUMBRID 
NB! Nimekirjas pole reede pärastlõunal meiliga registreerinud jooksjad.
Meiliga panid end kirja
tillujooksule: Danii-Theresia Velba, Kermo Kaasik
1,5 km: Martin Tarum, Mariann Võhmar, Daða Omeljanenko, Kristjan Vene, Risto Künnapas
4,5 km: Heiki Velba, Sirje Velba, Viljar Nurm (v 9km), Kai Horeb (v 9km), Ene Nurm
9 km: Katrin Kuusk

JUHEND

Jõhvi rahvajooks otseülekandena Raadio Virus

Raadio Viru laupäevahommikune saateprogramm on pühendatud Jõhvi rahvajooksule. Alates kell 9st kuni kella 14 tehakse võistluspaika lülitusi, andes ülevaadet, mis Jõhvi rahvajooksul parajasti toimumas on. Plaanis on eetris ette lugeda kogu lõpuprotokoll, seega tasub Raadio Viru lainepikkusel (Ida-Virumaal 100,4 ja Lääne-Virumaal 92,5) olla, sest tõenäoliselt kuulete nii mõndagi tuttavat nime. Kui tehnika alt ei vea, saab programmi kuulata ka võistluskeskuses Jõhvi jalgpallistaadionil.

XXI Jõhvi rahvajooksu eelregistreerimine kestab täna Internetis aadressil www.sportiv.ee viimast päeva, nime on võimalik kirja panna ka Jõhvi spordikoolis (Tartu mnt 2, sissepääs viadukti poolt) kella 8-16.30. Iga jooksja võib valida endale meelepärase distantsi: 1,5 km (start kell 11), 9 km (start kell 12) või 4,5 km (start kell 12.45). Lisaks on 7aastastele ja noorematele lastele kavas kell 10.30 400 meetri pikkune tillujooks. Registreeruda saab ka võistluspäeva hommikul enne starti, kuid registreerimine lõpetatakse pool tundi enne starti antud distantsile ja see on juhendi kohaselt kallim. Tillujooksust on osavõtt tasuta.

Jõhvi rahvajooks kutsub jooksurõõmu nautima

Ürituse peakorraldaja Andres Kallavus loodab, et kui kogu Eestis on rahvajooksudel osalemine muutunud aina populaarsemaks, kasvab vahepealsete madalseisuaastate järel hoogsalt ka Jõhvi rahvajooksul osalejate arv. “Kui mullu käis jooksmas ligemale 300 inimest, siis tänavu soovime selle piiri kindlasti ületada,” ütles Kallavus.

Tema sõnul tasub rahvajooksule oma võimeid proovima tulla kindlasti kõigil neil inimestel, kes enda tervise huvides vahel jooksmas käivad. “Sellisel suuremal rahvaspordiüritusel osalemine annab mõnusa laengu ja motivatsiooni jooksuharrastuse jätkamiseks. Hea enesetunne on sellisel üritusel kindlasti tähtsam, kui aeg ja koht protokollis,” ütles Kallavus.

Laupäeval on lubanud starti tulla ka Jõhvi vallavanem Tauno Võhmar. “Ma pole veel otsustanud, kas lähen 4,5 või 9 kilomeetri rajale. Pärast talvist jalavigastust ei ole ma jõudnud veel tõsisemalt harjutama hakata. Naudin seekord eelkõige osalemisrõõmu,” ütles Võhmar.

Stardijoonele on oodata ka eelmisel laupäeval Tallinna sügisjooksu poolmaratoni võitnud Vjatðeslav Koðelevi, kes on olnud viimaste aastate Jõhvi rahvajooksude ülekaalukas võitja.

Nii nagu eelmistelgi aastatel, on igal jooksuhuvilisel võimalik valida endale jõukohane võistlusmaa kolme variandi seast: 1,5, 4,5 või 9 km. 7aastastele ja noorematele lastele toimub staadionil 400 meetri pikkune tillujooks. Kõigi muude distantside stardipaigaks on staadioni kõrval oleva Malmi tänava algus. Osalema on oodatud ka kepikõndijad. Jooksjaid saadab rajale ja tervitab finiðis Avinurme puhkpilliorkester.

Kui 9 km raja valinud jooksjad pidid mullu läbima kaks 4,5 km pikkust ringi, siis tänavu ootab neid ees uus rada. Malmi tänavalt kulgetakse kuni aiandusühistuteni ja edasi piki raudteed kuni tulevase vangla asupaigani. Seal keerab rada raudteeülesõidukoha juures paremale ja kulgeb mööda Jõhvi ümbersõiduteed Kose ristini, kust pöördutakse mööda maanteed tagasi Jõhvi poole.

4,5 kilomeetrit joostakse samal ringil, kus mullugi – Malmi tänavalt aiandusühistuteni, sealt Pargi keskuse juurde ja finiðisse staadionil.

Nii nagu mullugi toimub ajavõtt elektrooniliselt ja selle jaoks tuleb kõigil osalejatel stardipaigas kinnitada jooksujalatsi külge spetsiaalne kiip.

Soovitusi jooksul osalejatele

Viimaste päevadega ei ole võimalik oma jooksuvormi parandada, seetõttu tuleks hoiduda kurnavatest treeningutest ja valmistuda võistluseks puhates.

Stardieelsete päevade toit võiks olla süsivesikurikkam, niimoodi loob organism energiavarusid suuremaks pingutuseks. Toidusedelis võiksid olla makaroniroad, keedukartul, juurviljad ja müsli. Vältida tuleks rasvaseid toite.

Pikamaajooksuga kaasneb vedelikukaotus, mis omakorda võib kaasa tuua kiiresti väsimise. Seetõttu tasub umbes pool tundi enne starti juua ligikaudu 300 grammi vett või spordijooki. Ei soovitata juua energiajooke, sest nende tarbimine võib jooksjatele kasu asemel kahju teha. Korraldajad pakuvad vett ja spordijooki finiðis ning 9 kilomeetri rajal ühes joogipunktis.

Ei ole soovitatav tulla rahvajooksule uhiuutes jooksujalatsites – tõenäoline tagajärg on villis jalad ja ebameeldivad mälestused. Kasutage neid jalatseid, millega olete treeninud ja millega jalad on harjunud. Enamik distantsist kulgeb mööda asfalti, seetõttu tasub eelistada tugevama tallaga jooksususse.

Tulge kohale aegsasti. Et tänavu toimub Jõhvi rahvajooksul ajavõtt elektrooniliselt, siis peate enne starti kohapeal lisaks rinnanumbrile välja võtma spetsiaalse kiibi. Vajaduse korral aitavad korraldajad kiipi jooksujalatsi külge kinnitada. Kindlasti tuleb enne starti jätta aega ka korralikuks soojenduseks – kerge sörkjooks ja painutused teevad vaid head.

Kui te pole tulnud võistlema just esikoha pärast, siis tasub alustada rahulikus tempos. Kui jõudu jagub, siis jõuate kiirust lisada ka distantsi teisel poolel. Kui tunnete, et hakkab väga raskeks minema, ei tasu peljata vahepeal kõnnile üleminekut. Hea enesetunne on tähtsam kui mõni koht ees- või tagapool lõpuprotokollis.

Jooksurada kulgeb mööda sõiduteid. Võistluse ajal kehtib sõidukitele kiiruspiirang 30 km/h, kuid sellele lisaks tasub ka jooksjatel endil tähelepanelik olla. Järgige liiklusreguleerijate ja rajajulgestuse juhiseid ning jälgige suunaviitasid rajal.

Jõhvi staadioni riietusruumis on võimalik riideid vahetada ja pärast jooksu pesta.

Pärast jooksu lõppu ärge kiirustage kohe staadionilt minema. Umbes poole tunni jooksul peaksite kätte saama osaleja diplomi, millel on kirjas teie nimi ja tulemus. Samuti loositakse autasustamistseremoonia ajal kõigi osalenute vahel välja suurel hulgal auhindu, kätte saab neid aga ainult autasustamise ajal.

Kutsuge raja äärde teile kaasa elama oma sõpru ja tuttavaid. Nende ergutus annab teile lisaenergiat ja võib-olla saavad nad innustust järgmisel aastal koos teiega rajale tulla.

Sportiv.ee/Põhjarannik

Eelmine:
Järgmine: