24.07.2006
Sõudmine

Jevgenia Rõndinale viies koht

17aastased Kaisa Pajusalu (Pärnu) ja Jevgenia Rõndina (Narva) kerkisid kuni 23aastaste sõudjate MMil Hazewinkelis Eesti suurüllatajateks. Üllatus oli juba nende pääs pühapäevasesse A-finaali, kus püsiti hulk aega medalikonkurentsis ja saadi lõpuks viies koht, kirjutab SL Õhtuleht.

«Kaisa ja Jevgenia istusid kokku alles mõne kuu eest ja mulle tundub, et neid viib edasi sünergia,» juubeldas treener Ulvi Lutoðkin. «Jevgenia on stardis väga hea, Kaisa kestab lõpus hästi. Nad täiendavad teineteist.»

«Lootus on selline, et tüdrukud tulevad järgmisel aastal seltsis juunioride maailmameistriks,» rääkis Pajusalu koduklubi Pärnu Kalevi boss Matti Killing, kes olevat paari sünni taga.

Veel poolel maal püsiti teisel kohal

Kui Pajusalu ja narvalanna Rõndina laupäeval poolfinaalis teiseks tulles kindlalt finaali pääsesid, õhkas Ulvi Lutoðkin, et kõik plaanid on ületatud ja enamat pole mõtet oodata. Ometi oodati.

Kui kõlas teade «Kuus minutit stardini!», seisis Eesti paat juba kindlalt lähteliinil. Näiteks sakslannad tulid kolm minutit hiljem.

«Algajad!» kirus Killing heatahtlikult. «Kui kaua paigal püsid, võid end rajal kinni tõmmata.»

Igatahes õnnestus start suurepäraselt ja esimese veerandi järel edestas Eestit vaid Tðehhi paar, selge soosik, kes Luzerni MK-etapil täiskasvanute seas neljandaks tuli. Järgnejaid edestas Eesti poole paadipikkusega.

Veel poolel maal püsiti teisel kohal, kuid konkurendid lähenesid vääramatult. «Ei lase ära! Ei lase, ei lase!» karjus kanali serval jalgrattaga liikuv Lutoðkin, kuid pääsu polnud.

«Nüüd see kinnijooksmine tuligi,» teatas prohvet Killing. «Tüdrukud on muidugi tublid, aga õppimist jätkub.»

Pajusalu ja Rõndina langesid paarisaja meetriga viiendaks, Prantsusmaad aga ei lasknud lõpuni mööda.

«Me lihtsalt ei jaksanud enam maksimaalselt tahta.»

«Mina olen sada protsenti rahul,» kiitis Lutoðkin õpilasi kanalilt oodates. «Tegelikult oleme töötanud ju sihiga olla suve parimas vormis juunioride MMil, kuigi iial ei või teada, kuidas vormi ajastamine õnnestub.»

Nimetatud võistlus toimub augusti hakul Amsterdamis, ent vastaste tugevust ei teata – igatahes keegi Hazewinkeli finalistidest kuni 18aastaste sekka võistlema ei pääse.

Kui tüdrukud olid treeneri kallistused vastu võtnud, tunnistas Pajusalu: «Närvid olid püsti küll, aga mitte nii nagu eelmistel päevadel. Ilmselt tundus ikka, et kui kord finaali pääsesime, on suurem mure üle. Kui veel täpsem olla, olnuks meil vaimujõu taastamiseks puhkepäeva vaja. Me lihtsalt ei jaksanud enam maksimaalselt tahta.»

Naiste paariskahese finaal

1. Tðehhi Jitka Antosova (1987) – Gabriela Varekova (1987) 6.53,40

2. Saksamaa Eva Paus (1984) – Melanie Hansen (1986) 6.57,74

3. Holland Renske van der Gaag (1984) – Katie Steenman (1987) 7.00,20

4. Uus-Meremaa Jaime Nielsen (1985) – Emma Feathery (1984) 7.04,87

5. Eesti Kaisa Pajusalu (1989) – Jevgenia Rõndina (1989) 7.06,65

6. Prantsusmaa Roxane Gabriel (1986) – Clementine Jullien (1987) 7.08,52

Sulgudes on toodud sportlaste sünniaastad.

Pronks vahetati 12. koha vastu

Meeste paarisaeru kahepaadi B-finaalis esindasid Eestit narvalased Oleg Dmitrijev ja Vladimir Latin. Tegemist on samade sportlastega, kes eelmistelt U23 maailmameistrivõistlustelt pronksmedali võitsid. Sel hooajal on nende sõudmine olnud kahvatum. Seda näitas kasvõi laupäevane poolfinaal, kus nad kindlalt finaalist välja jäid ning viiendana lõpetasid.

Pühapäevasteks B-finaali vastasteks olid Horvaatia (Lenko Dragojevic-Matija Cetinic Frankos), Poola (Dawid Kubijak-Artur Slednik), Prantsusmaa (Jean-Marie Imbert-Pierre-Jean Peltier), Holland (Jacques Huppes-Olivier Siegelaar) ning Sloveenia (Rok Rogelj-Klemen Kogler).

Eesti duo sõudis stardikiirenduse järgselt neljandal positsioonil poolakatest ning horvaatidest eespool. Kuid juba 1000 meetri märgis lasti ka need paatkonnad endast mööda ja langeti sõidu viimasteks. Liidrite kiiluvette jäädes sai tehniline pool kannatada ning vahe suurenes veelgi. Lõpujoon ületati eelviimasena pärale jõudnud sloveenidest koguni kaheksa sekundit hiljem. Sõidu võitis Prantsusmaa (6.22,81) Hollandi (6.25,63) ja Horvaatia ees (6.27,38). Latin-Dmitrijev said kirja aja 6.36,68. Kokkuvõttes annab tulemus neile 12. koha.

 Sportiv.ee/soudeliit.ee/SL Õhtuleht

Eelmine:
Järgmine: