04.07.2006

Jõhvi ja Kohtla-Järve kavandavad üksteise võidu spordikomplekse

Jõhvi ja Kohtla-Järve kavatsevad lähiaastatel ehitada spordikompleksid, mille mõlema maksumus küünib saja miljoni krooni kanti.

Jõhvi vallavolikogu esimehe Vallo Reimaa sõnul on uute suurte spordiobjektide rajamise ettevalmistustöö tehtud. Jalgpalli- ja kergejõustikustaadioni projekt on valmis, nädala pärast lõpeb Jõhvi gümnaasiumi juurde rajatava spordihalli projekti koostamine.

„Uude spordihalli tuleb pallimängude, ehk korv-, võrk- ja käsipalliväljak. Gümnaasiumi võimla olemasolevasse ossa rajatakse maadlus- ja tõstesaal,“ ütles Vallo Reimaa. „Veel peaks spordihalli tulema kohvik, spordikooli juhtkonna ruumid ja muud abiruumid. Tuleb ka spetsiaalne väljakukate, tänu millele saab spordihallis kultuuriüritusi korraldada.“

Pärast seda, kui arhitekt 18. juunil Jõhvi uue spordihalli projektile oma allkirja annab, tuleb Reimaa sõnul hinnata ehituse maksumus, koostada rahastamise skeem ja kuulutada välja ehituskonkurss. “Arvan, et sügiseks need asjad selguvad ja siis teeme ehitusega algust,” märkis Reimaa.

Paralleelselt spordihalliga peaksid algama ka staadioni ehituse tööd. Vallo Reimaa sõnul on projekt kõik staadiumid läbinud ja nüüd oodatakse kultuuriministeeriumilt vastust projekti rahalise toetuse taotlusele: „Kõik sõltub ministeeriumist – niipea, kui positiivne otsus saadud, alustame staadioni ehitust.”

Ujula oli spordikompleksi nurgakivi

Kuigi Kohtla-Järve pole oma kavandatava spordikompleksi projekteerimiseni veel jõudnud, on linnavolikogu esimehe Valeri Korbi sõnul linnal kindel kavatsus lähiajal see ujulast, spordisaalist ja muudest ruumidest koosnev objekt valmis ehitada.

„Kohtla-Järve suutis vaatamata rasketele aegadele säilitada neli ujulat. Umbes kaks aastat tagasi puutusime kokku sellega, et keskujula võidakse sulgeda. Arvutasime, et basseini renoveerimiseks ettevalmistamisele kulub umbes 7-8 miljonit. Kuid tehniline ekspertiis andis teistsuguse tulemuse – ligi 20 miljonit. Uus, tänapäevane ujula maksab 35 miljoni ringis, seepärast otsustasime uue ehitada,“ kirjeldas Korb, kuidas ujula remondist kasvas ajapikku välja suurema spordikompleksi rajamise idee. „Kujunenud on olukord, kui meil pole normaalset mängusaali – spordikeskus ei sobi standardite järgi, pealegi nõuab selle sisustamine tõsist renoveerimist. Tõstatub küsimus sellise saali ehitamisest, kus saaks mängida nii korv-, võrk-, käsi- kui minijalgpalli.“

Korbi arvates tasuks kavandada ka tenniseväljakute rajamist, sest kaks siseväljakut haakuvad tulevase spordikompleksi üldise strateegiaga. Lisaks on kavas spordihalli kõrvale rajada tehiskattega jalgpalliväljak, kaaluda tasub ka kergejõustikusaali ja shaping´usaali ehitamist.

Linnavolikogu esimehe arvates on polüfunktsionaalse spordikompleksi skeem selgelt välja joonistunud. “Linna arengukavas on spordikompleks sees, jääb üle veel projekt koostada ja kinnitada. Loodan, et sügisel pöördume riigi poole abi saamiseks projekti rahastamisel ning loodame, et meid aidatakse. Kõige suurem küsimus on riigi maa küsimuse lahendamine: elu on näidanud, et selleks kulub vähemalt pool aastat.“

Järelmaksu või laenuga?

Vallo Reimaa märkis, et Jõhvi spordiobjektide ehitamisel on kavas kasutada sama skeemi, mis oli Jõhvi kontserdimaja ehitusel: „On kaks võimalust: kas võtta pangalaenu ja ehitada selle raha eest või osta valmis objekt ehitajatelt järelmaksuga. Teine variant sobib meile paremini.“

Vallavolikogu esimees märkis, et Jõhvis loodetakse riigi abile, sest Euroopa fondid spordiobjektide ehitamiseks raha ei anna. Spordikompleksi ja staadioni projektide maksumus on umbkaudselt 80 miljonit krooni. Vallo Reimaa märkis, et Jõhvi pole kavas ehitada teisi spordiobjekte, näiteks jäähalli või ujulat: „Meie finantsbaas enamat praegu ei võimalda, arvestada tuleb ka ülalpidamiskuludega.“

Valeri Korb loodab samuti, et riik toetab spordikompleksi ehitamist. “Kultuuriminister on asjaga kursis,” kinnitab ta ja lisab samas, et linnal endal on samuti hiljuti Kohtla-Järve Soojuse aktsiatest saadud 60 miljonit krooni.

Uue spordikompleksi maksumust Korb nimetada veel ei oska, kuid eeldab, et summa ületab 100 miljonit krooni.

Juhid ei karda spordirajatiste dubleerimist

Jõhvi juhtide kava kohaselt peaksid uued spordirajatised leevendama koolirühmade harjutamise probleemi ning olema spordikoolile materiaalseks baasiks. Valeri Korbi arvates on kätte jõudnud aeg, et ühes linnaosas oleks tänapäevane mugav spordikompleks. Omavalitsuste juhid ei näe komplekside funktsioonide dubleerimises midagi halba.

„Ma ei näe selles, et Jõhvi samuti ehitab, midagi halba – staadion võib olla ükskõik kus. Linnajuhina ei suuda ma aga taluda, et ühe linnaosa 20 000 elanikul pole võimalust ujulat kasutada. Kui on võimalus teha suurem kompleks, siis miks mitte seda kasutada,” ütles Korb.

„Me ei mõtle sellele, et Kohtla-Järve nüüd samuti spordikompleksi kavandab. Alustasime oma projekti väga ammu ja meil ei ole põhjust sellest loobuda. Mulle tundub, et see on Jõhvi maksumaksjate asi, kes peavad ütlema, kas seda on neile vaja või ei,“ ütles omakorda Vallo Reimaa.

„Arvan, et kui Jõhvi võimudega oleks kokkulepe, siis võib-olla poleks kompleksi järele teravat vajadust, kuid minu arvates on meie inimesed seda väärt, et neil oleks võimalus käia trennis oma linnas, aga mitte Jõhvis,“ lausus Valeri Korb.

ALEKSEI FJODOROV,
Põhjarannik

Eelmine:
Järgmine: